FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i samoborskog DIV-a potpisali su danas Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split. DIV će za kupnju nešto više od osam milijuna dionica, ili 99,78 posto dionica Brodosplita, platiti 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni Program restrukturiranja. Ugovor je u ime Republike Hrvatske i ostalih imatelja dionica potpisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u ime DIV Brodogradnje d.o.o. predsjednik Uprave Tomislav Debeljak te u ime tvrtke Div d.o.o. član Uprave Darko Pappo. Ugovor i Plan restrukturiranja sadrže i dogovorenu dinamiku plaćanja troškova restrukturiranja novog vlasnika i države tijekom pet godina. Sveukupni troškovi restrukturiranja viši su od 13 milijardi kuna. Zadnja uplata doprinosa DIV-a do 40 posto doprinosa restrukturiranju u iznosu od 414 milijuna kuna, mora biti uplaćena do 28. veljače 2018. godine, a kraj restrukturiranja planiran je za 2022. Nakon potpisivanja ugovora, ministar gospodarstva izjavio je da se tim činom završava proces koji je počeo 2009., a da obveza restrukturiranja datira još iz 2001. kad je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU. Predsjednik Uprave DIV Brodogradnje Tomislav Debeljak kazao je kako je njegova tvrtka spremna, dobro je snimila stanje u Brodosplitu te zna kako je postaviti na noge. Uz ugovornu, DIV ima i moralnu obvezu dati sve od sebe kako bi spasio Brodosplit, rekao je Debeljak koji je uvjeren da će u tome uspjeti i prije rokova iz ugovora. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i čelnici sindikata koji su oprezni u svojim ocjenama i prognozama te se nadaju da će novi vlasnik biti socijalno osjetljiv prema radnicima.

OSIJEK - Osječko-baranjski proizvođači mlijeka zatražili su danas od Ministarstva poljoprivrede da im mlijeko s aflatoksinom bude nadoknađeno po cijeni od 2,43 kune, kolika je inače otkupna cijena mlijeka za proizvođače, te da mljekari dobiju besplatno svu hranu i zaštitna sredstva za krave kako bi se riješili aflatoksina. Istaknuli su to u Rakitovici na sastanku stotinjak članova Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije na kojem su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te lokalne samouprave. Iako je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo i donijelo akcijski plan, taj je plan nedorečen s mnogo nepoznanica, rekli su proizvođači koji su posebice upozorili da se ne zna koju će cijenu proizvođači dobiti za to mlijeko, kada će to biti isplaćeno, tko će snositi troškove odvoza, itd. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo ustvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede nije odradilo svoj posao, da mora preuzeti odgovornost, preuzeti sve troškove prema proizvođačima mlijeka, a rekao je i kako trebaju zatražiti ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da su tijekom jučerašnjeg dana, u sklopu provođenja Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora, prikupljene 98.753 litre mlijeka koje je odvezeno u bioplinska postrojenja te je farmerima isporučeno 137.210 kilograma zamjenske stočne hrane. Osim toga, veterinarska inspekcija je uzela 117 uzoraka stočne hrane na 62 gospodarstva, djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije 502 uzorka stočne hrane na 251 gospodarstvu, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe obišli su više od 100 poljoprivrednih gospodarstava. Od ukupne količine zamjenske stočne hrane Belje je isporučilo 96.500 kilograma, a Žito 40.710 kilograma, navode iz Ministarstva. Akcijski plan za mljekarstvo uključuje odvoz mlijeka s povećanom razinom aflatoksina u biopostrojenja te dovoz zamjenske ispravne stočne hrane o trošku resornog Ministarstva kako bi se omogućilo hrvatskim farmerima da ponovno proizvode zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko.

VARAŽDIN - Varaždinski Varteks više nije ekskluzivni distributer Levi's proizvoda tvrtke Levi Strauss Europa za Hrvatsku i zemlje regije, objavljeno je danas iz varaždinske tekstilne tvrtke. Zbog nelikvidnost te izostanka realizacije inicijalnog interventnog kredita, Varteks nije mogao zaključiti poslove iz prethodnog ugovora tako da je tvrtka Levi Strauss raskinula aktualni petogodišnji ugovor sklopljen u svibnju prošle godine, izvijestio je na brifingu za novinare predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. U uvjetima nelikvidnosti i gospodarske krize, preduvjeti za daljnju realizaciju ugovora bili su vezani uz planirani inicijalni kredit za likvidnost koji je predviđen i kroz plan financijskog restrukturiranja tvrtke u okviru postupka predstečajne nagodbe. Iako je još početkom veljače usuglašen načelni sporazum između Varteksa i svih financijskih vjerovnika, interventni kredit još uvijek nije realiziran, kazao je Košćec. Prihodi od prodaje Levi's proizvoda čine između 10 i 15 posto ukupnih prihoda tvrtke Vareks. U prošloj je godini taj prihod bio 36 milijuna kuna. Bez obzira na gubitak ugovora s Levi Straussom, Varteks i dalje ima održiv model za uspješno poslovanje u budućnosti orijentacijom prije svega na vlastitu modnu marku i korporativne ugovore kao i nove vidove prodaje. Međutim, bez inicijalne likvidnosti nema pretpostavki za nastavak planiranih aktivnosti i poslovnih procesa, poručio je Košćec.

SPLIT/ZAGREB - Cemex ponovno pokreće rotacijsku peć u tvornica Sv. Kajo, nakon što je u posljednje dvije godine ta tvornica zbog pada tržišta radila ukupno samo dva mjeseca, izvijestili su danas iz Cemexa ističući kako je dogovoren izvoz od gotovo 200 tisuća tona cementa i klinkera. Od ovog petka obje Cemex-ove tvornice cementa, Sv. Juraj i Sv. Kajo, ponovno će raditi punim kapacitetom. Prva isporuka više od 10.000 tona bit će otpremljena već tijekom idućeg tjedna, a očekuje se da će na temelju potpisanog ugovora Cemex u Libiju i Izrael izvesti gotovo 200 tisuća tona cementa i klinkera. Napominju kako će kontinuitet rada peći u Sv. Kaji ovisiti o kretanjima i potražnji domaćeg i izvoznog tržišta. "Zadovoljni smo što sada ponovno rade dvije naše tvornice i što se vide sitne naznake stabilizacije tržišta i postupnog intenziviranja građevinskih aktivnosti koje dolaze s proljećem. Pokretanje rotacijske peći u tvornici Sv. Kajo nakon gotovo dvogodišnje stanke ohrabrujuće je za našu organizaciju, ali i dobavljače", rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatske.

ZAGREB - Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestili su da sutra počinje zaprimanje zahtjeva za izravna plaćanja poljoprivrednicima za 2013. godinu. Podsjećaju kako od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi. Da bi ostvarili izravna plaćanja poljoprivrednici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja. Uz ove uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev za potporu putem elektroničke aplikacije AGRONET. Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze od 1. ožujka do 30. travnja 2013.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, pri čemu je vrijednost indeks Crobex porasla za 1,60 posto, na 1.945,38 bodova, a Crobexa10 za 1,02 posto, na 1.087,36 bodova. Od šest novih sektorskih indeksa, svi su završili s rastom vrijednosti. Najveći je rast, za 3,50 posto, pritom zabilježio indeks transporta, CROBEXtransport, a slijedi indeks sektora graditeljstva, CROBEXkonstrukt s rastom od 2,44 posto. Redovni promet Burze danas je iznosio 22,3 milijuna kuna, a na listi milijunaša našlo se sedam dionica. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 2,7 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 216 kuna, što je porast za 0,46 posto. Dionica Zagrebačke banke protrgovano je za 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 3,96 posto, na 38,90 kuna. Dionici Atlantic grupe cijena je porasla za 4,44 posto, na 681 kunu, a imala je više od 2 milijuna kuna prometa. Dionicama Podravke realizirano je 1,8 milijuna kuna prometa, uz nepromijenjenu cijena od 270 kuna. Promet dionicom Končar Elektroindustrije iznosio je 1,8 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,83 posto, na 716 kuna. Dionica Croatia osiguranja prodano je za 1,5 milijuna kuna, a cijena im se nije mijenjala i iznosi 7.000 kuna, dok je dionici Ine cijena porasla za 2,87 posto, na 4.299,88 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙