FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi podaci iz Europe i Kine i signali iz Feda spustili europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Sumnje u dugoročnu spremnost američke središnje banke da poticajnim mjerama podupire gospodarstvo spustile su u četvrtak europske dionice, a uteg su bili i slabi podaci iz Europe i Kine.

Londonski FTSE pao je 1,8 posto, na 6.717 bodova, frankfurtski DAX za 2,4 posto, na 8.330 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,34 posto i iznosio 3.953 boda.

Čelnik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je jučer u Kongresu da bi Fed mogao usporiti tempo kupnje obveznica na sljedećim sastancima ako se gospodarski oporavak stabilizira. To je uznemirilo ulagače budući da su upravo ti poticaji podigli tržišta dionica na najviše višegodišnje razine.

"S obzirom na pretjeranu kupnju na tržištu, današnja korekcija uopće ne čudi. Tržišta bi odsada mogla u cijene uračunavati ublažavanje poticajnih mjera", kazao je Jawaid Asfar, trgovac iz tvrtke SecurEquity.

Uteg tržištima bio je i indeks o aktivnostima u privatnom sektoru eurozone u svibnju koji je danas objavila londonska tvrtka Markit, koje je pokazalo blago popuštanje krize u gospodarstvu eurozone, ali i nagovijestio moguće smanjenje aktivnosti i u cijelom drugom tromjesečju.

Slabi podaci iz kineskih tvornica dodatno su pritisnuli dionice. Tako je indeks menadžera nabave za industrijski sektor koji izrađuje banka HSBC pokazao da su se aktivnosti u kineskim tvornicama smanjile u svibnja prvi puta u sedam mjeseci.

Sektori najviše izloženi širem gospodarstvu zabilježili su najveći pad, pa su banke u prosjeku izgubile na vrijednosti 3,1 posto a rudarske kompanije tri posto.

Cijene dionica rudarskih kompanija Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto i Evraz pale su u rasponu od 3,2 do 4,2 posto. Od banaka Barclays je izgubio na vrijednosti 3,3 posto, The Royal Bank of Scotland Group 3,2 posto, Commerzbank čak pet posto, a Societe Generale Group četiri posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei urušio se 7,32 posto, na 14.483 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙