FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice na najnižoj razini u šest tjedana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. lipnja 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice pale su u utorak na najnižu razinu u šest tjedana zbog zabrinutosti da se razdoblje izdašne potpore središnjih banaka tržištima bliži kraju.

Londonski FTSE pao je 1,58 posto na 6.299 bodova, frankfurtski DAX za 1,5 posto na 8.182 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 1,85 posto i iznosio 3.793 boda.

ECB će morati pred najvišim njemačkim sudom braniti svoj program kupnje obveznica zaduženih zemalja eurozone, za koji mnogi tvrde da je stišao bojazni od mogućeg raspada eurozone i pomogao rast cijena dionica.

Tržišta je pritisnulo i suzdržavanje japanske središnje banke od dodatnih mjera čiji je cilj umirivanje tržišta obveznica, te rasprava u američkoj središnjoj banci o tome kada bi trebalo početi ukidati poticajne mjere.

"Prisutna je zabrinutost zbog tog sudskog slučaja u Njemačkoj a neki su mislili i da će središnja japanska banka prigušiti oscilacije na tržištima obveznica volatilnost a to se nije dogodilo", rekao je Martin Tormey iz tvrtke Goodbody Stockbrokers. "Sve to dodatno je potpirilo kolebanja na tržištima", dodaje.

Slabost na širem tržištu dionica pogodila je dionice tvrtki koje zarađuju ulaganjem u dionice, pa je tako Aberdeen Asset Management izgubio na vrijednosti 5,7 posto.

Rudaske kompanije također su bile na gubitku uslijed pada cijena metala. Tako su cijene dionica Anglo Americana pale 4,7 posto, BHP Billitona za 3,5 posto, a Rio Tintoa za 3,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,45 posto, na 13.317 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙