FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRATISLAVA - Mogućnost da Europska središnja banka (ECB) spusti kamatnu stopu na depozite banaka u negativno područje u kratkome roku nije relevantna opcija, izjavio je danas dužnosnik ECB-a Ewald Nowotny. Na deviznim tržištima tečaj eura odmah je reagirao na njegove izjave, ojačavši prema dolaru 0,3 posto, na 1,3102 dolara, nakon što je jučer oštro pao s 1,32, na 1,3070 dolara. „Tržišta su jučer pretjerano reagirala. Naravno, to je jedna od mnogih opcija. No, to nije opcija koja je relevantna u kratkome roku jer trebat će analizirati mnoge aspekte - popratne efekte, kao i psihološke efekte. Stoga to nije nešto što je relevantno u kratkome roku“, rekao je Nowotny danas novinarima.

LJUBLJANA - Slovenija je na međunarodnom financijskom tržištu uspješno izdala obveznice na rok od pet i 10 godina za 3,5 milijardi američkih dolara, što će joj omogućiti servisiranje kreditnih obveza i proračunskih potreba do kraja ove godine, objavili su slovenski mediji. Za kupnju petogodišnjih obveznica vrijednih milijardu dolara, uz prinos od 4,95 posto, i 10-godišnjih obveznica vrijednih 2,5 milijardi dolara, uz prinos od 6 posto, zabilježeno je veliko zanimanje investitora. Stoga su postignuti prinosi nešto bolji od prvotnih procjena, iako je agencija Moody's u utorak rejting slovenskih državnih obveznica zbog problema u bankarskom sustavu snizila za dva stupnja, javio je u petak Slovenski radio. Slovenski mediji prenose ocjene financijskih stručnjaka prema kojima je vlada premijerke Alenke Bratušek prodajom obveznica, uz visoke kamate, samo "kupila vrijeme" u kojemu će morati provesti najavljene mjere sanacije bankarskog sustava i fiskalne stabilizacije.

BRUXELLES - Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht idućega tjedna predložit će kaznene carine na uvoz solarnih panela iz Kine, kažu izvori dobro upućeni u ta pitanja, dok u Europskoj komisiji takva nagađanja nisu željeli komentirati. Nakon sastanka u srijedu De Gucht bi trebao predložiti konkretne mjere na sastanku trgovinskih stručnjaka iz svih EU članica, koji bi njegove prijedloge, kako se očekuje, trebali i poduprijeti, kažu diplomati, a to bi omogućilo da privremene carine stupe na snagu 6. lipnja. Ipak, odluka o uvođenju carina ostavit će i dalje otvorenom mogućnost postizanja sporazumnog rješenja s Pekingom prije prosinca, čime bi se izbjeglo uvođenje carina na razdoblje do pet godina. SAD je već lani uveo carine na uvoz kineskih proizvoda s područja solarne energije, navodeći kao razlog brzu ekspanziju Kine u toj industriji, koja je rezultirala golemom prekomjernom ponudom. Stajalište EU-a glede solarne energije otežava činjenica da neki sudionici solarnog sektora u EU, poglavito uvoznici i instalateri, podupiru uvoz jeftinih panela iz Kine. Ocjenjuju da će carine EU-a naštetiti nastojanjima u razvoju čiste energije, a strahuju i od mjera kojima bi mogla uzvratiti Kina.

LONDON - Azija će postajati sve više ovisna o uvozu hrane sa zapada zbog povećanja životnog standarda svoga stanovništva, a prihvatljive cijene na tržištu šećera poticat će rast te potražnje, ocjenjuju u petak u tvrtki za trgovinu šećerom Czarnikow. Cijene šećera blizu su najnižih razina u protekle više od dvije i pol godine budući da se očekuje da će rekordna proizvodnja šećera iz šećerne trske u vodećem izvozniku Brazilu i veća od očekivane proizvodnja u Tajlandu i Indiji povećati viškove u ponudi. Nedavni pad cijena šećera nije povezan s padom potražnje, a globalna je trgovina šećerom na rekordnim razinama, kažu u toj tvrtki sa sjedištem u Londonu. Dodaju i da je to suprotno ocjenama da je okončan procvat u potražnji za robama. "Dok azijska gospodarstva imaju najveći potencijal za rast u područjima industrijalizacije i razvoja svojih potrošačkih tržišta, s vremenom će njihova potreba za poljoprivrednom proizvodnjom sa zapada biti sve veća", ocjenjuju u tvrtki Czarnikow.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim burzama cijene dionica danas su blago porasle, no investitori su na oprezu uoči objave američkih podataka o zaposlenosti za travanj. Londonski FTSE oko 13,30 sati bio je u plusu 0,23 posto na 6.475 bodova, frankfurtski DAX 0,17 posto na 7.975 bodova, a pariški CAC 0,13 posto na 3.859 bodova. Očekuje se da će mjesečno izvješće o zaposlenosti pokazati poboljšanje na američkom tržištu rada. U anketi Reutersa, ekonomisti procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 145.000, no i da je stopa nezaposlenosti ostala na 7,6 posto. Usporedbe radi, u ožujku je bilo otvoreno razočaravajućih 88.000 radnih mjesta. Od većih gubitnica, izdvaja se dionica britanske banke Royal Bank of Scotland, čija je cijena pala za više od 4 posto, nakon što je izvjestila o prvoj tromjesečnoj dobiti u 18 mjeseci, no analitičari su ostali razočarani jer nije ispunila očekivanja. Banka je objavila da će tijekom 2014. završiti s restrukturiranjem, što će britanskoj vladi omogućiti da je ponovno privatizira.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je Europska središnja banka smanjila ključne kamate, što pokazuje da su monetarne vlasti u svijetu spremne i dalje poticati rast gospodarstava. Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju bili su u plusu između 0,1 i 1,8 posto, a samo su u Singapuru cijene dionica jutros pale, 0,6 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,4 posto. Ulagače je oraspoložilo jučerašnje smanjenje ključnih kamata Europske središnje banke za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto, i poruka njezina predsjednika Marija Draghija da su moguće i daljnje mjere, ako to bude potrebno kako bi se eurozona izvukla iz recesije. Ipak, trguje se oprezno jer se čeka izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle oko 1 posto, jer su ulagače ohrabrile dobre vijesti s američkog tržišta rada i daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke. S&P 500 porastao je 0,94 posto, na 1.597 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones ojačao 130 bodova, ili 0,89 posto, na 14.831 bod, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 3.340 bodova. Ulagače je ohrabrioi podatak da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 18.000, na 324.000, najnižu razinu od početka recesije od 2007. do 2009. godine, što ukazuje na oporavak američkog tržišta rada. To je umirilo ulagače uoči službenog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Među najvećim su dobitnicama, sa skokom cijene za više od 5 posto, jučer bile dionice Facebooka i Vise jer su ta društvena mreža i kartičarska kuća izvijestile o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

(Hina) xggoj yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙