FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB - Europska komisija za putovanja (European Travel Commisssion-ETC) očekuje da će se želja za turističkim putovanjima održati tijekom cijele ove godine, a iako su prva tri mjeseca generalno pokazala usporavanje rasta međunarodnih dolazaka i noćenja u Europi većina njenih destinacija zabilježila je nastavak pozitivnih rezultata čime se potvrđuje i da se turizam kao 'zdrav' sektor može nositi s općenitim ekonomskim previranjima. Među trendovima za ovu godinu u Europi se ističe porast potražnje za putovanja u daleke destinacije, ali i za putovanjima po Europi, što pokazuje i porast posjećenosti hotela u gotovo svim europskim regijama u odnosu na lani. Među zemljama koje su u Europi u prva tri mjeseca ove godine zabilježile pad međunarodnih turističkih dolazaka i noćenja stranaca su, prema izvještaju ETC-a, Španjolska, Švicarska, Slovenija i Cipar, dok su najveće poraste tih dolazaka imali Island, Crna Gora i Poljska, a noćenja stranaca Malta, Poljska i Danska. Hrvatska je po tom izvještaju s porastima dolazaka i noćenja stranih turista negdje na sredini. ETC je neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu čiji su članovi 33 nacionalne turističke organizacije u Europi, među kojima i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

ŠANGAJ - Kina je u petak objavila da istražuje uvoz čeličnih cijevi iz Europske unije, Japana i Sjedinjenih Država zbog sumnje da su prodavani po dampinškim cijenama. Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da će pokrenuti jednogodišnju istragu o uvozu bešavnih cijevi od legura čelika, otpornih na visoke temperature i tlak, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici. Objava o istrazi o navodnom cjenovnom dampingu članica EU-a, Japana i SAD-a nadovezala se na vijest da Europska komisija razmatra mogućnost uvođenja vrlo visoke carine od čak 47 posto na uvoz solarnih ploča iz Kine. U studenom prošle godine Kina je uvela carine na uvoz druge vrste čeličnih cijevi iz EU-a i Japana. Te se carine, u rasponu od 9,2 do 14,4 posto, primjenjuju na otporne bešavne cijevi od nehrđajućeg čelika. Najnovija istraga trebala bi pokazati jesu li europske, američke i japanske kompanije na kineskom tržištu prodavale cijevi od legura čelika po dampinškim cijenama, navodi kinesko ministarstvo.

MILANO - UniCredit je u prvom tromjesečju 2013. ponovno poslovao s dobiti, nakon gubitka u tromjesečju prije, no neto dobit mu je u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine više nego prepolovljena, podaci su talijanskog bankovnog diva. Neto dobit u prvom tromjesečju iznosila je 449 milijuna eura, nakon 553 milijuna eura gubitka u prethodna tri mjeseca. U prvom prošlogodišnjem tromjesečju neto dobit iznosila je 914 milijuna eura, stoji u priopćenju UniCredita. Pozitivno poslovanje u prvom tromjesečju u UniCreditu među ostalim pripisuju nižim rezervacijama za loše zajmove i povećanim prihodima. U prvom tromjesečju te su rezervacije iznosile 1,23 milijarde eura i bile su za 73,3 posto manje u usporedbi sa zadnjim tromjesečjem prošle godine. Prihodi UniCredita u prvom su tromjesečju iznosili gotovo 6,1 milijardu eura, što je povećanje od 4,9 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazali su rezultati poslovanja. Na godišnjoj je razini zabilježen pad prihoda od 14,5 posto.

WASHINGTON - Nezakoniti izlov ribe iz svjetskih mora godišnje nanosi štetu od 10 do 23 milijarda dolara, procijenila je američka neprofitna udruga Oceana koja je usporedila podatke UN-a o ulovu po pojedinim zemljama s podacima o prodaji ribe na svjetskim tržištima. Zbog prodaje ilegalno izlovljene ribe na sivom tržištu teško je i procijeniti stvarni ekonomski utjecaj nezakonitog izlova, kaže Oceana, no stručnjaci smatraju da se radi o ozbiljnoj prijetnji legitimnom ribarstvu. U svijetu je 260 milijuna radnih mjesta vezano uz izlov riba na morima. Prema tom izvješću nezakonita trgovina ribom mogla bi dosegnuti 11 do 25 milijuna tona riba i drugih plodova mora što predstavlja najmanje 20 posto legitimnog morskog ulova u svijetu. Na meti nezakonitog ribarenja su najskuplje vrste od škampa do jastoga, a kazne u pravilu odnose tek maleni dio zarade pa ne destimuliraju nezakonito ribarenje. Prema podacima Oceane izlovi se primjerice tri do četiri puta više morskih pasa nego što se prijavi, kao i ruskog lososa. Godišnji ilegalni promet plavorepom tunom doseže 4 milijarde dolara a njih se ilegalno izlovi pet do deset puta više nego legalno.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙