FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Austrijska vlada postigla je određeni napredak u pregovorima s Europskom komisijom oko državne pomoći nacionaliziranoj banci Hypo Alpe Adria, ali ona mora ubrzati svoju privatizaciju, kazala je danas austrijska ministrica financija Maria Fekter. Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia prošlog je mjeseca upozorio da je austrijska banka, koju je država spašavala 2009. nakon što se našla na rubu propasti, zbog slabog napretka u restrukturiranju sada suočena čak i s gašenjem. Hypo prodaje ogranke u Austriji, Italiji i jugoistočnoj Europi, a zatražio je da mu se odobri više vremena kako bi prodao imovinu po razumnim cijenama. Nakon sastanka vlade kancelar Faymann je kazao da će se pomoći Hypou da dobije još nekoliko mjeseci za prodaju poslovanja s obzirom na teško tržišno okruženje. Napominje i da Austrija ozbiljno razmišlja o eventualnom kreiranju "loše banke" kako bi se riješio problem toksične bančine imovine sukladno njemačkom modelu. U banci kažu da bi hitna prodaja imovine mogla stvoriti potrebu za daljnjom državnom pomoći, a brzo gašenje bi moglo pritisnuti porezne obveznike s pet do šest milijardi eura gubitaka.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim burzama najviše su danas porasle cijene dionica banaka, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima i očekivanjima investitora da će središnje banke osigurati gospodarstvu dodatne monetarne poticaje. Frankfurtski DAX porastao je 0,58 posto na 7.919 bodova. No, pariški CAC bio u minusu 0,1 posto na 3.864 boda, a londonski Ftse 0,14 posto, na 6.449 bodova. Općenito, bankarski sektor je bio najveći dobitnik, ojačavši u prosjeku 1,2 posto, nakon što su švicarski UBS i Deutsche Bank izvijestili o boljim od očekivanjima rezultatima u prvom tromjesečju. Bankarski sektor i šire tržište crpili su potporu i od slabijih od očekivanja podataka o inflaciji u eurozoni, koji su zajedno s nedavnim znakovima gospodarske slabosti, ojačali očekivanja da će Europska središnja banka u četvrtak smanjiti kamatne stope.

LONDON - Najnoviji slabi gospodarski podaci iz eurozone, koji su ojačali očekivanja o skorom sniženju kamatnih stopa, danas su blago pritisnuli tečaj eura na međunarodnim deviznim tržištima. U takvim okolnostima bio je na gubitku 0,2 posto prema dolaru te se njime trgovao po 1,3077 dolara. Dolar je istodobno oslabio prema jenu za 0,4 posto, na 97,4 jena. Jedinstvenu europsku valutu danas su pritisnuli najnoviji podaci Eurostata koji svjedoče o oštrom padu inflacije u travnju i novoj rekordnoj nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u ožujku. Od slabih vijesti izdvaja se i ona iz Njemačke o padu prometa od trgovine na malo u ožujku drugi mjesec zaredom. Riječ je o novom nizu pokazatelja koji podupiru očekivanja ekonomista da bi Europska središnja banka već na sastanku u četvrtak mogla sniziti ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 0,5 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙