FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG/ZAGREB - Broj zaposlenih u eurozoni i 28 članica Europske unije u trećem je tromjesečju ponovo ostao nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su najnoviji podaci europskog ureda za statistiku Eurostata. U 28-članom EU u navedenom je razdoblju bilo zaposleno 223,2 milijuna ljudi, od čega njih 145 milijuna otpada na 17-članu eurozonu. Na godišnjoj je razini broj zaposlenih u eurozoni u trećem tromjesečju smanjen za 0,8 posto, a u EU za 0,3 posto. Time je ublažen njihov pad u usporedbi s drugim tromjesečjem kada je u eurozoni bio smanjen za 1,1 posto, a u EU za 0,6 posto. U Hrvatskoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju smanjen za 1,6 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Nepromijenjen broj zaposlenih u eurozoni, i to drugo tromjesečje zaredom, pokazuje da se oporavak gospodarstva još nije pretočio u poboljšanje stanja na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u gospodarstvu eurozone uslijed četverogodišnje financijske i ekonomske krize drži se tako i dalje blizu rekordno visokih više od 12 posto, a očekuje se da će se tek postupno smanjivati uz jačanje gospodarstva.

LONDON - Europska agencija za banke (EBA) upozorila je danas na moguće rizike u trgovanju virtualnim valutama s obzirom na aktualne velike oscilacije u vrijednosti bitcoina, slabe regulative i opasnosti pranja novca. "Europska agencija za banke izdaje upozorenje kako bi naglasila moguće rizike s kojima biste se mogli suočiti u slučaju kupovine, držanja ili trgovanja virtualnim valutama poput bitcoina", navodi se u priopćenju. "Preporučujemo da u slučaju kupovine virutalnih valuta budete potpuno svjesni i upućeni u njihove konkrentne karakteristike", dodaje se. Bitcoin je postao globalni fenomen i njegova je cijena toliko porasla da je jedan Norvežanin uspio kupiti stan za dio iznosa od ukupno 5.000 bitcoina koje je 2009. kupio za samo 24 dolara. Eksplozivan rast vrijednosti virtualne valute alarmirao je stručnu javnost i analitičari upozoravaju na moguće naglo urušavanje njegove vrijednosti zbog nepostojanja odgovarajućeg pokrića. Bitcoin je nakon svjetske financijske krize izumio informatičar pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.

DUBLIN - Irska je tri godine nakon podnošenja zahtjeva za međunarodnim kreditima zaključila program, objavio je danas ministar financija Michael Noonan, naglašavajući ipak da će ustrajati u fiskalnoj disciplini. Dublin je prije tri godine zatražio hitne kredite od Europske središnje banke, Europske unije i Međunarodnog fonda kako bi mogao uredno podmirivati financijske obveze budući da mu je zaduživanje na tržištu postalo preskupo. Odobreno mu je 85 milijardi eura kredita. U međuvremenu je zemlja ispunila uvjete iz programa, smanjivši proračunsku potrošnju i povećavši poreze kako bi srezali proračunski manjak i uravnotežili gospodarstvo. Noonan je na konferenciji za novinstvo napomenuo da su proračunski deficit i javni dug još uvijek daleko previsoki dodajući da stoga Irska mora ustrajati u fiskalnoj disciplini. Irsko gospodarstvo trebalo bi iduće godine porasti oko dva posto, stopa nezaposlenosti pala je ispod 13 posto, s prošlogodišnjih 15,1 posto, i u Dublinu su uvjereni da sada mogu i bez kreditne linije koja je funkcionirala kao osiguranje od tržišnih šokova. Irska će biti prva članica eurozone koja će zaključiti program međunarodnih kredita. Portugal namjerava slijediti njezin primjer iduće godine, dok Grčku i dalje pritišću ogromni problemi, među kojima je najveći gospodarska depresija.

LONDON - Cijene nafte na londonskom tržištu ponovo je danas pritisnula mogućnost otvaranja libijskih luka i nagađanja o mogućem skorom smanjenju monetarnih poticaja u SAD-u. Na londonskom se tržištu barelom sirove nafte trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 108,57 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 43 centa, na 97,07 dolara. Libijska vlada očekuje da će plemena na istoku zemlje ove nedjelje ponovno otvoriti tri ključne luke za izvoz nafte, čime bi se stvorili uvjeti za povećanje proizvodnje sa sadašnjih tek 250 tisuća barela dnevno. Upitno je ipak može li Libija ponovo podići proizvodnju na nekadašnjih više od milijun barela dnevno, budući da njezinu naftnu industriju i dalje ugrožavaju unutarnji sukobi. "Proizvodnja u Libiji mogla bi 2014. porasti na oko 700.000 barela, što bi bilo više nego sada, ali i daleko od nekada uobičajenih 1,5 milijuna barela dnevno", ističe Bjarne Schieldrop iz SEB-a. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,96 dolara, gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

LONDON - Dolar i euro u petak su na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuli najvišu razinu u pet godina prema jenu, uz podršku ohrabrujućih američkih gospodarskih pokazatelja i smanjene likvidnosti u bankovnom sustavu eurozone. Dolar je tako nakratko dosegnuo 103,925 jena u azijskoj trgovini, što je njegova najviša razina od listopada 2008. godine. Potom se njime trgovalo po 103,26 jena, što znači da je ipak oslabio 0,1 posto. Euro je prema jenu također ojačao, nakratko dosegnuvši 142,82 jena, najvišu razinu u pet godina. Potom se stabilizirao na 142,14 jena. Jedinstvena europska valuta prema dolaru je pak oslabila 0,15 posto, na 1,3733 dolara. Od početka godine dolar je ojačao oko 19 posto prema jenu, a euro 24 posto, uslijed očekivanja da će japanska središnja banka omogućiti još veće poticaje u idućoj godini. Jen se spustio i na najnižu razinu prema švicarskom franku u posljednja tri desetljeća zbog očekivanja da će japanska središnja banka ustrajati na vrlo labavoj monetarnoj politici. Franku podršku pruža i repatrijacija kapitala koju uobičajeno pred kraj godine provode švicarske banke. Pozornost ulagača bila je usmjerena i Europskoj središnjoj banci (ECB) koja je danas objavila da će joj banke idući tjedan vratiti 22,65 milijardi eura zajmova odobrenih im u cilju lakšeg prevladavanje krize, što će smanjiti likvidnost u eurozoni.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙