FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je u srijedu da će Komisija u sklopu borbe protiv poreznih utaja uskoro izići sa zakonodavnim prijedlogom kojim bi se postojeća automatska razmjena informacija proširila na sve vrste prihoda. "Zadovoljstvo mi je najaviti da će Komisija predstaviti zakonodavni prijedlog kako bi se automatska razmjena podataka odnosila na sve vrste prihoda. To će osigurati konzistentno pokrivanje svih vrsta prihoda u svim zemljama članicama", napisao je Barroso u pismu čelnicima zemalja članica u povodu sastanka Europskog vijeća 22. svibnja koji će biti posvećen borbi protiv porezne evazije i pitanjima energije. S početkom ove godine na snagu su stupila pravila o automatskoj razmjeni podataka u pet kategorija prihoda, među njima, plaće, mirovine i prihodi od vlasništva nad nekretninama, a sada bi se to proširilo na sve vrste prihoda, uključujući, između ostaloga, dividende i prihode od autorskih prava. Međutim, još nema potpune suglasnosti o tome unutar EU-a jer Austrija, kao jedina preostala zemlja odbija sudjelovati u sustavu razmjene informacija i brani bankovnu tajnu, dok je Luksemburg nedavno popustio po tom pitanju. Prema procjenama Komisije, gubitci u državama članicama zbog utaje poreza dosežu tisuću milijardi eura godišnje.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je u srijedu uvjerenje da će s Njemačkom postići "kompromis" u raspravi oko gospodarskog rasta i pitanja zapošljavanja u Europi, prenosi AFP. Nakon svečanosti u povodu obljetnice savezničke pobjede nad nacistima, Hollande je, govoreći o napetostima između Pariza i Berlina, kazao da obje strane moraju zajedno raditi za "Europu gospodarskog rasta i novih radnih mjesta". "To je smisao rasprave koju smo potaknuli.... Naposljetku uvijek dođe do kompromisa između Francuske i Njemačke. Tako će biti i po pitanju velikih tema koje trebamo obraditi", kazao je Hollande. Pariz i Berlin se od dolaska Hollandea na vlast u svibnju 2012. redovito spore oko nekih pitanja i dok Francuska zagovara gospodarski rast kao način izlaska Europe iz krize, Njemačka ne odustaje od strogih mjera štednje i proračunske stege kao glavnog oružja u borbi protiv gospodarske krize.

LONDON - Zbrinutost oko usporavanja rasta potražnje spustila je cijenu barela nafte u srijedu na londonskom tržištu ispod 104 dolara, unatoč podacima o rastu uvoza sirove nafte iz Kine i iznenadnom skoku njemačke industrijske proizvodnje. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 55 centi na 103,85 dolara, nakon što je u utorak dosegnula najvišu razinu u više od mjesec dana. Na američkom tržištu pala je za 5 centi na 95,57 dolara. Kineski dnevni uvoz sirove nafte porastao je u travnju za 3,7 posto u odnosu na godinu prije, dok je u odnosu na prethodni mjesec povećan 3,5 posto, budući da su rafinerije u tom drugom po veličini svjetskom potrošaču iskoristile niže cijene da bi popunile zalihe, pokazali su podaci kineske carine. Američka vlada snizila je prognozu rasta naftne potražnje za ovu godinu na 890.000 barela dnevno a prognozu za 2014. na 1,21 milijuna barela dnevno, odnosno na nešto više od 2,1 milijun barela dnevno za dvije godine.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙