FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Vlasnici velikih neosiguranih depozita mogli bi biti uključeni u sanaciju posrnulih banaka prema nacrtu novog zakona Europske unije koji se trenutno razmatra, poručila je u utorak Europska komisija. U Bruxellesu pritom naglašavaju da će štediše s polozima manjim od 100 tisuća eura biti pošteđene sudjelovanja u sanaciji. "Ni u kojem trenutku, ni sada ni u budućnosti, nije moguće u planove spašavanja uključiti vlasnike depozita manjih od 100 tisuća eura", naglasila je Chantal Hughes, glasnogovornica povjerenika EK za financijsku regulativu Michela Barniera. "U prijedlogu EK koji se razmatra nije isključena mogućnost da depoziti iznad 100 tisuća eura posluže kao instrument financiranja programa pomoći", kazala je glasnogovornica na današnjem redovnom brifingu novinara.

ATENA - Europsko rješenje za Cipar nije model za Europu, rekao je u utorak grčki ministar financija Yannis Stournaras. "Eurozona nije nesigurna. Rješenje za Cipar se odnosi samo na Cipar radi njihovog specifičnog bankarskog sustava", rekao je Stournarasa. Stournaras je razgovarao s predsjednikom republike Carolosom Papuliasom o odlukama koje su u ponedjeljak donijeli ministri financija eurozone o financijskom spašavanju Cipra kojim se predviđa pokretanje kontroliranog stečaja i kontrole odljeva kapitala kako bi se pokušalo izbjeći opće povlačenje uloga iz banaka. Plan spašavanja Cipra predviđa zatvaranje druge banke zemlje, Laiki, i rekonstrukciju prve, Ciparske banke u zamjenu za zajam od 10 milijardi eura koje će većim dijelom platiti zemlje članice, dakle porezni obveznici eurozone. Vlasnicima računa viših od 100.000 eura u Ciparskoj banci će biti naplaćeno 30 posto poreza.

ATENA - Grčka banka Piraeus objavila je u utorak da će za 524 milijuna eura kupiti podružnice posrnulih ciparskih banaka u Grčkoj kako bi se grčki bankovni sektor zaštitio od dužničke krize na otoku. Transakciju će financirati grčki fond za spas banaka HFSF a podrazumijeva da će u srijedu ponovo biti otvoreno 312 lokalnih podružnica tri ciparske banke koje su zatvorene od 19. ožujka kada je Cipar odbio predloženi program pomoći. Transfer podružnica, koje čine otprilike desetinu grčkog bankovnog tržišta, sastavni je dio međunarodnog sporazuma o pomoći Cipru. Njime će se grčki zajmodavci zaštititi od ciparske krize a ujedno će se smanjiti preveliki bankovni sektor na Cipru. Banka Piraeus pobijedila je konkurentsku Alpha Bank u utrci za kupnju grčkog poslovanja Bank of Cyprusa, Cyprus Popular Banka i Hellenic Banka. Depoziti klijenata u grčkim podružnicama tih banaka neće podlijegati porezu ni ustupanju zarade dogovorenom za Cipar, priopćeno je iz Piraeusa. Zahvaljujući dogovorenoj transakciji Piraeus će postati druga po veličina banka u Grčkoj s ukupnom aktivom od 95 milijardi eura i preteći trenutno drugoplasiranu Alpha Bank. Imat će depozite od 50 milijardi eura i neto kredite od 74 milijarde eura.

LISABON - Aktivnosti u portugalskom gospodarstvu smanjit će u ovoj godini 2,3 posto zbog snažnog pada domaće potražnje i razočaravajućeg rasta izvoza, objavila je središnja portugalska banka. To znači da u banci sada očekuju dublji pad, budući da su u prethodnoj prognozi pad aktivnosti procijenili na 1,9 posto. Ujedno su se u procjenama izjednačili s međunarodnim kreditorima, Europskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). U 2014. gospodarstvo bi trebalo porasti za 1,1 posto, unatoč novim mjerama štednje koje je vlada u Lisabonu usvojila kako bi dobila pomoć u visini 78 milijardi eura. Zbog produbljivanja recesije kreditori su Portugalu ovog mjeseca produljili za godinu dana rok za svođenje proračunskog deficita u okvire dopuštene u Europskoj uniji. Zemlja suočena s rekordnom nezaposlenošću i nagomilanim socijalnim nezadovoljstvom sada treba svesti deficit ispod tri posto BDP-a do 2015. Rok je produljen paralelno odobravanju osme tranše međunarodnih kredita.

LONDON - Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najniže razine prema dolaru u četiri mjeseca, pritisnut zabrinutostima da bi se plan o sudjelovanju vlasnika neosiguranih depozita u spašavanju ciparskih banaka mogao ubuduće primjenjivati i u ostalim posrnulim zemljama eurozone. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2837 dolara, što znači da je na gubitku 0,11 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Drži se tako nedaleko 1,2829 dolara, najniže razine od 22. studenoga na koju se spustio u ponedjeljak. Dolar je ostao nepromijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 94,15 jena. Dodatne glavobolje ulagačima danas je zadala Europska komisija, objavivši kako postoji mogućnost da vlasnici velikih neosiguranih depozita, dakle onih iznad 100 tisuća eura, prema nacrtu novog zakona u EU budu uključeni u planove spašavanja banaka u budućnosti. Euro će po riječima trgovaca ostati i dalje ranjiv na pritiske, a u takvim je okolnostima danas zabilježio i višemjesečne najniže razine prema australskom i novozelandskom dolaru.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙