FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi danas je nastavila s isplatom potpora poljoprivrednicima za proizvodnu 2012. godinu. Isplatit će se milijarda kuna za regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, tov goveda, ovce i koze, mlijeko, duhan), IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine), strukturna potpora u ribarstvu i maslinovo ulje. Vezano za robne vaučere, po naputku Ministarstva poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, putem regionalnih ureda u svim županijama, provodi informativnu anketu poljoprivrednih proizvođača vezanu za željeni način isplate preostalog iznosa potpore za proizvodnu 2012. (za sredstva koja će se isplaćivati nakon isplate 15. ožujka 2013.). Iz Agencije napominju i kako je u tijeku podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja za 2013. S ciljem pravovremenog informiranja svih poljoprivrednih proizvođača o potporama koje se mogu ostvariti za 2013., Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove je godine u 100.000 primjeraka izdala brošuru Priručnik za poljoprivredna gospodarstva.

ZAGREB - Nad tvrtkom Dioki otvoren je postupak predstečajne nagodbe, a vjerovnici su pozvani da u roku od mjesec dana prijave svoje tražbine kako bi se one mogle utvrditi na prvom ročištu zakazanom za 23. travnja, izvijestio je danas Dioki putem Zagrebačke burze. Nagodbeno vijeće jučer je otvorilo postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem. Rješenjem se pozivaju vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine, a razlučni i izlučni vjerovnici da obavijeste Nagodbeno vijeće o svojim pravima kako bi se na prvom ročištu, zakazanom za 23. travnja 2013., moglo utvrditi tražbine vjerovnika, navodi se u obavijesti Diokija. Dioki je krajem prosinca prošle godine predao zahtjev za pokretanje postupka predstečajna nagodbe, a u tom je prijedlogu naveo da su njegova ukupna dugovanja nešto veća od milijardu kuna.Krajem studenog prošle godine zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe predala je Dina Petrokemijom, članica Dioki grupe, a taj je postupak otvoren 26. veljače i prvo ročište zakazano je za 4. travnja. Početkom ovog tjedna, 11. ožujka tvrtka Crodux plin dostavila je Upravi Diokija prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima.

LUXEMBOURG - Europska investicijska banka (EIB) priopćila je da je odobrila 120 milijuna eura zajma za proširenje zagrebačke zračne luke čime će se financirati dizajn i izgradnja nove zgrade putničkog terminala. Zagrebačka zračna luka najvažnija je zračna luka u Hrvatskoj, koja predstavlja ključnu prometnu poveznicu unutar Hrvatske, balkanske regije i ostatka Europe, kaže se u priopćenju EIB-a. Taj će projekt pridonijeti jačanju konkurentnosti Hrvatske, buduće članice Europske unije, zbog njezinog položaja na sjecištu prioritetnih paneuropskih prometnih koridora V i X, ističu u EIB-u. Dodaju da je pored toga riječ o prvom projektu koncesijskog tipa koji je podupro EIB za koji se očekuje da se financira uz pomoć inovativne financijske sheme javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj. Novi terminal trebao bi biti izgrađen u roku tri godine. Hrvatska Vlada je lani u travnju s francuskim konzorcijem Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisala Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

ZAGREB - Zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje na kraju veljače je iznosila 1,65 milijardi kuna i bila je za 0,7 posto niža nego u istom mjesecu prošle godine, čime je nastavljen trend smanjivanja zaračunate bruto premije hrvatskih osiguravatelja, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje. Smanjenje zaračunate bruto premije bilježi se neprekidno od ožujka 2012. godine do siječnja ove godine, kada je zabilježen porast od 1,8 posto, da bi se pad nastavio i u veljači ove godine. Ukupno je u prošloj godini zaračunata bruto premija hrvatskih društava za osiguranje smanjena za 1,2 posto u odnosu na godinu ranije, što 2012. čini četvrtom uzastopnom godinom u kojoj je ukupna premija osiguranja zabilježila negativnu stopu. Uzastopan se pad premije osiguranja bilježi od 2009. godine, a raniji podaci HUO-a pokazuju da je prosječna stopa rasta zaračunate bruto premije u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2009. godine iznosila visokih 9,97 posto. Niža zaračunata bruto premija u veljači ove godine u odnosu na isti mjesec lani rezultat je 3,5 postotnog smanjenja premije u neživotnim osiguranjima, na 1,25 milijardi kuna. Istodobno je premija je u životnim osiguranjima porasla za 9,3 posto, na više od 398 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatske luke nautičkog turizma prošle su godine ostvarile 660 milijuna kuna ukupnog prihoda (bez PDV-a), ili deset posto više nego u godini prije. Pritom je 74 posto ukupnog prihoda ili 487,8 milijuna kuna ostvareno od iznajmljivanja vezova, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 11 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku koji se odnose na 98 luka nautičkog turizma na hrvatskoj obali. Od toga je 62 marine i 36 ostalih luka nautičkog turizma. Ukupno je u svim tim lukama 17.454 veza. Podaci po županijama pokazuju da su najveći prihod prošle godine ostvarile luke nautičkog turizma na području Šibensko-kninske županije koje s ostvarenih 163,6 milijuna kuna (bez PDV-a), bilježe porast u odnosu na 2011. za 17 posto. Po prihodu slijede luke s područja Zadarske županije sa 141,7 milijuna kuna, što je porast za 2,9 posto. Rast prihoda u prošloj godini bilježe i luke nautičkog turizma s područja Primorsko-goranske županije i to za 4,4 posto, na 99 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinske za 16,5 posto, na 100,9 milijuna kuna, Dubrovačko-neretvanske za 4,6 posto, na 33,9 milijuna kuna te Istarske županije za 11,2 posto, na 120,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Investitori na Zagrebačkoj burzi i danas su skloni dobitonosnim prodajama dionica, stoga je Crobex oko podneva bio u blagom minusu, drugi dan zaredom, uz nešto veći promet nego jučer. Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,37 posto, na 2.012 boda, dok je Crobex10 stagnirao na 1.120 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike 2,3 milijuna više nego jučer u to doba. Do podneva je najlikvidnija bila dionica Rivijere Poreč, sa 2 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,44 posto, na 13,7 kuna. Milijunski promet ostvaren je s još tri dionice, redovnom dionicom Adrisa, čija cijena stagnira na 335 kuna, dionicom HT-a, čija cijena stagnira na 217 kuna, te Viadukta. Cijena te dionice porasla je 2,6 posto, na 425 kuna, te je ujedno i najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima. Najveći pad cijene, pak, bilježi dionica Diokija, za 10,68 posto, na 16,73 kune. Ta tvrtka danas je objavila da je pokrenut proces predstečajne nagodbe. Veći pad još bilježi i cijena dionice Leda, za 4,4 posto, na 87,11 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od prošlog petka ojačala prema euru za 0,09 posto, dok je oslabila prema ostalim važnijim valutama. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura iznosi 7,580935 kuna. Tečaj švicarskog franka povećan je u odnosu na prošli petak za 0,33 posto, na 6,157855 kuna po srednjem tečaju, a američkog dolara za 0,36 posto te srednji tečaj dolara iznosi 5,804253 kune. Najvećih 1,13 posto na tjednoj je razini porastao tečaj britanske funte, koja tjedan završava sa srednjim tečajem od 8,796629 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a pak tečaj eura povećan je za 0,01 posto, franka za 0,21 posto, a funte za 0,40 posto, dok je tečaj dolara snižen za 0,96 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙