FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Zemlje članice EU-a, kroz koje treba prolaziti plinovod Južni tok, ovlastile su Europsku komisiju da pregovara u njihovo ime s Rusijom o promjeni međuvladinih ugovora koji nisu u skladu s europskom pravnom stečevinom, izjavio je u Bruxellesu povjerenik za energiju Guenther Oettinger. "Dobili smo mandat od zemalja članica da u njihovo ime pregovaramo s ruskom vladom o usklađivanju međuvladinih ugovora s europskom pravnom stečevinom", rekao je. Oettinger je u četvrtak razgovarao s predstavnicima svih država članica koje su potpisale međuvladine sporazume s Rusijom o plinovodu. Europska komisija smatra da potpisani bilateralni ugovori sadrže više odredbi koje nisu u skladu s pravnom stečevinom. Europsko zakonodavstvo predviđa da ne može ista tvrtka upravljati infrastrukturom, u ovom slučaju plinovodom, i istovremeno uvoziti, proizvoditi i distribuirati plin te određivati cijene. Oettinger je na konferenciji za novinare rekao da EU nije protiv Južnog toka, da on predstavlja vrlo važnu dopunu europskoj plinovodnoj mreži, ali da se pri tome mora poštovati europsko zakonodavstvo.

BRUXELLES - Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn ocijenio je u četvrtak da Slovenija može sanirati svoj bankarski sektor i bez pomoć zemalja članica EU-a. "Danas je jasno da Slovenija može nastaviti sa sanacijom svoga financijskog sektora i bez traženja financijske pomoći od svojih europskih partnera. To je dobra vijest i ona pokazuje veliku važnost odlučnog djelovanja vlade i činjenicu da je sada čvrsto na putu ekonomski oporavak eurozone", rekao je Rehn nakon što su objavljeni rezultati testiranja slovenskog bankarskog sektora. Rehn je tako potvrdio da Slovenija neće postati šesta zemlja eurozone koja traži pomoć nakon što su to učinile Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Cipar. Prema rezultatima testiranja na otpornost slovenskih banaka koje je vođeno pod nadzorom EU-a, a koje je u četvrtak objavila slovenska središnja banka, Sloveniji treba 4,8 milijardi eura za dokapitalizaciju banaka u krizi.

LONDON/NEW YORK - Dolar je ojačao prema drugim vodećim valutama na međunarodnim deviznim tržištima, nakon objave snažnih podataka iz američke maloprodaje. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,14 posto prema dolaru, na 1,3767 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu za 0,3 posto, na 141,60 jena, što je nadomak najviše razine u pet godina od 142,19 jena. Dolar je ojačao prema jenu 0,52 posto, na 102,94 posto. Švicarski franak ojačao je prema euru, potpomognut repatrijacijom kapitala u Švicarsku, sigurnu luku za kapital, koja je uobičajena za kraj godine. Ulagači su zanemarili priopćenje Švicarske središnje banke da je zadržala minimalni tečaj švicarskog franka i da će ga po potrebi nastaviti braniti. Euro se tako spustio na najnižu razinu u sedam mjeseci od 1,2197 franaka, dok je dolar ojačao 0,2 posto prema franku te se njime trgovalo po 88,79 centima.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙