FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

WASHINGTON - Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama zabilježile su u veljači najveći rast u gotovo četiri godine zbog osjetno skupljeg benzina, izvijestila je u petak američka vlada. Ministarstvo rada objavilo je da je u prošlom mjesecu njegov indeks potrošačkih cijena porastao za 0,7 posto, po najvišoj stopi od lipnja 2009. U siječnju cijene su stagnirale. Na benzin je otpadalo oko tri četvrtine rasta potrošačkih cijena. Tako je u prošlom mjesecu benzin u SAD-u poskupio 9,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegovo najveće poskupljenje od lipnja 2009. U siječnju cijena mu je pala tri posto. Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u veljači porasle 2,0 posto, što je njihov najveći rast od listopada 2012. U siječnju porasle su 1,6. posto.

MILANO - Talijanska banka UniCredit objavila je u petak da je posljednje prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto gubitkom zbog osjetno povećanih rezervacija za nenaplative kredite kojima se nastoji othrvati izazovnom gospodarskom okruženju. UniCredit je u četvrtom tromjesečju 2012. poslovao s neto gubitkom od 553 milijuna eura. U istom tromjesečju godine ranije poslovali su s neto dobiti od 114 milijuna eura. Rezervacije za nenaplative kredite uvećane su u posljednja tri mjeseca prošle godine na 4,6 milijardi eura, s 1,78 milijardi eura u prethodna tri mjeseca. Tim su potezom bolje pokrili rizike ponajprije u segmentu hipotekarnih kredita kućanstvima i kredita malim poduzećima, kao i u segmentu korporativnog i investicijskog bankarstva u matičnoj Italiji. U cijeloj prošloj godini banka je ostvarila neto dobit od 865 milijuna eura, nakon 9,2 milijarde eura gubitka u 2011. Rezervacije za loše kredite iznosile su 9,6 milijardi eura. Za 2012. najavili su isplatu dividende u iznosu od devet eurocenti po dionici. Banka se sprema preusmjeriti fokus poslovanja u regiji srednje i istočne Europe kroz nastavljenu prodaju ogranaka u Kazahstanu, "racionalizaciju prisutnosti na Baltiku", spajanje banaka u Češkoj i Slovačkoj i podružnica u Ukrajini, te razvoj snažnog poslovanja s potrošačkim financiranjem u Rusiji.

NEW YORK/BERLIN - Njemačka se hvali gotovo uravnoteženim javnim financijama, no to ima i svoju cijenu koja se odražava u višegodišnjem zanemarivanju ulaganja u javnu infrastrukturu, što umanjuje potencijal zemlje za rast i zapošljavanje, piše The Wall Street Journal. Njemačka, po podacima Europske komisije, izdvaja bitno manje za javnu infrastrukturu od Sjedinjenih Država i većine europskih država, što je dovelo do postupne degradacije nekoć vrhunskih cesta, vodenih putova ... Ovomjesečno zatvaranje Kielskog kanala, važnog međunarodnog vodenog pravca, radi popravka istrošenih ustava, najistaknutiji je simbol degradacije njemačke infrastrukture. Zatvaranje kanala za velike brodove bilo je prvo u njegovoj 118 godina dugoj povijesti. Kanal dug 96 kilometara povezuje Baltičko i Sjeverno more. Reinhardt Meyer, ministar gospodarstva sjeverne savezne pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi kanal, procjenjuje da je kanalu potrebna cjelovita obnova u vrijednosti 1,25 milijarda eura. Premala ulaganja u javnu infrastrukturu očita su i na kopnu. Njemačke općine trebale bi u infrastrukturu uložiti 100 milijarda eura, rekao je Joerg Zeuner, glavni ekonomist banke KfW. Njemačka javna ulaganja 2012. iznosila su 39,5 milijarda eura, što je 9,5 posto manje nego 2011., a nastavak pada očekuje se i ove godine.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak ostvario veće dobitke prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što je splasnuo optimizam u vezi oporavka američkog gospodarstva po objavi slabijih od očekivanja podataka iz industrije. Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,7 posto prema dolaru, na 1,3094 dolara. Odskočio je tako s najniže razine u tri mjeseca od 1,2911 dolara, na koju se spustio u četvrtak. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,14 posto, na 95,95 jena. Američku valutu pogodilo je i snažno jačanje britanske funte nakon što je guverner britanske središnje banke (BoE) kazao da je funta prekomjerno oslabila, spustivši se ovoga tjedna i do 1,4832 dolara, što je njezina najniža razina prema američkoj valuti u 33 mjeseca. Danas je funta prema dolaru poskočila za 0,5 posto, na 1,5154 dolara. S druge strane šanse da čelnici EU-a dogovore ublažavanje proračunskih pravila kako bi u kratkom roku potaknuli posustalo gospodarstvo 17-člane eurozone mogle bi, kažu analitičari, pružiti podršku euru u odnosu na dolar.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙