FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRATISLAVA - Europska središnja banka (ECB) smanjila je u četvrtak ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto, dok je predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio i druge mjere za poticanje gospodarstva eurozone iz recesije zbog čega je tečaj eura oštro pao. "Slabo gospodarsko raspoloženje produljilo se i na proljeće. Naša monetarna politika ostat će popustljiva sve dok to bude potrebno", izjavio je Draghi na novinskoj konferenciji, nakon što su čelnici ECB-a na sjednici u Bratislavi smanjili kamate. Ostao je pri prognozama da će oporavak gospodarstva eurozone nastupiti do kraja ove godine, no istaknuo je i da mu prijete negativni rizici. Strah od nedostatka financijskih sredstava ne smije biti izlika za izbjegavanje kreditiranja, rekao je. Odbor guvernera odlučio je započeti konzultacije s ostalim europskim institucijama o inicijativi da se promovira efikasno tržište za vrijednosnice poduprte imovinom, pojasnio je Draghi, dodavši da o tome nije donesena čvrsta odluka. Članice eurozone ne bi trebale odustati od nastojanja da smanje zaduženost u žurbi da potaknu rast gospodarstva, kazao je Draghi, odgovorivši time na prijedloge nekih članica eurozone da se upravo to učini.

LISABON - Vlade i institucije Europske unije moraju poduzeti hitne akcije usmjerene poticanju gospodarskog rasta i stvaranju radnih mjesta, jer su članice EU-a umorne od štednje, izjavio je danas predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Poduzimanje tih mjera hitnije je od bilo čega drugoga. Nakon tri godine gašenja požara, razumljivo je da je strpljenje oko štednje popustilo, izjavio je Van Rompuy na novinskoj konferenciji u Lisabonu. Po njegovim riječima, labavljenje ciljeva vezanih uz ostvarenje proračunskih deficita za zemlje poput Portugala, o čemu je odlučeno u ožujku, ili davanje zemljama više vremena da otplate zajmove odobrene radi spašavanja od bankrota, vrsta su zdravo-razumskog pragmatizma, koji Van Rompuy podupire i kad su u pitanju druge europske zemlje. Europsku središnju banku i Europsku investicijsku banku, pak, pozvao je da porade na olakšavanju ključnog problema financiranja malih i srednjih tvrtki u vrijeme dok banke još oklijevaju s preuzimanjem novih kreditnih rizika. Ipak, nije specificirao koje bi druge mjere za poticanje rasta trebalo poduzeti. Ne možemo si priuštiti napola izgrađeni sustav. Tražim od zakonodavaca da se dogovore oko usklađivanja nacionalnih mehanizama odlučivanja i uspostave okvir jamstava za depozite, kazao je.

LJUBLJANA - Slovenija je u četvrtak nastavila aktivnosti na prodaji dviju državnih obveznica nominiranih u američkim dolarima, koje je privremeno bila prekinula u utorak. Na taj privremeni prekid Slovenija se bila odlučila nakon što je agencija Moody's snizila rejting državnog duga Slovenije za dvije razine, sa Baa2 na Ba1, navevši kao razloge teškoće te države u bankarskom sektoru i mogućnosti da će zbog toga biti prisiljena tražiti međunarodnu financijsku pomoć. Zbog sniženog rejtinga Slovenija je za svoje dolarske obveznice s petogodišnjim dospjećem u četvrtak potencijalnim investitorima nudila referentnu godišnju kamatnu stopu od 5,125 posto, a za 10-godišnje stopu od 6,125 posto, nešto višu od one koju je nudila uz utorak, objavili su slovenski mediji. Sa spomenute dvije tranše obveznica Slovenija želi prikupiti 3 milijarde američkih dolara kredita. Večeras se očekuje zatvaranje knjige narudžbi za upis obveznica, a rezultati prodaje bit će poznati u petak.

FRANKFURT - Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim deviznim tržištima probio iznad 1,32 dolara, nadomak najviše razine u posljednja dva mjeseca, nakon što je Europska središnja banka (ECB), kao što se očekivalo, smanjila kamatne stope u eurozoni na novu rekordno nisku razinu. U takvim okolnostima dosegnuo je 1,3210 dolara, što je nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 1,3243 dolara, na koju se popeo u srijedu. Dolar je istodobno bio na nešto izrazitijem dobitku prema jenu, pri čemu mu je tečaj poskočio gotovo 0,6 posto, na 97,91 jen. Europska središnja banka danas je na redovnom mjesečnom zasjedanju smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na novu rekordno nisku razinu od 0,5 posto. Zadržala je, pak, kamatnu stopu na depozite na razini od nula posto. Riječ je o prvom smanjenju ključne kamate u proteklih 10 mjeseci. Podrška tečaju eura stigla je i iz američke središnje banke koja je poručila da će povećati kupovine obveznica ako bude potrebno, čime je pritisnula tečaj dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙