FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dodijelio je resor zaštite potrošača potpredsjedniku hrvatske vlade Nevenu Mimici, objavljeno je u četvrtak u Bruxellesu. "Drago mi je što mogu objaviti imenovanje povjerenika iz naše 28. članice Hrvatske. Mimica je uvjereni i iskusni Europljanin koji će znati dati veliki doprinos radu Europske komisije u ovom važnom području zaštite potrošača", izjavio je tom prilikom Barroso. Mimica će sada trebati proći saslušanje u nadležnom odboru Europskog parlamenta, a nakon toga njegovo imenovanje treba potvrditi i Vijeće EU-a. Inače i Vlada RH je danas, na zatvorenom dijelu sjednice, imenovala Nevena Mimicu članom Europske komisije, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

PEKING - Francuski predsjednik Francois Hollande, koji u četvrtak boravi u posjetu Kini, rekao je da će biti ukinute "sve prepreke, sve kočnice" kineskim ulaganjima u Francusku. Hollande je govorio na zatvaranju ekonomskog foruma u Pekingu, u nazočnosti svog kineskog kolege Xi Jinpinga, prvog dana prvog službenog posjeta Kini. "Nadamo se da će Francuska raditi na olakšavanju kineskih ulaganja" u Europi, rekao je Hollandu kineski predsjednik. "Sve prepreke, sve kočnice, sve procedure bit će ukinute", uvjeravao ga je Hollande. "Spremni smo na daljnja kineska ulaganja u Francuskoj", rekao je, prije nego je vrlo otvoreno rekao "ne" svim protekcionističkih rješenjima. Kineski predsjednik pozvao je Francusku da pomogne kako bi EU "što prije" otvorila pregovore o kinesko-europskom sporazumu o ulaganjima. Prošle godine, kineska ulaganja u inozemstvo iznosila su 77 milijardi dolara, s rastom od 28,6 posto na godinu. Kina također očekuje da će kroz sljedećih pet godina 400 milijuna njezinih turista posjetiti inozemstvo, dok ih je prošle godine bilo 83 milijuna.

ZAGREB - Proteklih je godina u Njemačkoj zabilježen trend osnivanja kompanija specijaliziranih za prikupljanje podataka o građanima i ocjenu njihove kreditne sposobnosti čija poslovna praksa otvara brojna pitanja, pišu danas europski mediji. Točan broj takvih tvrtki nije poznat, odgovaraju u njemačkoj državnoj agenciji za zaštitu podataka na odgovarajući upit informativnog portala EUobserver. Najveća je Schufa, tvrtka koja prikuplja podatke svih banaka o kreditnim karticama, hipotekama i zajmovima i objedinjuje ih s plaćenim računima za komunalne usluge i parking, te s plaćenim kaznama za, primjerice, prebrzu vožnju, i pokrenutim postupcima osobnog bankrota. Osim tvrtke Schufa, koja raspolaže podacima o 65 milijuna građana Njemačke, postoje i deseci manjih tvrtki koje manje naplaćuju procjenu kreditne sposobnosti pa su atraktivnije za internetske trgovce i manje banke. Služe se, između ostalog, i metodom "geoscoringa" - ako ne raspolažu podacima o određenoj osobi, procjenjuju njegovu kreditnu sposobnost prema tome gdje živi. Ako je riječ o 'dobrom' susjedstvu gdje ljudi plaćaju račune na vrijeme, ocjena je pozitivna. Ako je susjedstvo 'loše' odnosno građani nisu uredni u plaćanju računa, isto se pretpostavlja i za osobu čija se kreditna sposobnost ocjenjuje.

LONDON - Euro se u četvrtak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, crpeći podršku iz nade da će politička pat-pozicija u Italiji uskoro biti dokončana, no prodajni pritisci i dalje mu prijete zbog spekulacija o sniženju kamatnih stopa u eurozoni. Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru za 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3063 dolara. Dolar je na sličnom postotnom gubitku bio i prema jenu, kliznuvši na 99,10 jena. Vjetar u leđa euru pruža nada da će uskoro biti formirana nova koalicijska vlada i označiti kraj gotovo tromjesečne političke pat-pozicije u Italiji. Dolar je pak oslabio danas prema euru i jenu, pogođen slabim makrogospodarskim podacima iz Sjedinjenih Država koji su potaknuli zabrinutost u vezi brzine njegova oporavka. S makrogospodarskog plana, dobra vijest stigla je danas iz Velike Britanije, koja je ipak uspjela izbjeći recesiju. To je bio povod snažnom skoku britanske funte, i to za više od jedan posto prema dolaru, na 1,5448 dolara, najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Dosegnula je i najvišu razinu u tri tjedna prema euru koji je u takvim okolnostima oslabio na 84,535 penija.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙