FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Ekonomski savjetnici njemačke vlade u ponedjeljak su više nego prepolovili prognozu rasta njemačkog gospodarstva u 2013., navodeći kao razlog oštar pad u četvrtom tromjesečju 2012. i slabe izglede za vanjsku trgovinu i ulaganja. Savjetnici sada procjenjuju da će najveće europsko gospodarstvo ove godine gotovo stagnirati, uz mršavu stopu rasta od 0,3 posto, u odnosu na 0,7 posto zabilježenih u 2012. U listopadu prognozirali su da će gospodarstvo u ovoj godini porasti 0,8 posto, ali su u međuvremenu objavljeni podaci pokazali pad aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,6 posto. Ujedno će vanjska trgovina, tradicionalno glavni pokretač njemačkog gospodarskog rasta, smanjiti BDP u ovoj godini za 0,3 postotnog boda, napominju. Potražnja za njemačkom robom oslabila je zbog mjera štednje i recesije u drugim članicama eurozone, na koje otpada 40 posto njemačkog izvoza. Rast će u ovoj godini generirati u prvom redu domaća potražnja, pri čemu bi osobna potrošnja trebala porasti 0,7 posto a javna potrošnja za naviše revidiranih 1,7 posto. Inflacija bi u ovoj godini trebala oslabiti na 1,7 posto, s prošlogodišnjih dva posto, a stopa nezaposlenosti porasti na 6,9 posto, s prošlogodišnjih 6,8 posto.

BRUXELLES - Dogovor o financijskoj pomoći Cipru, bude li u potpunosti proveden, trebao bi osigurati održivu budućnost i pokrenuti gospodarstvo na drugim osnovama, ocijenili su u ponedjeljak čelnici europskih institucija. "Vjerujemo da program pomoći za Cipar, bude li proveden, može uspostaviti održivo ciparsko gospodarstvo", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso komentirajući dogovor koji je tijekom protekle noći postignut na sastanku euroskupine. Dogovor predviđa pomoć od 10 milijardi eura, a Cipar će zauzvrat morati drastično smanjiti svoj pretjerano veliki bankarski sektor, smanjiti svoj proračun, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine. "Pred Ciprom su golemi izazovi, ali on može računati na potporu Europske unije. Mi ne bismo trebalo razmišljati samo o financijskoj stabilnosti, ovdje je riječ o pokretanju realnog gospodarstva", rekao je Barroso, dodajući da je upravo s tom namjerom odlučio osnovati radnu skupinu koja bi ciparskim vlastima trebala pružiti tehničku pomoć u osmišljavanju novog gospodarskog modela. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je da se što prije provede postignuti dogovor.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ruske vlade da razmotri restrukturiranje zajma od 2,5 milijarda eura koji je Moskva dala Cipru 2011., kako je zatražila Nikozija, rekao je glasnogovornik Kremlja. Putin je "zadužio vladu i ministarstvo financija da s našim partnerima razmotre uvjete za restrukturiranje zajma odobrenog Cipru", rekao je Dmitrij Peskov prenose ruske agencije. Cipar je zatražio od Rusije petogodišnje produljenje tog zajma koji istječe 2016. kao i smanjenje kamatne stope koja sada iznosi 4,5 posto. Zauzvrat je predložio ulaganja u svoj bankovni i energetski sektor. "S obzirom na odluke koje je donijela euroskupina, Putin smatra da se mogu poduprijeti napori predsjednika Cipra i Europske komisije da se riješi kriza", dodao je. Rusija je prošli tjedan obećala Cipru da će mu pomoći u rješavanju financijske krize ako postigne dogovor s međunarodnim zajmodavcima o planu spašavanja. Cipar je u pregovorima s međunarodnim zajmodavcima (EU, ECB, MMF), završenim u noći na ponedjeljak u Bruxellesu, osigurao paket sanacijskih zajmova od 10 milijardi eura kojim je izbjegao kolaps svog bankarskog sustava i stečaj. Zauzvrat mora drastično smanjiti svoj pretjerano velik bankarski sektor, smanjiti svoj proračun, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine.

NIKOZIJA - Cipar je dogovorom o pomoći od 10 milijardi eura izbjegao stečaj i sačuvao svoje mjesto u eurozoni, ali uz visoku cijenu restrukturiranja svog bankarskog sektora i jako neizvjesne ekonomske budućnosti zemlje, javljaju agencije. "Cipar napokon izlazi iz razdoblja neizvjesnosti i nesigurnosti za gospodarstvo. Izbjegnut je stečaj, što bi značilo izlazak iz eurozone, s katastrofalnim posljedicama", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ciparske vlade Christos Stylianides priznajući da plan sadrži i "bolne aspekte". Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "jako zadovoljna" planom, koji će omogućiti Cipru da "izbjegne stečaj". Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ocijenio je da je dogovor "pravedan za sve" i "najbolji mogući put iako nije lagan". Fiona Mullen, ekonomist specijaliziran za Cipar, kazala je da se mnogi Ciprani osjećaju izdanima i pitaju ne bi li Cipru ipak bilo bolje da napusti euro, uveden 2008. Mullen, partner u konzultantskoj kući Strata Insight, kazala je da će kontrola kapitala uključujući drastična ograničenja za podizanje novca s bankomata potrajati još vjerojatno nekoliko tjedana. "To znači da će tvrtkama biti teško isplaćivati plaće i kupovati robu i slično", kazala je, dodajući da se na posljedice toga, primjerice nestašicu hrane i lijekova, "nije dovoljno mislilo".

WASHINGTON - Američki regulatori prihvatili su u ponedjeljak prijedlog burzovnog operatera Nasdaq o isplati odštete brokerskim kućama koje su u svibnju 2012. izgubile novac prilikom nestručno izvedene početne javne ponude dionica Facebooka. U izmijenjenom prijedlogu vansudske nagodbe Nasdaq je tim brokerskim kućama ponudio odštetu od 62 milijuna dolara. Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) prihvatila je taj prijedlog i time stavila točku na spor pokrenut zbog niza prošlogodišnjih propusta koji su potresli tržište, uključujući i aranžman dugoočekivane početne javne ponude dionica (IPO) Facebooka. Facebookov IPO organiziran je 18. svibnja prošle godine. Kompanija je ukupno prikupila 16 milijardi dolara, ali je početak ponude kasnio 30 minuta zbog tehničkog problema na burzi Nasdaq.

LONDON/NEW YORK - Euro je oslabio u ponedjeljak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog prodaja koje su uslijedile nakon što je splasnuo entuzijazam zbog dogovora o pomoći Cipru jer su u prvi plan ponovo izbili strahovi u vezi dugoročnih posljedica paketa pomoći. Euro je oslabio prema dolaru 0,76 posto, na 1,2872 dolara. Spustio se tako s najviše razine u danu, od 1,3048 dolara, i sada je nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 1,2843 dolara, na koju se spustio prije gotovo tjedan dana. Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,2 posto prema jenu, na 122,48 jena. Dolar je bio na dobitku i prema jenu, ojačavši za 0,3 posto, na 94,59 jena. Euro je na početku današnjeg trgovanja poskočio iznad 1,30 dolara nakon što je Cipar postigao dogovor s međunarodnim zajmodavcima o gašenju druge banke po veličini i nametanju velikih gubitaka na neosigurane depozite, uključujući one imućnih Rusa, u zamjenu za paket pomoći od 10 milijardi eura. Iako je paket pomoći Cipru ublažio nervozu na tržištima i prvotno podupro euro, analitičari upozoravaju da bi dogovor mogao poslužiti kao model za buduće sanacijske pakete u većim zemljama eurozone s posrnulim bankovnim sektorom.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙