FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija pozvala je Cipar da uvede kontrolu kapitala u posrnulim bankama kako bi izbjegao financijski kolaps i izlaz iz eurozone, rekao je u četvrtak izvor iz EU-a. "Ciparske vlasti moraju do utorka napraviti tri stvari: izložiti vjerodostojan i održiv plan B koji će zamijeniti paket pomoći odbijen u parlamentu; instalirati dugoročne kontrole kapitala položenog u bankama; pripremiti spajanje dvije najveće banke u nevolji", rekao je viši izvor iz Europske unije, dodavši da u protivnom prijeti opasnost izlaska Cipra iz eurozone. Ciparske banke ostat će zatvorene do utorka, ali već su izdani nalozi za povlačenje milijardi eura čim poslovnice ponovno otvore svoja vrata. Priča se da će vlasnici depozita povući iz banaka sedam milijardi eura, a moguće i više. Odluka o uvođenju kontrola kapitala jest politička odluka i treba je donijeti ciparska vlada, istaknuo je. Ako se hitno ne blokira odljev kapitala iz zemlje, ciparske banke će propasti pa će vlada biti prisiljena isplatiti osiguranje za depozite do po 100 tisuća eura. Ciparski političari u međuvremenu su dogovorili formiranje investicijskog fonda u sklopu plana B kako bi s kreditorima iz eurozone ipak postigli dogovor o pomoći. Isključili su opciju oporezivanja bankovne štednje zbog koje je odbijen prethodni plan.

BRUXELLES - Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je da Cipar najvjerojatnije neće moći izbjeći jednokratno oporezivanje štednih uloga te se zauzeo da veći porez plate oni s većim računima. "Vjerojatno je neizbježan neki oblik izravnog doprinosa štediša", rekao je Dijsselbloem u razgovoru s članovima Odbora za ekonomske i monetarne poslove Europskog parlamenta. Kazao je da preuzima odgovornost za dogovor koji je prošli tjedan postignut na sastanku euroskupine, koji je u okviru programa financijske pomoći Cipru od 10 miljardi eura, predvidio uvođenje spornog poreza na sve pologe po stopi od 6,75 posto za one ispod 100.000 eura i po stopi od 9,9 posto za one preko toga iznosa. Još uvijek branim taj porez i mislim da se neće moći izbjeći da u paketu pomoći koji bude dogovoren bude neki oblik poreza, s tim da se to mora pravednije raspodijeliti, rekao je Dijsselbloem. Iako je ciparski parlament odbacio dogovor euroskupine, izrazio je uvjerenje da taj prijedlog nije mrtav, jer ne vidi neku alternativu. Istaknuo je da Cipar može destabilizirati eurozonu te da stoga predstavlja "sistemski rizik", koji što prije treba riješiti. Predsjednici političkih skupina u Europskom parlamentu u četvrtak su se zauzeli da se polozi ispod 100. 000 eura ne oporezuju.

NIKOZIJA - Cipar je u četvrtak isključio mogućnost uvođenja poreza na štednju i umjesto toga planira osnovati investicijski fond kako bi prikupio nekoliko milijardi eura potrebnih za spašavanje zemlje od stečaja, kazali su ciparski dužnosnici. "Pitanje poreza nije bilo na stolu", rekao je predsjednik ciparskog parlamenta Yiannakis Omirou nakon sastanka predsjednika države Nicosa Anastasiadesa s čelnicima ciparskih političkih stranaka o "planu B" za spas zemlje od stečaja. Glasnogovornik vlade Christos Stylianides rekao je da Cipar namjerava osnovati investicijski fond. "Postignut je konsenzus i donesena je jednoglasna odluka da se osnuje investicijski fond solidarnosti. Tehničke i pravne aspekte prijedloga trenutačno razmatraju pravne službe Republike", rekao je. Pojedinosti plana, odnosno koliko bi se novca time moglo prikupiti, nisu poznate. Bude li prijedlog prihvaćen, bit će upućen parlamentu.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima pogođen slabim podacima iz eurozone, ponajprije onima iz Njemačke koji su iznova potpirili bojazni u vezi oporavka najvećeg europskog gospodarstva, a uteg mu je i dalje i neizvjesna situacija na Cipru. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,36 posto, na 1,2885 dolara, što je nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 1,28435 dolara, na koju se spustio u utorak. Dolar je kliznuo prema jenu, 0,83 posto, te se njime trgovalo po 95,19 jena. Strah od kolapsa ciparskog bankarskog sustava i neizvjesnost u vezi te prezadužene članice eurozone i dalje su prisutni, a u fokusu su danas bili i najnoviji gospodarski pokazatelji koji ne navješćuju oporavak. Sve to vjerojatno će i dalje pritiskati potražnju za eurom, napominju analitičari.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙