FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MOSKVA - Rusija je s Ukrajinom sklopila sporazum o kupnji novoizdane ukrajinske euroobveznice u iznosu tri milijarde dolara u sklopu programa kreditiranja ukupne vrijednosti 15 milijardi dolara, kazao je ruski ministar financija Anton Siluanov. Rusija je prošlog tjedna ponudila pomoć Ukrajini u oživljavanju njezina gospodarstva, čime će ujedno zadržati utjecaj na manjeg susjeda. "Sporazum je sklopljen u petak", kazao je Siluanov novinarima, dodajući da će sljedeća tranša pomoći biti isplaćena iduće godine. Euroobveznica dospijeva na naplatu za dvije godine i nosi kuponsku kamatu od pet posto.

RIM - Povjerenje potrošača u recesijom uzdrmanoj Italiji oslabilo je u prosincu, nakon oporavka u prethodnom mjesecu, objavio je državni statistički ured. Indeks povjerenja talijanskih potrošača pao je u prosincu na 96,2 boda, najnižu razinu od lipnja, izvijestio je Istat. U studenom iznosio je 98,2 boda. Proteklih su mjeseci očekivanja potrošača snažno oscilirala, pa je indeks povjerenja potrošača u studenom porastao, nakon pada u listopadu. Četiri mjeseca prije toga bilježio je uzlazni trend.

FRANKFURT - Izvršni direktor njemačkog Opela, europske podružnice General Motorsa, oprezno je optimističan i smatra da će prodaja u 2014. dovoljno porasti kako bi se izbjegao novi krug rezanja troškova. Opel je na putu da posluje u plusu najkasnije do 2016., rekao je Karl-Thomas Neumann u razgovoru za muenchenski list Sueddetusche Zeitung (SZ). Kompanija ipak očekuje da će iduća godina biti teška zbog troškova restrukturiranja vezanih za okončanje proizvodnje u tvornici u Bochumu. "Ukoliko nam se svijet ne sruši na glavu, trebali bismo nastaviti rasti a u tom slučaju neće nam trebati dodatne uštede", kazao je Neumann u intervjuu za SZ.

SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple objavio je da je s najvećim mobilnim operaterom na svijetu, kineskim China Mobileom, sklopio dugo očekivani sporazum o isporuci iPhonea kineskim kupcima. Sporazum će Appleu donijeti širi pristup ogromnom kineskom tržištu i približiti ga oko 760 milijuna China Mobileovih pretplatnika. Kineski operater trenutno uspostavlja najveću u svijetu mobilnu mrežu četvrte generacije. Pregovori Applea i China Mobilea trajali su godinama a ključna prepreka dogovoru navodno je bio zahtjev američke kompanije da im kineski operater osigura jamstva o obujmu prodaje.

BERLIN - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas planira širiti poslovanje uz velike kineske gradove i u manjim urbanim središtima, kazao je izvršni direktor zadužen za kinesko tržište u razgovoru za njemački tisak. "Trenutno smo prisutni u 1.000 gradova u Kini a do kraja 2015. bit ćemo u njih 1.400", kazao je Colin Currie u razgovoru za poslovni dnevnik Handelsblatt. U prvih devet mjeseci ove godine Adidas je u Kini ostvario više od 1,2 milijarde eura prihoda. Taj div u industriji sportske odjeće i obuće ima u Kini 7.600 trgovina, a prisutan je u svim vodećim gradovima pri čemu samo u Šangaju ima 200 trgovina.

BEČ/ZAGREB - Austrijska tvrtka Borealis izvijestila je da je s bahreinskom bankom First Energy Bank oformila zajedničku tvrtku u Bugarskoj Feboran, koja je kupila 20,3 posto dionica bugarskog proizvođača umjetnih gnojiva Neochima. Neochim je vodeći bugarski proizvođač i distributer umjetnih gnojiva, s dionicama izlistanim na Sofijskoj burzi, i također je značajan proizvođač amonijevog nitrata. Vrijednost transakcije nije navedena a na temelju tržišne vrijednosti Neochima od 51,41 milijuna eura, mediji procjenjuju da bi petina udjela koju je Feboran kupio vrijedila približno 10,4 milijuna eura. "Smatramo da segment gnojiva u Europi nudi atraktivne prilike za poslovanje, uz dodatni potencijal za rast posebno u srednjoj i istočnoj Europi", naglašava u priopćenju izvršni dopredsjednik uprave austrijske kompanije za bazne kemikalije Markku Korvenranta.

LONDON - Cijena barela sirove nafte stabilizirala se u Londonu iznad razine od 111 dolara zbog slabe trgovine uoči božićnih blagdana, a fokus ulagača usmjeren je na poremećaje u opskrbi. Cijena barela sirove nafte za isporuke u veljači pala je na londonskom tržištu 30 centi na 111,47 dolara. U istom se iznosu smanjila i na američkom tržištu, kliznuvši na 99,02 dolara. Eskalacija napetosti i nasilja u Južnom Sudanu prijeti proizvodnji 245.000 barela nafte dnevno a još je uvijek izgubljeno i milijun barela dnevno u Libiji. U Francuskoj pak radnici u Totalovim rafinerijama nastavljaju štrajk, povećavši neizvjesnost vezano za odnos ponude i potražnje u regiji. "Izgubili smo libijsku opskrbu, a izgubit ćemo i onu sudansku. Iako to nisu velike količine, dovoljno su značajne da prouzroče nervozu", zaključio je Jonathan Barratt iz Barratt's Bulletina.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući snažnom rastu američkog gospodarstva i novim rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno zbog zaoštravanja kreditnih uvjeta na kineskom tržištu novca. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji bili su u plusu između 0,3 i 0,6 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,4 posto. Azijske ulagače ohrabrile su nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao 4,1 posto, više od 3,6 posto koliko je pokazala prethodna procjena, što je njegov najbrži rast u gotovo dvije godine. Ipak, jutros se na azijskim burzama trguje suzdržano jer predstoje božićni blagdani, pa je do kraja godine preostalo malo trgovinskih dana.

NEW YORK - Premda je prošloga tjedna Fed odlučio smanjiti poticajne mjere, čime je s Wall Streeta uklonjena velika neizvjesnost, pitanje je mogu li cijene dionica do kraja godine dodatno porasti. Dow Jones indeks skočio je prošloga tjedna 3,1 posto, na 16.221 bod, dok je S&P 500 porastao 2,5 posto, na 1.818 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 4.104 boda. Snažan skok cijena dionica, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, zahvaljuje se odlukama Feda kojima je s tržišta uklonjena velika neizvjesnost. Američka središnja banka smanjit će od siječnja programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno. No, ključna kamatna stopa ostat će na rekordno niskoj razini, blizu nule, dulje nego što se očekivalo, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod 6,5 posto. Time je pročišćen put za 'uspon Djeda Mraza', sezonski rast cijena dionica u posljednjem tjednu prije nove godine. U utorak se, na Badnjak, na Wall Streetu radi skraćeno, dok se u srijedu, na Božić, ne radi.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙