FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske kompanije predvodile rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oporavile su se u ponedjeljak od početnih gubitaka, signalizirajući da su mnogi ulagači u potrazi za jeftinim dionicama nakon nedavnog pada cijena.

Londonski FTSE pao je 1,36 posto na 6.566 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,35 posto, na 8.378 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,36 posto i iznosio 3.962 boda.

Rudarske dionice bile su vodeći dobitnici, uz rast cijena dionica kompanija Rio Tinto i Anglo American za 1,5 odnosno 1,4 posto.

"Ljudi koriste pad cijena za povećanje vlasničkih udjela", kazao je trgovac iz Pariza.

Dan je započeo padom cijena dionica, uz oprez ulagača uoči ovotjedne objave podataka o američkoj zaposlenosti u svibnju, glavnog barometra za Fed-ov program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Raspoloženju su također naštetili podaci o padu aktivnosti u kineskim tvornicama u prošlom mjesecu po prvi put u sedam mjeseci, te o posustajanju rasta u uslužnom sektoru.

Oko podneva dionice su počele nadoknađivati početne gubitke, signalizirajući pozitivan početak trgovanja na Wall Streetu.

Frederic Jamet iz tvrtke State Street Global Advisors France kazao je da su europske dionice i dalje atraktivne u apsolutnom i relativnom smislu, što bi trebalo pomoći poduprijeti tržište.

"Unatoč rastu cijena u ovoj godini dionice su još uvijek jeftine u usporedbi s obveznicama, u kontekstu očekivanja da će gospodarski rast u Europi biti ravan nuli. Prinosi na europske dionice veći su od prinosa na obveznice".

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 3,72 posto na 13.261 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙