FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NIKOZIJA - Na Cipru bi s planiranim otvaranjem tamošnjih banaka na snagu trebale stupiti nove mjere za bankovne transakcije kojima se želi spriječiti odljev kapitala iz zemlje, potvrdili su izvori u ciparskoj vladi i poslovnim krugovima. Ministar financija Mihalis Sarris na državnoj je televiziji izjavio da će se kontrola tijekova kapitala provoditi "u razumnim granicama". "Nastojat ćemo izabrati najbolji način da ograničimo mogućnost velikog odljeva novca s Cipra i nećemo nametati kaznene uvjete gospodarstvu, kompanijama ni pojedincima", dodao je. Čelnik ciparske trgovinske komore potvrdio je da će se nove mjere, kako mu je rečeno, isključivo odnositi na međunarodne transakcije i odljev kapitala u inozemstvo te da se neće primjenjivati za novčane tijekove unutar zemlje. Restrikcije bi trebale biti uvedene kod transakcija koje obavljamo u inozemstvu i u slučaju odljeva kapitala", kazao je Fidias Pelides nakon razgovora s dužnosnicima ciparske vlade. Ciparska središnja banka priprema ograničenja vezana za bankovne transakcije kako bi spriječila masovni odljev novca u inozemstvo u četvrtak kada banke počnu ponovno raditi. Ograničenja će biti na snazi najmanje tjedan dana. Banke na Cipru zatvorene su već gotovo dva tjedna.

PARIZ - Američki državni tajnik John Kerry u srijedu je francuskim poslovnim ljudima isticao prednosti budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije koji budi zabrinutost Europljana, a napose Francuza koji žele zaštititi svoj poljoprivredni sektor. Naglasio je da Europska unija i SAD zajedno čine trećinu ukupne robe i usluga prodanih u svijetu te više od 50 posto svjetske gospodarske proizvodnje. Predsjednik Barack Obama u veljači je najavio da bi SAD i Europska komisija trebali pregovarati o stvaranju jedne od najvećih zona slobodne trgovine na planetu. Bruxelles tek treba prihvatiti tu inicijativu. SAD drži da bi takav sporazum "bio motor rasta i stvaranja radnih mjesta", a prema Kerryju bio bi to "jedan od najboljih načina da se u Europi prekine krug krize i potakne rast". Zajednički prostor američko-europske slobodne trgovine nije nova zamisao, no revitalizirana je krajem 2011., nakon propasti međunarodnih pregovora pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije. Pregovori neće biti jednostavni, napose kad je riječ o poljoprivredi te je Kerry u govoru nastojao pokazati razumijevanje za francuska strahovanja.

BEOGRAD - Srbija je u srijedu u Beogradu ugovorila isporuku ruskog plina za iduće desetljeće. Predsjednik Upravnog odbora ruske tvrtke Gasprom eksport Aleksej Miler sa srbijanskim gospodarstvenicima potpisao je dva ugovora koji Srbiji trebaju osigurati sigurnu isporuku plina po povoljnoj cijeni u idućih 10 godina. Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je i da Srbija u suradnji s Rusijom, među ostalim, planira i gradnju plinskih centrala, stabilnu cijenu isporuke plina velikim industrijskim potrošačima te mogućnost izgradnje još nekoliko podzemnih skladišta plina. Među najbitnije pogodnosti potpisanog ugovora, kojim se Srbiji jamči isporuka do pet milijardi kubičnih metara plina godišnje, navedena je fleksibilnost i mogućnost da se cijena plina dodatno snizi te da Srbija neće plaćati penale drugoj strani. Cijena plina koju će plaćati Srbija niža je 13 posto nego dosad, a prema ranijim tvrdnjama direktora Srbijagasa Dušana Bejatovića bit će 370 dolara za tisuću kubičnih metara.

BEOGRAD - Srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić potvrdio je u srijedu da je razvojni fond Abu Dabija odobrio Srbiji 400 milijuna dolara za razvoj poljoprivrede i najavio da će JAT Airways i zrakoplovna tvrtka Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sredinom travnja u Beogradu potpisati memorandum o strateškom partnerstvu. Dinkić, koji predvodi srbijansko izaslanstvo u posjetu UAE, objasnio je da će polovica iznosa za poljoprivredu biti iskorištena za gradnju kanala za navodnjavanje na teritoriju čitave Srbije, a drugih 200 milijuna kao povoljni dugoročni krediti poljoprivrednicima za nabavu opreme. Partnerstvo JAT Airwaysa i Etihada podrazumijeva kompletnu modernizaciju zračne flote JAT-a i nabavu novih zrakopolova, što bi Etihadu omogućilo da preuzme 49 posto vlasništva u JAT-u, ali i da zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom, navedeno je u priopćenju ministarstva financija i gospodarstva.

LONDON - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u srijedu važeće rejtinge Bosne i Hercegovine (BiH), predviđajući razdoblje relativne političke stabilnosti nakon sklapanja stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Potvrđeni su rejtinzi BiH za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti 'B/B', uz stabilnu prognozu. "Potvrda (važećih rejtinga) odražava naš stav da će stand-by aranžman koji je Bosna i Hercegovina sklopila s Međunarodnim monetarnim fondom u rujnu 2012. biti važan stabilizacijski faktor za politiku", navodi se u priopćenju agencije. MMF je u rujnu 2012. odobrio kredit Bosni i Hercegovini od oko 405,3 milijuna eura radi potpore vladinom ekonomskom programu za razdoblje od 2012. do 2014., čiji je cilj ublažavanje utjecaja pogoršanog vanjskog okruženja i otklanjanje domaćih strukturnih slabosti. MMF-ovi uvjeti za isplatu poduprijet će krhke javne financije na razini entiteta i istodobno omogućiti vladi u Sarajevu da uredno podmiruje povećane financijske obveze u predstojećem razdoblju, napominju u Standard & Poor'su.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio veće gubitke prema dolaru i jenu, pogođen bojaznima da bi plan rješenja ciparske krize mogao poslužiti kao model u budućim sanacijama posrnulih banaka u eurozoni. Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio i do 1,2756 dolara, što je njegova najniža razina od 21. studenoga. Potom se stabilizirao na 1,2764 dolara, što znači da je na gubitku od gotovo 0,8 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Jedinstvena europska valuta nakratko se spustila i do 120,085 jena, oslabjevši više od jedan posto. Potom se njome trgovalo po 120,34 jena, što znači da je oslabila 0,9 posto u odnosu na dan ranije. Dolar je pak prema jenu oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 94,24 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙