FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanska je vlada odlučila promijeniti pravilnik o dopuštenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu i vratiti na 0,5 mikrograma, koliko je je bio prije prilagodbe europskim standardima, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar poljoprivrde Goran Knežević. Knežević je na tiskovnoj konferenciji naglasio kako je vlada dobila mišljenje od svih nadležnih i referentnih zdravstvenih, veterinarskih i sanitarnih ustanova da ta količina aflatoksina po kilogramu nije štetna niti ostavlja štetne posljedica po zdravlje. "Te količine ne mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi, a omogućit će izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta", objasnio je. Knežević je istaknuo kako svojedobno donošenje pravilnika o dopuštenoj količini od 0,05 miligrama aflatoksina "nije bila obveza Srbije, već prepisivanje propisa Europske unije". Potvrdio je da je veterinarska inspekcija zabranila proizvodnju sirovog mlijeka na 73 farme, koje imaju ukupno 1.382 grla stoke.

BRUXELLES - Europska unija postigla je dogovor o novim propisima za financijski sektor kojim želi potaknuti banke da se usmjere na financiranje realnog gospodarstva, a odlučila je i ograničiti bankarske bonuse, kazali su u četvrtak dužnosnici EU-a. Dogovor o primjeni novih propisa za bankovni sektor postigli su u četvrtak ujutro Europski parlament i aktualno irsko predsjedateljstvo EU-a. "Prvi puta u povijesti europske regulacije financijskog tržišta ograničit ćemo bonuse bankara", rekao je zastupnik Othmar Karas, pregovarač EP-a. Naglasio je ipak da ključna točka novih propisa nisu odredbe o bankarskim bonusima već novi propisi vezani za kapital banaka. "Suština je da će od 2014. europske banke morati izdvojiti više novca kako bi bile stabilnije i koncentrirale se na osnovnu djelatnost, a to je financiranje realnog gospodarstva, odnosno malih i srednjih poduzeća i radnih mjesta". Novi regulatorni okvir poznat je pod nazivom Basel III. Riječ je o međunarodno dogovorenom skupu propisa kojima se pooštravaju zahtjevi za visinom kapitala u bankama. Basel III trebao je biti uveden u siječnju ove godine, ali je odgođen. Sinoćnji sporazum sada moraju razmotriti ministri financija EU-a koji će se sastati idućeg tjedna u Bruxellesu.

WASHINGTON - Aktivnost američkog gospodarstva neznatno je porasla u četvrtom tromjesečju, izvijestila je u četvrtak američka vlada, izmijenivši tako početnu procjenu o padu BDP-a s obzirom na nešto bolji izvoz i nešto manji uvoz. U razdoblju od listopada do prosinca 2012. američki BDP porastao je za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavilo je ministarstvo trgovine. To je njegov najslabiji rast od prvog tromjesečja 2011. i daleko je slabiji no što bi bilo potrebno za osjetnije smanjenje visoke stope nezaposlenosti. U trećem tromjesečju 2012. gospodarstvo je poraslo 3,1 posto. Prvotno je vlada za posljednja tri mjeseca prošle godine prognozirala pad gospodarske aktivnosti za 0,1 posto na godišnjoj razini.

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy optužio je u četvrtak banke i multinacionalne kompanije da napadaju njegovu vladu "svim mogućim sredstvima", samo dan uoči uvelike očekivanog imenovanja na mjesto novog guvernera središnje banke. U autorskom članku objavljenom u tjedniku Heti Valasz, Matolcsy je kazao da Mađarska uspijeva smanjiti proračunski manjak vlastitim modelom, izbjegavajući mjere štednje pred koje su postavljene druge zemlje. Matolcsy pritom napominje da su instrumenti koje koristi službena Budimpešta, uključujući bankovne poreze, poreze na energetske tvrtke i telekome, reformu privatnog mirovinskog sustava i poreze na financijske transakcije, naišli na otpor snažnih interesnih skupina. "Među njima velike poslovne skupine iz EU - banke i multinacionalne tvrtke - svim mogućim sredstvima usmjeravaju pritisak na vladu. To je pravi razlog napada u medijima, postupaka koje je EU pokrenuo zbog navodnog kršenja propisa, kao i odluka o sniženjima rejtinga, spekulacija na financijskim tržištima i političkih napada", dodao je.

BRUXELLES - Države članice EU-a odobrile su ovaj tjedan velikom većinom glasova uvođenje obveznih testova toksičnosti u trajanju od 90 dana za svaki zahtjev za komercijalizaciju GMO-a za prehranu ljudi i stoke, doznaje se iz europskih izvora. Europska komisija potvrdila je da je mjera odobrena. Sada još mora biti formalno usvojena i objavljena u Službenom listu EU-a da bi stupila na snagu. "To je pitanje tjedana", doznaje se. Mjera bi trebala deblokirati odobravanje komercijalizacije GMO-a, no ne rješava politički osjetljivo pitanje zahtjeva za odobrenje uzgoja GMO-a. Osam država članica, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Austrija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Poljska, usvojile su zaštitne klauzule kako bi zabranile uzgoj dvije GM kulture na svojem teritoriju - Monsantova kukuruza Mon810 i BASF-ova krumpira Amflore.

LONDON - Euro je oslabio u četvrtak prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima zbog opreza ulagača i spekulanata koji su zazirali od kupovina jedinstvene europske valute zbog političke pat pozicije u Italiji. Euro se nakratko u takvim okolnostima spustio na najnižu razinu u danu od 1,3096 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3116 dolara, što znači da je na gubitku 0,2 posto prema zatvaranju dan ranije. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u gotovo osam tjedana od 1,3018 dolara, na koju se spustio u utorak nakon objave rezultata talijanskih izbora koji nisu osigurali nijednoj stranci stabilnu većinu. Jedinstvena europska valuta oslabila je 0,3 posto prema jenu i njome se trgovalo po 120,82 jena. Nedaleko je tako najniže razine u pet tjedana od 118,74 jena, na koju se spustila u ponedjeljak. Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 92,38 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙