FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčka i Cipar objavili su u petak da su postigli dogovor prema kojem će grčke banke otkupiti lokalne podružnice posrnulih ciparskih banaka, što je bio i jedan od uvjeta eurozone za pomoć zaduženoj otočnoj zemlji. Najmanje tri grčke banke, uključujući Alpha Bank i Piraeus, spremne su kupiti podružnice tri ciparska zajmodavca u Grčkoj, a fond za podršku banaka sastat će se u petak kako bi odabrao kupca, kazali su dužnosnici za Reuters. Fond će ocijeniti dostavljene ponude grčkih banaka. Time bi se grčke banke zaštitile od ciparske krize, a ujedno bi se smanjio prenapuhani ciparski bankovni sektor. Vodeće tri ciparske banke, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank i Hellenic Bank zajedno drže osam posto grčkih bankovnih depozita, 10 posto kredita i imaju oko 300 ogranaka. Ukupna aktiva Bank of Cyprusa i CPB-a samo u Grčkoj iznosi oko 22 milijarde eura, što je 1,2 puta više od vrijednosti ciparskog gospodarstva. Budi li njihove grčke podružnice prodane, vrijednost aktive ciparskih banaka više neće biti osam puta veća od ciparskog BDP-a već 'samo' 6,8 puta, što je po mišljenju međunarodnih zajmodavaca korak u pravom smjeru. Ministri financija eurozone isključili su grčke podružnice ciparskih banaka iz poreza na ciparske bankovne depozite pod uvjetom da ih preuzmu grčke banke, koje su također dokapitalizirane paketom pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

NIKOZIJA - Dva najveća ciparska zajmodavca pozvala su u petak ciparski parlament da prihvati prijedlog eurogrupe koji predviđa oporezivanje bankovnih depozita većih od 100 tisuća eura kako bi se spriječio kolaps bankovnog sektora. "Svima mora biti jasno, ponajprije 56-orici parlamentarnih zastupnika, da se više ne smije odgađati usvajanje prijedloga eurogrupe o oporezivanju bankovnih depozita većih od 100 tisuća eura, kako bi se naš bankarski sustav spasio od propasti", kazao je predsjednik Bank of Cyprus Andreas Artemis. "Kolaps bankarskog sustava dovodi do potpunog gubitka svih pojedinačnih depozita koji premašuju 100 tisuća eura i do hitne realizacije kolaterala za loše zajmove. Mnoge kompanije i tisuće radnih mjesta također će biti izgubljene", kazao je predsjednik najveće ciparske banke. Isti zahtjev ciparskim parlamentarcima uputio je i Takis Fidias, čelnik banke Popular (CPB), drugog najvećeg zajmodavca u zemlji, koji je suočen s navalom klijenata od četvrtka. "Premda smo svjesni da je situacija ozbiljna i da je prvotni prijedlog eurogrupe bio bolan, njime se jamči budućnost našeg bankovnog sektora", kazao je Takis Fidias za državni radio.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima zbog optimizma da će Cipar ipak na vrijeme postići dogovor s Europskom unijom i time izbjeći kolaps financijskog sustava. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za 0,7 posto, na 1,2988 dolara. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u u četiri mjeseca od 1,2843 dolara, na koju se spustio ovoga tjedna nakon što je Cipar odbacio međunarodni paket pomoći uvjetovan oporezivanjem bankovnih depozita. Na dobitku je jedinstvena europska valuta bila i prema jenu, za 0,3 posto, dosegnuvši 122,81 jen. Ranije se nakratko bila spustila i do 121,44 jena, što je njezina najniža razina u protekla tri tjedna, zbog objave slabog Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj. Dolar je pak neznatno promijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 94,90 jena. Ranije se nakratko spustio i do 94,195 jena. U fokusu je Cipar, kojem je EU dao rok do ponedjeljka da pribavi 5,8 milijarde eura koji su preduvjet za dobivanje 10 milijardi eura 'teškog' međunarodnog paketa pomoći. Ako se dogovor u tome roku ne postigne, ECB je spreman ciparskim bankama ukinuti dotok likvidnosti.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙