FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači neto 236.000 novih radnih mjesta, pokazali su u petak najnoviji podaci ministarstva rada, signalizirajući oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. Ekonomisti su očekivali da će podaci pokazati neto otvorenih oko 200 tisuća novih radnih mjesta, nakon solidnih podataka objavljenih ovog tjedna o smanjenom broju prvih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene. Nakon revizije podataka za prosinac i siječanj, ukupni broj novozaposlenih u ta dva mjeseca smanjen je za 15.000 u odnosu na prvobitne procjene. U privatnom sektoru neto je otvoreno 246.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom neto zatvoreno 10.000. Najviše je radnika zaposleno u sektorima profesionalnih i poslovnih usluga i zdravstvene skrbi te u građevinarstvu. Stopa nezaposlenosti spustila se u veljači na 7,7 posto odražavajući pojačano zapošljavanje, ali i smanjeni broj aktivno sposobnog stanovništva. Bez posla je na kraju veljače bilo ukupno 12 milijuna Amerikanaca.

BERLIN - Industrijska proizvodnja u Njemačkoj stagnirala je u siječnju na mjesečnoj razini, nakon što je u prosincu uvećana za revidiranih 0,6 posto, pokazali su u petak najnoviji podaci tamošnjeg ministarstva gospodarstva. Proizvodnja u građevinskom sektoru u siječnju je porasla za tri posto, čime je kompenziran pad aktivnosti u segmentu energetske proizvodnje i prerađivačke industrije od 2,3 posto, odnosno 0,2 posto. Na godišnjoj razini njemačka industrijska proizvodnja smanjila se pak za 1,3 posto, dok je u prosincu smanjena za 0,5 posto prema istom mjesecu godine ranije, objavilo je ministarstvo gospodarstva. "Na prijelazu 2012. na 2013. industrijska se proizvodnja u cjelini gledano stabilizirala. Trenutno je nešto iznad razina zabilježenih u zaključnom kvartalu 2012.", objavilo je ministarstvo gospodarstva. Nagli pad zabilježen je kod narudžbi trgovinskih partnera u eurozoni, a smanjene su i narudžbe iz zemalja izvan eurozone.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima značajnije oslabio prema dolaru nakon objave boljih od očekivanih američkih podataka o zapošljavanju koji signaliziraju oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,9 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2989 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je pak više od jedan posto prema jenu, na 125,67 jena, što je njezina najviša razina od 20. veljače. Dolar je također značajno ojačao prema jenu, za 1,54 posto, te se njime trgovalo po 96,25 jena. Euro se očekivano danas našao pod pritiskom prodaja nakon objave boljih od očekivanih podataka s američkog tržišta rada koji su pokazali da su američki poslodavci u veljači neto otvorili 236.000 novih radnih mjesta. Time je euro izbrisao dobar dio dobitaka ostvarenih dan ranije, kada je skočio oko jedan posto prema dolaru budući da predsjednik Europske središnje banke nije signalizirao novo smanjenje kamatnih stopa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙