FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) snizila je u četvrtak prognoze za gospodarstvo eurozone za ovu i iduću godinu, no i dalje očekuje početak postupnog oporavka u drugoj polovini godine, dok prognoza inflacije ostaje više-manje nepromijenjena. ECB tako u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u rasponu od 0,1 do 0,9 posto, dok je ranije prognozirani raspon bio od minus 0,9 do plus 0,3 posto. Snižene su i prognoze rasta za iduću godinu, kada se očekuje da će gospodarstvo porasti od nula do dva posto, nasuprot ranije procijenjenog od 0,2 do dva posto, objavio je ECB po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja. "Postupni oporavak trebao bi započeti u drugoj polovini ove godine, potpomognut jačanjem globalne potražnje i našom popustljivom monetarnom politikom", kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinstvo. Neznatno su korigirane ECB-ove prognoze inflacije, prema kojima bi se inflacija i ove i iduće godine trebala zadržati ispod zacrtane ECB-ove razine od "blizu ali ispod" razine od dva posto. U ovoj bi se godini stopa inflacije trebala kretati u rasponu od 1,2 do dva posto, dok je ranijim prognozama procjenjivana u rasponu od 1,1 do dva posto. U 2014. se očekuje inflacija u rasponu od 0,6 do dva posto. Draghi je potvrdio da je i dalje na snazi bančin program za kupovine obveznica, osmišljen s ciljem pomoći krizom pogođenim članicama. "Program je vrlo učinkovit i dalje je na snazi, no pravila su poznata".

LONDON/FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka Bank of England (BoE) na redovnim mjesečnim zasjedanjima u četvrtak nisu mijenjale postojeću razinu ključnih kamatnih stopa, stoji u odvojenim izvješćima dviju banaka. ECB je tako zadržao ključnu kamatnu stopu u visini 0,75 posto, kao što su tržišta i očekivala. Odvojeno, Bank of England danas je na redovnom zasjedanju također odlučila zadržati ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto. Banka se ujedno suzdržala i od daljnjeg ubrizgavanja novca u posrnulo britansko gospodarstvo, unatoč spekulacijama tržišta o povećanju bančinog programa kupovina obveznica kako bi se potaknuo rast tog drugog najvećeg gospodarstva u EU. Vrijednost toga programa ostaje tako nepromijenjena, na 375 milijardi funta, stoji u priopćenju banke.

BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe neočekivano su pale u siječnju uslijed oštrog pada narudžbi iz eurozone, podaci su ministarstva gospodarstva. To je prigušilo nade u oporavak najvećeg europskog gospodarstva nakon lošeg završetka prošle godine. Sezonski i cjenovno prilagođene narudžbe pale su u siječnju za 1,9 posto na mjesečnoj razini. Ekonomisti su očekivali njihov rast za 0,5 posto. U prosincu porasle su 1,1 posto. Domaće narudžbe pale su u siječnju 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec a narudžbe iz inozemstva smanjene su čak tri posto uslijed naglog pada narudžbi iz eurozone, za 4,1 posto. Izostala je i potpora narudžbi iz zemalja izvan eurozone, koje su se također smanjile za značajnih 2,3 posto. "Pad narudžbi na početku godine pokazuje da industrijski sektor još nije prevladao slabu fazu", objavilo je ministarstvo gospodarstva u priopćenju. Pad narudžbi ubrzan je u siječnju i na godišnjoj razini i iznosio je 2,5 posto, nakon 1,9-postotog smanjenja u prosincu.

BERLIN - Njemački proizvođač štedljivih žarulja Osram objavio je u četvrtak da planira prodati tvornicu u Kini u sklopu najavljenog ukidanja 8.000 radnih mjesta u pogonima širom svijeta. Osram će uskoro biti izdvojen iz sastava krovne grupe Siemens i prodan a sam je odlučio prodati pogon u Shaoxingu na jugu Kine hongkonškoj tvrtki Super Trend Lighting. Odbili su objaviti financijske detalje sporazuma. "Tom prodajom napravili smo još jedan važan korak u procesu preustroja poslovanja", kazao je izvršni direktor Osrama Wolfgang Dehen. Prodaja tvornice sastavni je dio planiranih ušteda od milijarde eura do 2015. godina. "Planiranom prodajom Shaoxinga Osram je ostvario polovicu ukupno planiranog ukidanja 8.000 radnih mjesta u pogonima širom svijeta do 2014. u našoj tradicionalnoj poslovnoj aktivnosti", navela je tvrtka u priopćenju. Osram se nastoji uključiti u širi proces preorijentacije industrije s tradicionalnih žarulja na LED štedljive diode. Riječ je o tehnologiji u kojoj su azijski konkurenti nagomilali značajne proizvodne kapacitete i potaknuli pad cijena.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru budući da čelnik Europske središnje banke (ECB) nije signalizirao smanjenja ključnih kamatnih stopa u eurozoni u doglednoj budućnosti. Euro je u takvim okolnostima poskočio 1,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3109 dolara. Dolar je pak prema jenu ojačao 0,44 posto, na 94,44 jena. U fokusu tržišta bila su zasjedanja središnjih banaka eurozone ECB-a, britanske Bank of England (BoE) i japanske središnje banke BoJ. Izrazitiji uzlet tečaja eura uslijedio je tek nakon tiskovne konferencije po završetku redovnog zasjedanja na kojoj čelnik ECB-a Mario Draghi nije signalizirao moguće smanjenje kamatnih stopa u eurozoni u skorijoj budućnosti. Draghi "zasada nije signalizirao smanjenje kamatnih stopa u idućim mjesecima", kazao je Omer Esiner, glavni valutni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange. "Iz tog razloga svjedočimo uzletu eura", dodao je. Britanska funta brzo se oporavila nakon spuštanja na najnižu razinu u dvije i pol godine prema dolaru. Njome se potom trgovalo po 1,5061 dolar, što znači da je na dobitku od 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranju, nakon što britanska središnja banka nije odlučila nastaviti s programom kvantitativnog ublažavanja. U fokusu je bilo i zasjedanje japanske središnje banke BOJ, na kojem očekivano nije bilo promjena aktualne monetarne politike, no jen je slabio prema dolaru temeljem očekivanja agresivnijeg popuštanja monetarne politike u Japanu u skorije vrijeme.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙