FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija danas je kaznila osam međunarodnih financijskih institucija novčanim kaznama od ukupno 1,7 milijardi eura zbog namještanja referentnih globalnih kamatnih stopa euribora te libora za japanski jen. Riječ je o bankama Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan i Citibank, te brokerskoj tvrtci RP Martin. Kako se navodi u priopćenju Komisije, četiri institucije sudjelovale su u kartelu koji se odnosio na izvedenicu kamatne stope za euro, dok ih je njih šest sudjelovalo u jednom ili više bilateralnih kartela koji se odnose ne izvedenice kamatnih stopa denominiranih u jenima. Deutsche Bank je sudjelovao u manipulacijama kamatnim stopama na oba tržišta i kažnjen je najvećom kaznom, od 725,36 milijuna eura. Societe Generale platit će kaznu od 446 milijuna eura, a RBS od 391 milijun. JPMorgan dobio je kaznu od 79,9 milijuna, a Citi od 70 milijuna eura, dok će RP Martin platiti 247.000 eura. Barclays i UBS pošteđene su financijskih kazni jer su otkrile postojanje kartela. Banke koje se još nisu nagodile oko kazni, ali su pod istragom su HSBC i Credit Agricole, kao i JPMorgan, koji je prihvatio kaznu za manipulacije samo na jednom tržištu. "Šokantno u vezi ovih skandala oko euribora i libora jest što se ne radi samo o manipulaciji referentnim kamatnim stopama, čime se bave financijski regulatori diljem svijeta, već i o tajnom udruživanju banaka koje bi međusobno trebale biti konkurencija", kazao je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia.

BEČ - Iran je u srijedu imenovao sedam zapadnih naftnih kompanija za koje želi da se vrate na njegova golema naftna i plinska polja nakon što budu ukinute međunarodne sankcije. Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh imenovao je sedam kompanija - francuski Total, nizozemski Royal Shell, talijanski Eni, norveški Statoil, britanski BP i američke Exxon Mobil i ConocoPhillips. Iran ima četvrte po veličini dokazane rezerve nafte u svijetu i najveće dokazane rezerve prirodnog plina koje čine oko 18 posto globalnih rezervi. Iranska proizvodnja je stagnirala 2000-ih zbog rastuće međunarodne napetosti oko njegova nuklearnog programa. Učinkovitije sankcije uvedene 2012. ugušile su strane investicije i smanjile proizvodnju na 2,65 milijuna barela dnevno u studenom, s prosječno 4,3 milijuna barela dnevno u 2011. Iran je prošlog mjeseca postigao privremeni sporazum sa šest zapadnih sila o ograničavanju nuklearnog programa prema kojem bi sankcije vezane za naftna ulaganja i trgovinu mogle biti ukinute iduće godine.

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada donijela je uredbu kojom od kraja svibnja 2014. zabranjuje prodaju duhanskih proizvoda u trgovačkim centrima većima od 2.500 četvornih metara i na benzinskim crpkama, objavili su u srijedu mađarski mediji. Zatvorit će se i kiosci za prodaju duhanskih proizvoda u blizini trgovačkih centara. U srpnju je mađarska vlada proglasila državni monopol na maloprodaju duhanskih proizvoda, s ciljem onemogućavanja prodaje cigareta djeci. Međutim, od ukupnog prometa 6.300 trafika u Mađarskoj, čak 17 posto otpada na samo 200 trafika, objavila je mađarska agencija za trgovinu duhanskim proizvodima, dok 2.500 kioska posluje na rubu isplativosti. Vlada je priopćila da ne vidi povoda za plaćanje odštete vlasnicima kioska kojima prijeti zatvaranje, iako oporba upozorava da oni na to imaju pravo.

LONDON - Euro je oslabio prema dolaru u današnjoj trgovini devizama na međunarodnim tržištima, pod pritiskom novih gospodarskih vijesti iz eurozone koje su istaknule tvrdokorni jaz među njezinim zemljama članicama. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3544 dolara.Dolar je pak oslabio 0,1 posto prema jenu i njime se trgovalo po 102,61 jen. U fokusu je i redovno zasjedanje Europske središnje banke (ECB), zakazano za četvrtak, nakon što je neočekivano na prošlomjesečnom sastanku snizila ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,25 posto. Euro se nakratko spustio na najnižu razinu u dva mjeseca prema švicarskom franku, nakon što su najnoviji gospodarski pokazatelji istaknuli neujednačen oporavak unutar bloka. Hedge fondovi prodavali su eure pred sastanak Švicarske narodne banke (SNB), na rasporedu idućeg tjedna, na kojem bi trebali ponoviti da zadržavaju minimalni tečaj od 1,2 franka za euro.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙