FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice pod pritiskom slabih poslovnih rezultata kompanija

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice našle su se u četvrtak pod blagim pritiskom nakon što su neki ulagači krenuli u dobitonosne prodaje budući da se burzovni indeksi nalaze blizu najviših razina u proteklih nekoliko godina.

Londonski FTSE porastao je 0,2 posto 6.706 bodova, frankfurtski DAX za 0,38 posto na 8.394 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,11 posto i iznosio 3.977 bodova.

"Zabilježene su povremene dobitonosne prodaje temeljem cijena dionica“, tumači jedan londonski trgovac.

Švicarski osiguravatelj Zurich Insurance Group izgubio je na vrijednosti 3,2 posto jer nije ispunio očekivanja i u prvom tromjesečju zabilježio je 7-postotni pad neto dobiti. Na gubitku je bila i britanska komunalna kompanija National Grid, i to 2,1 posto, zbog zabrinutosti za održivost njezine politike dividendi i za zaradu nakon objave poslovnih rezultata.

Slabi gospodarski podaci potpiruju špekulacije da bi Europska središnja banka mogla poduzeti dodatne mjere kako bi pomogla gospodarstvu eurozone da izađe iz recesije. Labava monetarna politika vodećih središnjih banaka svijeta usmjerava novac na tržišta dionica.

"Tržišta su u zadnje vrijeme dosta ojačala pa su zahvaljujući niskim kamatnim stopama i kvantitativnom ublažavanju dionice i dalje privlačna kategorija imovine", kazao je Jawaid Afsar, trgovac iz tvrtke SecurEquity.

Potraga za povratom na ulaganja odrazila se na cijenu dionica Richemonta, koja je porasla 6,3 posto nakon što je taj švicarski proizvođač luksuznih satova i zlatnog nakita predložio znatno povećanje dividende, na jedan švicarski franak po dionici.

Švedska telekomunikacijska tvrtka Tele2 izgubila je na vrijednosti 22,6 posto temeljem odluke da dioničarima neće isplatiti izdašnu specijalnu dividendu.

Dobri poslovni rezultati poduprli su pak vrijednost dionice britanskog osiguravatelja Avive za 7,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,39 posto na 15.037 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙