FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujući signali središnjih banaka poduprli rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak budući da su ulagače ohrabrili pozitivni signali dužnosnika pojedinih središnjih banaka u vezi labave monetarne politike.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 1,59 posto na 6.759 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,11 posto na 8.475 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,38 posto i iznosio 4.050 bodova. Španjolski IBEX porastao je za 1,5 posto.

U drugoj polovini prošlog tjedna tržišta dionica zahvatio je val rasprodaja nakon što je američka središnja banka najavila moguće ukidanje poticajnih mjera. Međutim, japanska središnja banka i Europska središnja banka (ECB) potvrdile su da će njihova ekspanzivna monetarna politika ostati na snazi.

"Još se uvijek osjeća određena nervoza, no ulagači istodobno smatraju da su dionice najbolja kategorija imovine. Mnogi među njima još uvijek imaju relativno defanzivne portfelje, no vidimo da klijenti postupno dodaju cikličke dionice, uključujući i banke", tumači Keith Bowman iiz Hargreaves Lansdowna.

Tako su ciklički sektori, koji obično bilježe bolje rezultate kada je gospodarsko okruženje pozitivno, bili danas najviše traženi. Cijene dionica banaka, tehnoloških i automobilskih kompanija porasle u rasponu od 1,6 do 2,2 posto.

Među najvećim pojedinačnim dobitnicima bila je nizozemska kemijska grupa DSM koja je dobila na vrijednosti 4,6 posto nakon što je BofA povisila investicijsku preporuku. Španjolska banka u državnom vlasništvu Bankia izgubila je pak na vrijednosti 6,3 posto nakon što su njezine nove dionice preplavile tržište u sklopu više milijardi eura vrijedne injekcije gotovine.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,2 posto na 14.311 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙