FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Sezonski prilagođene aktivnosti u američkom gospodarstvu porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju znatno snažnije nego na kraju 2012. zahvaljujući ponajprije snažnoj osobnoj potrošnji i oporavku izvoza, pokazale su danas prve vladine procjene. U razdoblju od siječnja do ožujka gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo 2,5 posto, desezonirani su podaci ministarstva trgovine. Ekonomisti koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali 3-postotni rast. U posljednja tri mjeseca 2012. uvećane su za slabašnih 0,4 posto. U cijeloj 2012. gospodarstvo je poraslo 2,2 posto. Najveću je potporu rastu u prva tri mjeseca ove godine pružio izvoz koji je porastao za 2,9 posto, nakon pada za 2,8 posto u četvrtom tromjesečju. Rast osobne potrošnje, koja čini više od dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti, značajno je ubrzao, na 3,2 posto, u odnosu na 1,8 posto u tromjesečju prije.

BRUXELLES - Europska komisija do sada još nije dobila nijednu službenu obavijest od zemalja članica da žele privremeno ograničiti pristup hrvatskim radnicima na svoja tržišta rada, iako su to neke zemlje već najavile, izjavio je u petak povjerenik za zapošljavanje i socijalnu uključenost Laszlo Andor na konferenciji za novinare. Andor je dodao da Hrvatska u smislu broja radnika nije velika zemlja, ali da ima relativno visoku stopu nezaposlenosti. U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem zemlje članice mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika početno na 2 godine, potom nakon revizije produljiti razdoblje za još 3 godine te uz opravdan razlog na dodatne 2 godine. Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost. Njemačka je vlada prva koja je u siječnju ove godine objavila da će uvesti ograničenja hrvatskim radnicima svom tržištu rada u prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane u struci i sezonske radnike. U ožujku je to objavila i nizozemska vlada, a ima neslužbenih najava da će to učiniti još nekoliko zemalja.

LJUBLJANA - Slovenska vlada u petak je donijela zaključak o prodaji tvornice obuće Peko iz Tržiča osječkoj tvrtki Osimpex koja je na javnom natječaju dala najbolju ponudu. Zbog nezavidne financijske situacije u Peku i nedovršene dokapitalizacije državnim sredstvima slovenska vlada krajem prošle godine odlučila se tvornici naći privatnog investitora. Na natječaju za Peko, koji je u vlasništvu države i njenih fondova te dviju banaka, ponuda osječkog Osimpexa izabrana je kao najpovoljnija. Osimpex se obvezao da će za tvornicu obuće iz Tržiča, koja zapošljava 800 radnika, od čega 380 u Tržiču, s maksimalnim kapacitetom proizvodnje je 5000 pari obuće dnevno, odmah platiti dva milijuna eura te je dodatno dokapitalizirati s 4 milijuna eura. Uz to, Osimpex se obvezao da će u idućih pet godina u tvornici sačuvati najmanje 280 od sadašnjeg broja radnih mjesta. Za svako izgubljeno radno mjesto ispod tih 280 predviđenih Osimpex bi morao platiti 500 eura mjesečno.

MADRID - Španjolska vlada značajnije je revidirala prognoze gospodarskog rasta za 2013. i sada očekuje pad aktivnosti od 1,3 posto, nasuprot prvotno procijenjenom padu za 0,5 posto, kazala je danas potpredsjednica vlade Soraya Saenz de Santamaria. Za 2014. vlada prognozira stopu rasta od 0,5 posto, a u 2015. rast od 0,9 posto. Predstavljajući niz gospodarskih reformi koje vlada u Madridu planira provesti do 2015., Saenz de Santamaria kazala je da vlada u ovoj godini planira smanjiti proračunski manjak na 6,3 posto BDP-a. Time je također značajno revidirano ranije zacrtano smanjenje manjka u ovoj godini na 4,5 posto. S rekordnim brojem nezaposlenih, koji je prema jučer objavljenim podacima državnog ureda za statistiku, dosegnuo vrtoglavih 6,2 milijuna u prvom tromjesečju, recesijom pogođeno četvrto najveće gospodarstvo eurozone muku će mučiti i ove godine, a tek bi iduće godine mogla uslijediti blaga stabilizacija tržišta rada. Stopa nezaposlenosti u ovoj će godini narasti na 27,1 posto, dok bi se iduće godine trebala smanjiti na 26,7 posto, kazala je potpredsjednica vlade.

PRAG - Vlade zemalja nove Europe trebale bi pomoći bankama da riješe problem nenaplativih kredita i pojačano se preusmjere na lokalne izvore financiranja, upozorio je u najnovijem izvješću Međunarodni monetarni fond (MMF). Nenaplativi krediti nastavit će rasti u pojedinim zemljama u regiji, blokirajući kreditne tokove i nagrizajući poslovne rezultate zapadnih banaka koje tamo posluju, napominju u MMF-u. Stoga bi rješavanje tog problema, zbog kojih banke u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe zaziru od dodjele novih kredita, moglo polučiti važan efekt poticanja njihovog rasta, ističu.

LUDWIGSHAFEN - Njemački kemijski div BASF u petak je konstatirao da je solidno startao u 2013., izvijestivši o većim prihodima i temeljnoj dobiti u prvom tromjesečju, dok mu se neto dobit smanjila. U BASF-u navode da im je neto dobit u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila 1,4 milijarde eura, što znači da je bila niža za 15,1 posto nego u istom razdoblju lani. Pad obrazlažu prošlogodišnjim jednokratnim efektom povezanim s prodajom poslovanja s gnojivima. Operativna dobit (EBIT) porasla je pak 10,1 posto, na 2,2 milijarde eura. Prihodi su uvećani 4,8 posto i iznosili su 19,7 milijardi eura. "Solidno smo startali u 2013. To posebno vrijedi za naše poslovanje s proizvodima za zaštitu usjeva, koje i dalje bilježi vrlo uspješne rezultate", rekao je izvršni direktor Kurt Bock dioničarima na godišnjoj skupštini dioničara.

LONDON - Euro je na međunarodnim deviznim tržištima ostao stabilan prema dolaru, no prodajni pritisci prijete mu i dalje zbog ojačalih očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) poduprijeti posustalo gospodarstvo eurozone nižim kamatnim stopama. U takvim je okolnostima jedinstvena europska valuta bila na neznatnom dobitku prema dolaru i njome se trgovalo po 1,3015 dolara, što znači da je bio u plusu za 0,03 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je pak bio na izrazitijem gubitku prema jenu, oslabjevši za 1,07 posto, na 98,17 jena. U fokusu tržišta danas su bili najnoviji podaci iz američkog gospodarstva koji su, premda nešto slabiji od očekivanja, pokazali snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju, od 2,5 posto na godišnjoj razini. Zabrinutost ipak ostaje u vezi drugog tromjesečja, poglavito nakon što su novi podaci iz najvećeg svjetskog gospodarstva posljednjih dana ukazali na slabljenje aktivnosti u ožujku i u prvoj polovini travnja.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙