FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijet do 14,30 sati.

PEKING - Kineski rast industrijske proizvodnje usporio je u studenom, ali je promet u maloprodaji ubrzao, pokazali su službeni podaci, skicirajući mješovitu sliku drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Industrijska proizvodnja porasla je u studenom za 10,0 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku (NBS). U listopadu uvećana je 10,3 posto. Odvojeni je podatak o prometu u maloprodaji, inače ključnom pokazatelju potrošnje, pokazao njegov rast u prošlom mjesecu za 13,7 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 13,3-postotnog rasta u listopadu. Ti su se podaci nadovezali na izvješće carinske uprave od proteklog vikenda koje je pokazalo 12,7-postotni skok izvoza u studenom dok je rast uvoza oslabio. Izdvaja se i posustajenje inflacije u studenom na 3,0 posto, nakon dvomjesečnog razdoblja ubrzavanja rasta cijena. To znači da je inflacija osjetno ispod vladine ciljane razine od 3,5 posto. Svi ti pokazatelji signaliziraju opetovani zalet kineskog gospodarstva nakon posustajanja u prvoj polovini godine. U tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna kineski je BDP tako porastao 7,8 posto, prekinuvši šestomjesečno razdoblje slabijeg rasta.

NEW YORK/ZAGREB - Poslodavci na globalnoj razini uglavnom očekuju oprezan rast zapošljavanja u prvom tromjesečju 2014., pokazalo je danas objavljeno izvješće grupe za posredovanje pri zapošljavanju Manpower. Tako poslodavci u 34 zemlje od njih ukupno 42 obuhvaćene istraživanjem iskazuju namjeru zapošljavanja novih radnika u prva tri mjeseca iduće godine. U prošlom Manpowerovom tromjesečnom izvješću takve su namjere iskazali poslodavci u 29 zemalja. To znači da su na globalnoj razini izgledi za zapošljavanje na početku iduće godine ostali nepromijenjeni ili su tek blago poboljšani u odnosu na one iz prethodnog tromjesečnog izvješća Manpowera. Namjere zapošljavanja ojačane su tako u polovini zemalja i područja obuhvaćenih istraživanjem u odnosu na prethodno tromjesečje a oslabile su u njih 15. Na godišnjoj razini poboljšanje je registrirano u 21 zemlji a pogoršanje u njih 17, utvrdio je Manpower. Najnovija anketa provedena je među više od 65 tisuća poslodavaca iz 42 zemlje i teritorija širom svijeta, navodi se u priopćenju te grupe za sjedištem u SAD-u.

LJUBLJANA - Srbijanski zračni prijevoznik Air Serbia u utorak je prvim promotivnim letom svog Airbusa 319 otvorio redovitu liniju Beograd-Ljubljana. Kako su na prigodnoj svečanosti povodom prvog leta za Ljubljanu na aerodromu "Jože Pučnik" naveli direktor ljubljanskog aerodroma Zmago Skobir i srbijanski veleposlanik u Ljubljani Aleksandar Radovanović, očekuje se da će linija izazvati velik interes putnika, a u ljetnoj sezoni bit će uvedeni i dodatni letovi. Tvrtka Air Serbia nastala je od nekadašnjeg JAT-a koju je kupio Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Direktor tvrtke Air Serbia Dane Kondić u izjavi je naveo da nova linija Beograd-Ljubljana ima veliki potencijal za razvoj turizma dvije zemlje i ukupno bolje gospodarske odnose, a putnicima u Sloveniji pruža dodatnu priliku da se preko Beograda povežu s brojnim destinacijama u europskim gradovima koje održavaju. Cijene povratnih karata na liniji Beograd-Ljubljana i u drugom smjeru iznose od 99 eura naviše, u što je uključena i cijena aerodromskih pristojbi, u okviru promotivne akcije do 12. prosinca.

LJUBLJANA - Slovenske će banke vjerojatno prodati najveće slovensko špeditersko poduzeće, Intereuropa iz Kopra, sa 1500 zaposlenih, nakon što povećaju svoje vlasništvo u njemu koje je trenutno 70-postotno otkako su dio svojih potraživanja konvertirale u dionički kapital. U poduzeću ne žele potvrditi niti zanijekati informacije da su se banke već dogovorile o prodaji najvećeg slovenskog logističara, pri čemu bi kao konzultanta angažirale austrijsku banku Raiffeisen i konzultantsku kuću Lazard, a problem je u prvom redu u visokom neto financijskom dugu Intereurope, koji je s krajem rujna iznosio 92,4 milijuna eura, piše u utorak ljubljansko "Delo". Budući da je zbog duga teško očekivati da bi se za Intereuropu našao kupac koji bi poduzeće kupio, osim po simboličnoj cijeni uz preuzimanje obveza, vjerojatnije je da će banke svoja potraživanja dodatno konvertirati u vlasnički kapital, nakon čega bi pristupile prodaji, navodi list. Najveće vlasnice Intereurope su SID banka, Nova LJubljanska banka (NLB), Gorenjska banka, Raiffeissen banka, SKB banka, Nova kreditna banka Maribor (NKBM), banka Koper, dok Luka Koper i državni fond KAD u njemu imaju još samo 12,4 postotni vlasnički udio.

LJUBLJANA/MOSKVA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek pozvala je u utorak u Moskvi ruske poslovne ljude da ulažu u Sloveniju, u okviru novog vala privatizacije državne imovine. "Slovenija nije samo prekrasna država nego i zemlja velikih prilika", rekla je Bratušek na poslovnoj investicijskoj konferenciji na kojoj je sudjelovalo 60-ak većinom ruskih gospodarstvenika. Bratušek je kao prioritetne zadaće svoje vlade navela stabilizaciju bankarskog sustava, koja će uslijediti prije kraja ove godine i u okviru kojega će banke biti dokapitalizirane, te bolje upravljanje portfeljom državne imovine, u okviru čega se predviđa prodaja 15-ak tvrtki i banaka. Početak stabilizacije bankarskog sustava uslijedit će odmah nakon što ovog tjedna budu objavljeni rezultati stresnih testova i pregleda kvalitete aktive slovenskih banaka, koje rade nezavisne međunarodne revizijske kuće. S privatizacijom "nestrateškog" dijela državne imovine Slovenija misli "jako ozbiljno", naglasila je Bratušek.

MILANO - Posrnuli talijanski zrakoplovni prijevoznik Alitalia konačno je uspio prikupiti 300 milijuna eura potrebnih za nastavak poslovanja za vrijeme Božića, kazao je u utorak upućeni izvor. Dokapitalizacija je sastavni dio vladinog paketa pomoći koji bi trebao osigurati nastavak poslovanja Alitalije dok ne pronađe novog partnera spremnog ulagati u modernizaciju. Prijevoznik je bio prisiljen produljiti rok za prikupljanje svježeg kapitala jer su dioničari izrazili sumnju u predloženi novi poslovni plan a zabrinjavao ih je i mali broj potencijalnih novih partnera. Izvor je za Reuters rekao da je na kraju u dokapitalizaciji bila prisiljena sudjelovati i talijanska državna pošta, iako još nije poznato u kojoj mjeri. Rok za predbilježbe istječe danas. Uspješno izdanje prava, uz obećanja novih investitora poput talijanskog poduzetnika Antonija Percassija, vjerojatno će omogućiti Alitaliji da nastavi poslovati i za vrijeme božićnih blagdana. Analitičari pak upozoravaju da bi s obzirom na dnevni gubitak od oko 700.000 eura i neto dug veći od 800 milijuna eura, Alitalia ponovo mogla biti prizemljena u roku od šest mjeseci ako ne nađe snažnog partnera.

LONDON - Britanska putnička agencija TUI izvijestila je danas da joj se dobit u netom završenoj poslovnoj godini smanjila zbog slabe prodaje u Francuskoj i preustroja odjela za specijalizirani i aktivni odmor. Godišnja dobit prije poreza iznosila je 181 milijun funti i niža je 10 posto od one ostvarene u prethodnoj poslovnoj godini. Ako se izuzmu jednokratni troškovi, uvećana je 21 posto. Prihodi su porasli četiri posto, na 15,1 milijardu funti. TUI je otpisao 188 milijuna funti u odjelu za specijalizirani i aktivni odmor, nakon preustroja koji je rezultirao zatvaranjem neprofitabilnih linija poslovanja, kao i promjenu u upravi. U Francuskoj je TUI-jevo poslovanje pogodila slabost tamošnjeg gospodarstva i niska blagdanska potražnja za aranžmanima u sjevernoj Africi. U kompaniji ističu da su iz ponude isključili neprofitabilne destinacije i ograničili ponudu putovanja na udaljene destinacije. Općenito su uvjereni da će ispuniti petogodišnji ciljani godišnji rast u rasponu od sedam do 10 posto.

WASHINGTON - Predstavnici Izraela, Jordana i Palestinske samouprave potpisali su u ponedjeljak u Washingtonu sporazum o preradi i raspodjeli vode i razmatranju načina usporavanja isušivanja Mrtvog mora. Prema sporazumu postignutom nakon 11 godina pregovora, U Akabskom zaljevu na sjeveru Crvenog mora izgradit će se sustav za prijenos vode i postrojenje za desalinizaciju kojim bi se preradilo ukupno oko 200 milijuna kubnih metara vode godišnje. Dio vode će usmjeren u Mrtvo more, koje je zatvoreno i ima visoku koncentraciju soli i prijeti mu isušivanje do 2050. godine. Razina Mrtvog mora godišnje se snižava gotovo jedan metar. Prema Svjetskoj banci ta operacija bi trebala, pod znanstvenom kontrolom, omogućiti bolje razumijevanje posljedica miješanja voda Crvenog s vodama Mrtvog mora. "To daje nadu u mogućnost svladavanja i drugih poteškoća u budućnosti", ocijenio je izraelski ministar vode i razvoja, Silvan Šalom prilikom parafiranja sporazuma u sjedištu Svjetske banke, partnera tog projekta. Prema sporazumu jedan dio vode ispumpane iz Crvenog mora bit će desaliniziran i podijeljen u Izraelu i Jordanu kako bi se ublažila nestašica vode u regiji.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice pritisnuo je oprez ulagača zaokupljenih nagađanjima kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati poticaje za gospodarstvo. Londonski FTSE porastao je za 0,12 posto na 6.567 bodova, frankfurtski DAX za 0,11 posto na 9.205 bodova, dok je pariški CAC ostao nepromijenjen na 4.134 boda. Jučer poslijepodne predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard, rekao je da bi Fed mogao ovaj mjesec blago smanjiti program mjesečne kupovine obveznica, ranije nego je to očekivala većina ekonomista. Dionice su u ovoj godini snažno porasle, međutim rast je zaustavljen krajem listopada zbog niza razočaravajućih poslovnih izvješća kompanija i očekivanja da bi Fed mogao započeti smanjivati program poticaja vrijedan 85 milijardi dolara mjesečno. Među pojedinačnim dionicama izdvajala se ona zrakoplovnog koncerna EADS, oslabivši 1,6 posto nakon što se planirano ukidanje 5.800 radnih mjesta našlo na udaru kritika dioničara iz Francuske i Njemačke. Na gubitku su bile i rudarske dionice, uz pad cijena dionica BHP Billitona za 1,1 posto i Vedanta Resourcesa za 1,5 posto.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, pogurnuvši S&P 500 indeks na novu najvišu razinu u povijesti, dok ulagači čekaju nove naznake kada bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne mjere. Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 16.025 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 1.808 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 4.068 bodova. Na tržištu i dalje vladaju nagađanja kada će Fed početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, kojima je godinama ubrizgavao svježi, jeftini novac na tržište kako bi potaknuo kreditiranje i rast gospodarstva. Ti su programi podržavali i rast cijena dionica, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih mjera tržište izgubilo glavnu podršku. No, kako svi posljednji makroekonomski podaci ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva, splasnula su strahovanja da bi smanjenje tih poticajnih mjera izazvalo usporavanje rasta gospodarstva.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale jer nema vijesti koje bi ulagače navele na značajnije promjene pozicija, dok je rast kamata na tržištu novca u eurozoni potaknuo rast tečaja eura prema američkoj i japanskoj valuti. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Premda je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, azijske ulagače to nije osobito ohrabrilo jer je rast cijena bio mršav, a novih vijesti koje bi znatnije pokrenule tržišta nema. Niz posljednjih podataka ukazuje na stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava, no to ne uspijeva pokrenuti ulagače zbog neizvjesnosti po pitanju kada će američka središnja banka Fed početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su dugo podupirale rast cijena dionica i jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙