FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinjavajući kineski podaci zakočili i europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Zabrinjavajući kineski podaci zakočili su u ponedjeljak i europska trž išta dionica, pritisnuvši vrijednost rudarskih dionica, iako se među ulagačima još osjeća trag optimizma s kraja prošlog tjedna zbog očekivanja da će američka središnja banka zadržati poticajne mjere za gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je 0,96 posto na 6.397 bodova, frankfurtski DAX za 0,91 posto na 8.330 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,27 posto i iznosio 3.862 boda.

Rudarske dionice oslabile su u prosjeku 1,6 posto, prateći pad cijena metala nakon što su podaci objavljeni tijekom vikenda pokazali da kineski gospodarski rast usporava.

Uvoz je tako pao 0,3 posto, a očekivao se njegov rast za šest posto. Uvoz ključnih metala, uključujući bakar i aluminija, pao je po dvoznamenkastoj stopi.

"Podaci pokazuju da realni rast u Kini u najbojem slučaju iznosi pet posto, što znači da komponentu rasta koju čini zarada kompanija treba prilagoditi a to će se desiti tijekom ljeta“, rekao je Steen Jakobsen, strateg u banci Saxo.

Rast japanskog gospodarstva pomogao je ublažiti zabrinutost zbog Kine, no indeksi će vjerojatno ostati nestabilni uoči sastanka ključnog odbora američke središnje banke koji bi, kako se očekuje, trebao ponuditi signale o izgledima za program poticaja gospodarstvu.

Očekuje se da će Fed zadržati poticajne mjere, s obzirom na to da su vladini podaci o zapošljavanju u svibnju pokazali neto otvorenih 175 tisuća radnih mjesta, dovoljno da sugerira stabilan oporavak ali ne i da Fed zaključi da poticajne mjere više nisu potrebne.

"Poticaji su ono što nas drži. Budu li ukinuti, ponovo ćemo usmjeriti na temljene čimbenike, koji već dugo upozoravaju da previsoko cijenimo dionicu a obzirom na procjene za budućnost i za moguću zaradu", kazao je Jakobsen iz banke Saxo.

Investitori su se više usmjerili na defanzivni sektor, ponajprije na proizvođače lijekova.

Irska tvrtka Elan Corp dobila je na vrijednosti 1,1 posto nakon što su odbila ponudu za preuzimanje koju joj je uputila tvrtka Royalty Pharma.

AstraZeneca je objavila da će kupiti američku tvrtku Pearl Therapeutics za do 1,15 milijardi dolara, što je podiglo vrijednost dionice britansko-švedske kompanije za 0,8 posto.

Indeks Tokisjek burze Nikkei porasto je 4,94 posto na 13.514 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙