FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni rezultati podigli europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Poslovni rezultati kompanija poduprli su u četvrtak rast cijena dionica na europskim tržištima, iako je trgovanje bilo oprezno uoči objave američkih gospodarskih podataka.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,12 posto na 6.427 bodova, frankfurtski DAX za 0,34 posto na 8.223 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,49 posto i iznosio 3.871 bod.

Dionice kompanije Johnson Matthey, najvećeg svjetskog proizvođača katalizatora za kontrolu emisije ispušnih plinova iz automobila, dobile su na vrijednosti sedam posto nakon što je ivijestila o manjem od očekivanja padu godišnje dobiti.

Ulagači se ipak na oprezu jer se pribojavaju da bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku s obzirom na solidne gopsodarske podatke objavljene u posljednje vrijeme.

"Ključ je američko gospodarstvo. Ako podaci pokažu da se SAD oporavlja razumnim tempom, program kvantitativnog ublažvanja monetarne politike bit će srezan, što će značiti da ako tržište zapravo pokreće tiskanje novca a ne temeljna profitabilnost, ono je ranjivo", konstatira Peter Clark, glavni strateg u tvrtki Ingenious Asset Management.

Rast na europskim tržištima u tijesnoj je korelaciji sa stimulativnim mjerama kojima središnje banke nastoje stabilizirati financijski sustav i potaknuti gospodarski rast.

Ulagači stoga s nestrpljenjem očekuju sutrašnje izvješće američke vlade o zapošljavanju u svibnju, budući da je zaposlenost ključni kriterij prema kojem Fed kreira svoju monetarnu politiku.

"Vidjeli smo pad cijena dionica zbog zabrinutosti da bi Fed mogao smanjiti program kvantitativnog ublažavanja. Ne može se isključiti ni dodatno povlačenje cijena, između dva do tri posto, ali tržište će ipak biti oprezno dok ne budu objavljeni podaci o zaposlenosti", rekao je Jawaid Afsar, trgovac u tvrtki SecurEquity.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,85 posto, na 12.904 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙