FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje pritisnule europske dionice

Autor: mpuk
LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 22. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su oslabile u srijedu pod pritiskom dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili temeljem procjene da je došao kraj razdoblju rasta tržišta, što je posebno pogodilo sektor luksuznih proizvoda.

Londonski FTSE spustio se tako 0,12 posto, na 6.795 bodova, frankfurtski DAX za 0,24 posto na 8.452 boda, dok je pariški CAC bio u nešto većem minusu, kliznuvši 0,48 posto, na 4.016 bodova.

Čelnik američke središnje banke Ben Bernanke govorit će danas u Kongresu a američka središnja banka objavit će ujedno zapisnik sa svibanjskog sastanka odbora za monetarnu politiku. Investitori se pribojavaju da bi Fed mogao početi povlačiti monetarne poticajne mjere koje su poduprle ovogodišnji strmi rast na svjetskim tržištima dionica.

Smanjenje kamatnih stopa i injekcije likvidnosti središnjih banaka pogodili su prinose na obveznice i gotovinu, potaknuvši ulagače da se u potrazi za atraktivnijim prinosima okrenu dionicama. Međutim, neki su se sada odlučili na dobitonosne prodaje jer očekuju pad cijena u narednom razdoblju.

Proizvođači luksuznih proizvoda bili su u srijedu najveći gubitnici. Britanski Burberry Group izgubio je na vrijednosti 2,9 posto, a ulagači tvrde da je to posljednica dobitonosnih prodaja budući da su cijene dionica te kompanije od početka godine porasle 20 posto.

Terry Torrison, direktor u monaškoj tvrtki McLaren Securities, očekuje da će pad tržišta biti minimalan te da će tržišta dionica tijekom 2013. nastaviti postepeno rasti.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovanje u plusu 1,6 posto, na 15.627 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙