FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA/NUSA DUA - Ministri 159 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) spremni su na dogovor o prvoj reformi globalne trgovine od stvaranja te organizacije, kazali su u petak upućeni izvori. Generalni direktor WTO-a Roberto Azevedo izradio je prijedlog teksta koji će biti podnesen svim zemljama-članicama, signalizirajući kako vjeruje da je pronašao uvjete koji su prihvatljivi za sve, uključujući i Indiju koja je imala prigovora na pitanja iz područja poljoprivrede. Ukoliko ne bude uložen veto u posljednjem trenutku, sporazumom će se smanjiti birokratska carinska procedura u svim zemljama članicama, poboljšati uvjeti trgovanja za najsiromašnije zemlje, a zemljama u razvoju omogućiti da zaobiđu propise o poljoprivrednim subvencijama ukoliko pokušavaju nahraniti siromašne. Također će obnoviti povjerenje u WTO-ove sposobnosti pregovaranja o globalnim trgovinskim sporazumima, nakon niza neuspjeha koji su doveli organizaciju u opasnost od klizanja u irelevantnost. "Vrlo smo blizu", kazao je glasnogovornik WTO-a Keith Rockwell novinarima na sastanku na indonezijskom otoku Baliju. "Kako sada stvari stoje, izgledi su obećavajući". Samo dan ranije, sporazum koji bi po nekim procjenama trebao donijeti stotine milijardi dolara svjetskom gospodarstvu, bio je na rubu propasti.

ZAGREB - Turska će uskoro započeti pregovore s Europskom unijom o liberalizaciji viznog režima, koji bi mogli potrajati godinama, prenose europski mediji. "Ovo je povijesni dan za turski narod i EU", rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u Bruxellesu. Pregovori bi trebali formalno započeti 16. prosinca u Ankari, a trajat će ne dulje od tri godine, kazao je. No, europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem nije željela govoriti o rokovima. "Još je malo prerano za određivanje datuma kada će turski građani moći slobodno putovati. Nitko nema nikakvih razloga da to odgađa, no postoji proces kroz koji se prvo mora proći", kazala je. Dogovor je omogućio pristanak Turske na potpisivanje sporazuma o readmisiji s EU-om, koji će omogućiti vraćanje ilegalnih imigranata u Tursku. Sporazum će biti potpisan 16. prosinca. Malmstroem je najavila i dodatnu "tehničku pomoć" u sklopu sporazuma, zahvaljujući Turskoj što je zbrinula stotine tisuća sirijskih izbjeglica.

WASHINGTON - Američki poslodavci u studenome su otvorili 203 tisuće novih radnih mjesta, nešto više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na najnižu razinu u pet godina od 7,0 posto, pokazali su danas najnoviji podaci američkog ministarstva rada. Broj novih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu veći je od 180 tisuća koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti iz Reutersove ankete. Očekivan je i nešto blaži pad stope nezaposlenosti, na 7,2 posto, sa 7,3 posto zabilježenih u listopadu. Ministarstvo je također naviše revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca prema kojima je sada u rujnu i listopadu otvoreno osam tisuća radnih mjesta više nego što su prethodno izvijestili. U proteklih godinu dana broj zaposlenih u SAD-u mjesečno je u prosjeku rastao za 195 tisuća, objavilo je ministarstvo. U studenome je u SAD-u, po podacima ministarstva, bez posla bilo 10,9 milijuna ljudi.

MOSKVA/LJUBLJANA/ZAGREB - Nesuglasice između Rusije i Europske unije oko bilateralnih sporazuma o gradnji plinovoda Južni tok trebale bi se rješavati na temelju međunarodnih zakona, citiraju danas ruski mediji izjavu pomoćnika ruskog ministra energije Anatolija Janovskog. Ministarstvo je jučer primilo pismo u kojem se ističe da sporazumi nisu u skladu normama Trećeg energetskog paketa Europske unije, kazao je Janovski prema izvješću ruske agencije Itar-tass. Zamjenik ruskog ministra energetike naglašava da su međuvladini sporazumi koje EK smatra spornima regulirani Bečkom konvencijom. U međuvremenu je Gazprom danas, prema pisanju slovenske agencije STA, objavio da će nastaviti s gradnjom plinovoda Južni tok. U ruskoj su kompaniji "iznenađeni" i "razočarani" što su rezerve prema tom projektu iskazane tek sada, kad je gradnja već započela, podsjećajući da je sadržaj međuvladinih sporazuma poznat godinama. "Gradnja Južnog toka nastavit će se prema planu i uz potpuno poštivanje lokalnih zakona i međunarodnih standarda. Preostala regulatorna pitanja vezana za primjenu energetskih zakona EU-a mogu se rješavati u hodu", citira STA priopćenje Gazproma.

BUDIMPEŠTA - Bliski suradnik predsjednika mađarske vlade Viktora Orbana zadužen za gospodarske veze sa susjedstvom Peter Szijjarto u petak je u Budimpešti razgovarao s ravnateljem srbijanskih željeznica Dragoljubom Simonovićem o obnovi željezničkih veza između Budimpešte i Beograda, objavio je Szijjartoov ured. Prema istome izvoru, dvije strane razgovaraju o financijskim planovima ubrzanja putničkog i teretnog prometa između dva glavna grada, kao i o sudionicima toga projekta. Prema Szijjartovim riječima, mađarske i srbijanske željeznice osnovale su radnu skupinu za pripremu projekta, a njemu će se kasnije priključiti i kineska strana. Projekt bi trebao pridonijeti ostvarenju mađarskog strateškog cilja koji predviđa da Mađarska postane tranzitna zemlja za proizvode istočnih zemalja na putu u zapadnu Europu, dodao je mađarski dužnosnik.

LONDON - Naftna su tržišta danas poduprli ohrabrujući podaci iz SAD-a koji su pokazali klizanje stope nezaposlenosti na najnižu razinu u pet godina iako taj podatak ujedno potpiruje bojazni jer bi mogao potaknuti središnju banku da uskoro smanji poticaje za gospodarstvo. Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 42 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 111,40 dolara. Jučer je završila burnu trgovinu u minusu 90 centi. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 97,45 dolara. Potporu naftnim tržištima pružile su i nepovoljne vremenske prilike u sjevernoj i zapadnoj Europi zbog kojih su evakuirani radnici s platformi u Sjevernom moru. Meteorolozi upozoravaju da bi kontinent mogla pogoditi najteža oluja u proteklih nekoliko godina. Zbog zahlađenja je smanjena i proizvodnja nafte i plina u Sjedinjenim Državama. Odvojeno je OPEC danas danas objavio da je cijena referentne košarice barela njegove nafte jučer iznosila 108,22 dolara, što znači da je bila 70 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

NEW YORK/LONDON - Dolar je danas izrazitije ojačao prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je objavljen podatak o snažnom tempu zapošljavanja, što je poduprlo očekivanje da bi američka središnja banka Fed mogla uskoro početi smanjivati kamatne stope. U takvim okolnostima euro se nakratko spustio na 1,3627 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3680 dolara, što znači da je ojačao 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je pak poskočio prema jenu za 0,88 posto, na 102,66 jena. U fokusu tržišta bilo je budno praćeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Američki poslodavci otvorili su u studenome 203 tisuće novih radnih mjesta, što je više nego što su tržišta očekivala. Stopa nezaposlenosti pritom se spustila na sedam posto, najnižu razinu u posljednjih pet godina, pokazali su podaci ministarstva rada.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙