FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će pozorno razmotriti mogućnost ulaska Hrvatske u bankovnu uniju kako bi se vidjelo koji su najbolji hrvatski interesi. "Promatramo i važemo svoje interese. Nećemo se ni u što zalijetati. Hrvatska što se tiče bankovnih kriterija ima vrlo strog poredak. Mi imamo veliku izloženost prema euru, 85 posto vlasnika banaka u Hrvatskoj dolaze iz Europe, tako da smo na neki način već unutra, iako formalno to nismo. Razmotrit ćemo najbolje hrvatske interese", rekao je Milanović po dolasku na summit čelnika EU-a. Ministri financija Europske unije postigli su nakon višesatnog sastanka dalekesežni dogovor, koji je već ocijenjen povijesnim, o drugom stupu bankovne unije, koja osigurava da se banke ne spašavaju sredstvima poreznih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu. Bankovna unija se dogovora za članice eurozone, ali je otvorena i za druge države članice koje joj se žele pridružiti.

DUBLIN - Irsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, zahvaljujući snažnim aktivnostima u graditeljskom sektoru, pokazali su statistički podaci. Novi je to u nizu podataka koji govore o jačanju aktivnosti te članice eurozone koja je prva u 17-članom bloku prošloga tjedna uspješno okončala program kriznih zajmova EU-a i MMF-a, nakon što je ove godine izašla iz druge recesije u posljednjih pet godina. Od pozitivnih vijesti izdvaja se pad stope nezaposlenosti na 12,5 posto, nakon lani dosegnutih čak 15,1 posto, kao i polagani rast cijena nekretnina u Dublinu. Rast se sada mora stabilizirati kako bi Irska do kraja desetljeća za četvrtinu srezala golemi javni dug, u skladu sa zacrtanim ciljevima.

SARAJEVO - Njemačka razvojna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) sufinancirat će izvedbu projekta elektrane na vjetar koja će se graditi na području planine Velež kod Mostara, objavila je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) koja je glavni nositelj tog projekta vrijednog gotovo 72 milijuna eura. KfW je odlučila odobriti kredit EP BiH u iznosu od 65 milijuna eura, a on će biti realiziran kao dio programa razvojne suradnje između Njemačke i BiH. Otplata kredita trebala bi trajati petnaest godina uz trogodišnju odgodu, a ostatak potrebnog iznosa za gradnju vjetroparka "Podveležje" EP BiH će osigurati iz vlastitih izvora. Projektom je predviđen da se na padinama Veleža na oko 760 metara nadmorske visine izgradi 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW. Oni bi godišnje mogli proizvoditi do 100 GWh električne energije.

FRANKFURT - Njemački Daimler objavio je da će dobiti do pet posto udjela u luksuznom proizvođaču sportskih vozila Aston Martinu u zamjenu za opskrbu motorima i elektronskim komponentama. Aston Martin će se udružiti s odjelom Mercedes - AMG njemačkog proizvođača automobila radi razvoja nove generacije V8 motora za sportske automobile. Sporazum će pomoći Aston Martinu, jedinom globalnom proizvođaču luksuznih automobila koji nije priključen većim proizvođačima, da rasprši troškove razvoja novih ekonomičnijih vozila. Daimler će dobiti dionice bez prava glasa u Aston Martinu, čiji su vlasnici kuvajtski i ulagači iz private equity sektora. Proces će se odvijati u više faza, kako bude napredovalo tehničko partnerstvo, objavile su kompanije. Dva proizvođača automobila također planiraju surađivati u opskrbi elektronskim i električnim dijelovima.

LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na londonskom tržištu razinu od 110 dolara po barelu budući da je najava američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja postupno kliznula u drugi plan a fokus se preusmjerio na smanjenje američkih zaliha. Na londonskom je tržištu barel poskupio 53 centa, na 110,16 dolara, nakon što je jučerašnju trgovinu zaključio u plusu 1,19 dolara. Na američkom tržištu njegova se cijena nije mijenjala i iznosila je 97,87 dolara. Jučer je zaključila trgovanje na dobitku 58 centi. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,74 dolara, što znači da je porasla 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

LONDON - Dolar je u današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima muku mučio kako bi zadržao dobitke ostvarene nakon što je američka središnja banka Fed iznenadila mnoge prvim smanjenjem monetarnih poticaja. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3665 dolara, što znači da je oslabio 0,14 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Dolar je prema jenu oslabio 0,07 posto, na 104,17 jena. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u pet godina, od 104,37 jena. Mnoge analitičare Fed je ipak iznenadio odlukom da smanji izdašan program otkupa obveznica, no ublažio ju je obećanjem da će ključne kamatne stope ostati niske kroz dulje vrijeme. Blagu podršku euru pružila je danas vijest da je višak na tekućem računu bilance plaćanja eurozone dosegnuo rekordnu razinu u listopadu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙