FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak objavila prijedlog zakonskog paketa za bolju zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kojim bi se posve ukinula obveza registracije i testiranja tradicionalnog i autohtong sjemenja za male proizvđače. "Sadašnje zakonodavstvo EU-a predviđa da svo sjemenje, uključujući i tradiconalno, mora biti registrirano sukladno nacionalnim zakonodavstvima. Ono što mi sada predlažemo nije povećanje, nego smanjenje administrativnog tereta. Što se tiče tradicionalnog sjemenja registracija ostaje kakva je i sada, ali više neće biti obveze testiranja. Naknade za registraciju tradicionalnog sjemenja bit će smanjene, a za mikro-poduzeća do 10 zaposlenih i s manje od dva milijuna eura godišnjeg prometa naknade se u potpunosti ukidaju. Osim toga, mali proizvođači koji proizvode sjemenje za određenu tržišnu nišu, u potpunosti su oslobođeni obveze registracije sjemenja", izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg nakon što je Komisija objavila svoj prijedlog. Prijedlog je upućen zemljama članicama i Europskom parlamentu, koji donose konačnu odluku.

LISABON - Portugalska vlada danas je započela pregovore sa sindikatima vezano za paket izrazito nepopularnih mjera koje uključuju ukidanje 30.000 radnih mjesta u državnom sektoru, u sklopu novog programa ušteda objavljenog krajem prošlog tjedna. Novi "srednjoročni program", koji uključuje podizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu svih državnih službenika sa 65 na 66 godina i povećanje radnog tjedna na 40 sati, vlada u Lisabonu objavila je u petak. Dužnosnici vlade sastali su se s predstavnicima tamošnja dva najveća sindikata CGTP i UGT kako bi razgovarali o novom paketu ušteda, koji se našao na oštrom udaru kako sindikata, tako i oporbenih stranaka. Program, čija se vrijednost za državnu blagajnu procjenjuje na oko 4,8 milijardi eura do 2015., ima za cilj prezaduženom Portugalu osigurati isplatu nove tranše od dvije milijarde eura iz međunarodnog paketa pomoći. Trojka međunarodnih zajmodavaca - EU, MMF-a i Europske središnje banke, mora navedeni program odobriti, a započet će s njegovim procjenama u utorak. Uz nove uštede, Portugal bi trebao smanjiti proračunski manjak u ovoj godini na 5,5 posto BDP-a, a iduće na četiri posto. U 2015. bi deficit trebao biti sveden na 2,5 posto, odnosno ispod u EU dopuštenih maksimalno tri posto BDP-a.

BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji zabilježila je u prvom tromjesečju ove godine rast od 5,2 posto, što je pridonijelo i i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 posto, priopćilo je u ponedjeljak srbijansko ministarstvo financija i gospodarstva pozivajući se na podatke državnog Zavoda za statistiku. Prema priopćenju ministarstva, srbijansko gospodarstvo je time izišlo iz recesije u kojoj je bilo tijekom cijele 2012. godine, kada je u sva četiri tromjesečja bilježilo pad BDP-a. U prvom kvartalu ove godine je, kako se navodi, proizvodnja skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji naftnih derivata, kemijskoj i farmaceutskoj te duhanskoj industriji, dijelom i tekstilnoj industriji te u proizvodnji namještaja. Istodobno, ministarstvo u priopćenju navodi kako je "vlada Srbije svjesna da ohrabrujući znaci iz prvog tromjesečja ove godine predstavljaju tek početak oporavka industrijske proizvodnje", ali i da je "u mnogim gospodarskim granama stanje i dalje veoma teško". Stoga je najavilo da će pojačati napore i donijeti nove mjere gospodarske politike čiji je cilj da se "rast izvoza učvrsti i dodatno ojača, ali i pokrenu i one grane gospodarstva koje su i dalje u veoma lošoj situaciji".

BRUXELLES - Britanska prekomorska područja pristala su na automatsku razmjenu informacija s Francuskom, Njemačkom, Italijom i Španjolskom o vlasnicima bankovnih računa u okviru borbe protiv porezne evazije, prenose europski mediji. Na razmjenu informacija pristali su Anguilla, Bermudi, Britanski Djevičanski Otoci, Montserrat i Otoci Turks i Caicos, objavio je prošli tjedan britanski ministar financija George Osborne. To su nedavno učinili i Kajmanski Otoci. Velika Britanija dogovorila je s Francuskom, Njemačkom, Italijom i Španjolskom pilot projekt automatske razmjene podataka o vlasnicima bankovnih računa u okviru borbe protiv porezne evazije. Inicijativi se pridružila i Poljska, Luksemburg će informacije razmjenjivati od siječnja 2015., a popustiti bi mogla i Austrija, koja je izrazila spremnost za razgovor o tome pitanju. Europska unija gubi tisuću milijardi eura prihoda svake godine zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

LONDON - Tečaj eura danas su na međunarodnim deviznim tržištima blago pritisnuli novi gospodarski pokazatelji iz eurozone koji svjedoče o dubokoj recesiji, dok su američkom dolaru išli na ruku poboljšani izgledi za američko gospodarstvo. Tečaj eura prema dolaru skliznuo je tako za 0,1 posto, na 1,3103 dolara. Dolar je istodobno bio na većem dobitku prema jenu, od 0,25 posto, te se njime trgovalo po 99,27 jena. Analitičari prognoziraju da bi euro mogao dodatno oslabiti nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi prošli tjedan nagovijestio mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa za depozite banaka pri središnjoj banci. Time bi se banke kaznilo zbog gomilanja gotovine, a moglo bi rezultirati i odljevom novca iz eurozone. Euru na ruku ne idu ni najnoviji makrogospodarski podaci. Novi podaci londonske istraživačke tvrtke Markit pokazali su nastavljeni pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone, što svjedoči o slabostima u gospodarstvu eurozone i o izgledima za daljnjim produbljivanjem recesije u aktualnom tromjesečju. Dolaru su, s druge strane, vjetar u leđa, poglavito prema jenu, davali prošlotjedni podaci s američkog tržišta rada o novootvorenih 165 tisuća radnih mjesta, više od očekivanih oko 145 tisuća. To je bio povod jačanju optimizma ulagača spram američkog gospodarstva.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙