FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska je među osam najpopularnijih odredišta za godišnji odmor za europske turiste, a u četiri članice EU-a ona je prvo odredište, pokazuju podaci koje je Europska komisija objavila u ponedjeljak. Istraživanje Eurobarometar o stajalištima Europljana prema turizmu provedeno je u 27 zemalja članica, Hrvatskoj, te u još šest zemalja Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu. Španjolska je najpopularnije odredište (12 posto ispitanika navelo je da će u toj zemlji provesti godišnji odmor), slijedi Italija (8 posto), Francuska (7 posto), Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija (po 4 posto) i Hrvatska s 3 posto. Hrvatska je prvo odredište za turiste iz četiri zemlje EU-a - Sloveniju, Slovačku, Češku i Mađarsku. Hrvatsku je kao odredište u kojem će provesti glavni godišnji odmor navelo 40 posto Slovenaca, 20 posto Slovaka, 7 posto Čeha i Austrijanaca, 4 posto Nijemaca, 4 posto Mađara, 3 posto Poljaka, 2 posto Šveđana te po 1 posto Belgijanaca, Danaca, Estonaca, Francuza, Talijana, Litvanaca, Latvijaca, Nizozemaca, Rumunja i Finaca. Na razini 27 zemalja članica EU-a, 2 posto ispitanih navelo je Hrvatsku kao odredište za glavni odmor, a 1 posto njih kao drugo odredište u kojem će provesti dio godišnjeg odmora.

BRUXELLES - Europska komisija (EK) priopćila je u srijedu da je pokrenula istragu temeljem sumnji da je Njemačka subvencijama možda osigurala nedozvoljenu pomoć velikim industrijskim potrošačima energije i time im omogućila prednost u odnosu na konkurenciju. Istraga treba pokazati predstavlja li izuzeće velikih potrošača od obveze plaćanja određenih mrežnih naknada zapravo skrivenu državnu pomoć i je li takav oblik eventualne pomoći narušio tržišno natjecanje jer je njemačkim kompanijama osigurao prednost u odnosu na konkurenciju u drugim zemljama članicama EU-A. Vrijednost izuzeća u 2012. procijenjena je na oko 300 milijuna eura, a financiraju ga krajnji potrošači plaćanjem takozvane "naknade prema članku 19" odgovarajućeg njemačkog zakona. Pravo na izuzeće odobreno je 2011. kompanijama u sektoru proizvodnje metala, kemikalija, stakla, cementa i drugog građevinskog materijala, budući da cijene energije u Njemačkoj spadaju među najviše u Europi. U Komisiji napominju da će ispitati i da li se izuzeće financiralo iz državnog proračuna u 2011., prije uvođenja odgovarajuće naknade za ostale potrošače.

BRUXELLES - Europska komisija odredila je u srijedu američkom softverskom divu Microsoftu kaznu od 561 milijun eura zbog neizvršavanja obećanja da će europskim potrošačima omogućiti izbor programa za pregled internetskog sadržaja. Microsoft je to obećao 2009. kako bi Komisija obustavila istragu o mogućem kršenju europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju. Njegovi problemi s europskim regulatorima datiraju još iz prethodnog desetljeća i do sada su ga stajali ukupno 2,16 milijardi eura na ime kazni koje je morao platiti, ako se uzme u obzir i ova najnovija. Microsoft je obećao da će u prethodnoj verziji operativnog sustava Windows ponuditi europskim potrošačima i mogućnost izbora konkurentskih programa za pregled interneta. U Bruxellesu su zaključili da je kompanija prekršila to obećanje u razdoblju između svibnja 2011. i srpnja 2012. U Bruxellesu su napomenuli da obećanja iz takvih nagodbi shvaćaju vrlo ozbiljno. "Preuzete pravno valjane obveze u sklopu odluka o sporovima povezanim s kršenjem ravnopravne tržišne utakmice igraju vrlo važnu ulogu u našoj provedbenoj politici jer omogućuju brza rješenja problema u domeni tržišnog natjecanja", naveo je u priopćenju europski povjerenik Joaquin Almunia.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, dan uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB), pritisnut zabrinutostima da bi banka mogla nagovijestiti smanjenje kamatnih stopa u doglednoj budućnosti. U takvim okolnostima eurom se trgovalo po 1,3025 dolara, što znači da je na gubitku 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta ostala je pak prema jenu nepromijenjena, te se njome trgovalo po 121,73 jena. Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,2 posto, na 93,50 jena. U fokusu tržišta redovno je mjesečno zasjedanje ECB-a na kojem se zasada ne očekuju promjene aktualne monetarne politike. "U fokusu je sutrašnje zasjedanje ECB-a. Očekuje se da će kamatne stope biti zadržane na 0,75 posto, no daleko se više govori o tome kako će zvučati Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna analitičarka u Scotiabanku. Dolar je danas povećao dobitke prema euru i jenu, nakon što su najnoviji podaci s tržišta rada pokazali da su američki poslodavci u privatnom sektoru otvorili 198 tisuća novih radnih mjera u veljači. Takve brojke svjedoče o daljnjem poboljšanju stanja na američkom tržištu rada.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙