FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi porasli, ohrabruju podaci iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su porasle u petak budući da su noviji američki podaci prigušili zabrinutost u vezi s otpornošću aktualnog gospodarskog rasta, pruživši potporu cikličkim dionicama poput onih rudarskih.

Londonski FTSE porastao je 0,13 posto na 6.311 bodova, frankfurtski DAX za 0,52 posto na 8.137 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,26 posto i iznosio 3.809 bodova.

Ulagači čekaju objavu američkih podataka o inflaciji za svibanj, te o raspoloženju potrošača, koji bi mogli pružiti nove znakove o tome kada bi američki Fed mogao početi mijenjati svoju poticajnu politiku.

Jučer objavljeni snažni američki podaci prigušili su dvojbe oko toga može li najveće svjetsko gospodarstvo izdržati postupno smanjenje Fedovih poticaja. Tako je promet u američkoj maloprodaji povećan u prošlom mjesecu 0,6 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u travnju.

"Svakako, naš je stav da postoji vrlo mali rizik da će se američki poticaji smanjiti na početku ljetne stanke", kazao je Basi.

Rudarske dionice, koje su osjetljive na zdravlje globalnog gospodarstva, pomogle su stabilizirati burzovne indekse, ojačavši u prosjeku 1,3 posto. Anglo American dobio je na vrijednosti 1,46 posto, Antofagasta tri posto, BHP Billiton 1,9 posto, Evraz dva posto, a Rio Tinto 2,55 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,94 posto na 12.686 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙