FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice i dalje nadomak najviših višegodišnjih razina

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice zadržale su se u ponedjeljak nadomak najviših razina u pet godina, potpomognute pozitivnim podacima iz Sjedinjenih Država i Japana koji ukazuju na poboljšanje stanja u svjetskom gospodarstvu.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,44 posto na 6.717 bodova. Frankfurtska i Pariška burza danas su zatvorene zbog vjerskog praznika.

Potporu tržištu dali su dobri podaci iz Sjedinjenih Država o raspoloženju potrošača i očekivanjima gospodarskih aktivnosti u narednom razdoblju, te iz Japana koji je prvi puta u dva mjeseca poboljšao prognozu za gospodarstvo.

Najviše je na dobitku danas bio ciklički sektor koji obično jača kada raste gospodarska aktivnost, uz rast cijena dionica automobilskih i putničkih kompanija.

Među vodećim dobitnicima bio je tako nikotarifini zrakoplovni prijevoznik EasyJet, čije su cijene dionica porasle za 3,9 posto. Bolja od očekivanja cjelogodišnja dobit Ryanaira povisila je cijene dionica i tog prijevoznika, i to za 7,9 posto.

Pod pritiskom su pak bile dionice rudarskih kompanija zbog pada cijena nafte i metala temeljem zabrinutosti da bi bila kakva promjena američke monetarne politike mogla naštetiti globalnoj potražnji za sirovinama.

"Imamo niz pozitivnih očitanja iz Sjedinjenih Država. Pozicionirali smo se za rast tržišta i mislim da je najbolje da investiramo u financijske dionice", kazao je Robert Parkes, strateg tvrtke HSBC Securities.

Michael Hewson, analitičar tvrtke CMC Markets, rekao je da malo toga može zaustavi rast na tržištu dionica budući da trenutno nude više prinose nego obveznice.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,67 posto na 15.138 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙