FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Goran Maras predstavio je danas strategiju razvoja poduzetništva u Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine čiji je opći cilj povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto u tom razdoblju. Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura, rekao je Maras na predstavljanju nacrta strategije, čime je započela i javna rasprava o tom dokumentu koji bi se u vladinoj i saborskoj proceduri trebao naći u travnju. Jedan od ciljeva strategije je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža. Strategija predviđa i povećanje ponude financijskih sredstava za malo gospodarstvo za 40 posto, odnosno ukupno 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva. Banke trenutno 39 posto zajmova plasiraju gospodarstvu, a 61 posto stanovništvu, a cilj je povećati udio plasmana banaka realnom sektoru na najmanje 50 posto ukupnih plasmana. Unutar toga je i povećanje udjela mikro i malih poduzetnika u ukupnom kreditnom portfelju sa sadašnjih 8 posto na 12 posto, objašnjava Maras. Ministarstvo provedbom strategije želi povećati udio malih i srednjih poduzeća sa 22,4 posto na tisuću stanovnika, na 40 posto do 2020. godine.

SPLIT - Nazaposlenost i siromaštvo ključni su problemi u Hrvatskoj koje treba prevladavati, poručio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović otvarajući u Splitu 18. međunarodni sajam GAST. Na tom se sajmu predstavlja 1.100 izlagača i suizlagača iz 11 zemalja, istaknuto je na otvaranju GAST-a na kojem je splitski gradonačelnik Željko Kerum oštro kritizirao vlast i političare u Hrvatskoj zamjerivši im da teoretiziraju, a ne rade praktično na oživljavanju gospodarstva. Otvarajući GAST predsjednik Josipović je kazao kako su "danas nezaposlenost i siromaštvo ključno društveno i političko pitanje" te je naglasio kako danas, više neko ikada prije, moramo govoriti o zajedništvu i partnerstvu jer je to u kriznim vremenima iznimno važno. "Partnerstvo Vlade, lokalne samouprave, gospodarstva svakako uključuje i onih 370.000 nezaposlenih", rekao je. Splitski gradonačelnik kazao je kako su se ranije poduzetnici takmičili tko će imati više radnika, a sada se zbog raznih nameta, takmiče tko će imati manje radnika te mnogi poduzetnici i njihove tvrtke propadaju. "Žalosno je da hrvatska država i vlast, bez obzira bila ona ideološki i svetonazorski 'lijeva' ili 'desna' to ne primjećuju, nego prodaju 'muda za bubrege'", rekao je Kerum. Po njegovim riječima, dvije najveće štetočine u Hrvatskoj su banke i porezna uprava. "Porezna nema razumijevanja, ide s represivnim mjerama, samo namet na namet. Nitko ne spominje da je neki bankar imao namjeru napraviti štetu u nekom poduzeću, a zapravo je radi godinama", kazao je Kerum.

MUENCHEN - Na 65. međunarodnom sajmu obrtništva (IHM), koji je danas otvoren u Muenchenu, među više od tisuću izlagača sudjeluju i 34 hrvatska obrtnika u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore (HOK). To je 21. nastup hrvatskih obrtnika na tom najvećem obrtničkom sajmu u Europi, koji se održava do 12. ožujka, a hrvatski izlagači predstavljaju se na izložbenoj površini od 40 četvornih metara. Od 34 hrvatska izlagača njih 26 u Muenchenu nastupa prvi put. Svoje proizvode na izložbenom prostoru HOK-a izravno predstavlja 16 izlagača, 15 izlagača predstavlja se uzorcima svojih proizvoda u zajedničkoj vitrini Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije te još tri izlagača putem promotivnih materijala. Na tom najvećem i najznačajnijem europskom sajmu obrtništva ove se godine na štandu HOK-a predstavljaju obrtnici koji se bave proizvodnjom metala i metalnog pribora, keramike, unikatnih suvenira, proizvodnjom kolača, slastica i tjestenina, tradicijskih i umjetničkih obrta itd.

ILAČA - Ukoliko se do 14. ožujka seljacima ne isplate zaostali poticaji Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) toga će dana započeti prosvjede na nekoliko mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najavio je predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ilači nedaleko Vinkovaca. Pokrovac je kazao kako je seljacima "više dosta prevara i lažnih obećanja" kojih su se, kako je rekao, naslušali od svake vlade, a od kojih "hrvatski seljak ne može živjeti niti njima platiti struju, vodu i ostale komunalije niti kupiti hranu i druge potrepštine".

"Da ne bi mislili kako se samo šalimo, već danas idem u policiju prijaviti prosvjede za 14. ožujka", naveo je Pokrovac podsjetivši kako seljaci pored isplate poticaja traže i hitnu izradu strategije razvoja hrvatske poljoprivrede, prilagodbu zakona o poljoprivrednom zemljištu obiteljskim gospodarstvima te da otkupna cijena mlijeka zaraženog aflatoksinom bude jednaka punoj otkupnoj cijeni mlijeka.

ZAGREB - Hrvatska je omiljeno odredište za ljetni odmor turistima iz Belgije, pokazali su nedavno objavljeni rezultati istraživanja ljetovanja i odredišta koje je provela vodeća belgijska organizacija za testiranje tržišta i proizvoda Test Achat/Test Aankoop. U istraživanju je sudjelovalo 3.236 Belgijanaca, a Hrvatska je u ukupnom poretku osvojila 86 od 100 mogućih bodova te se time svrstala na prvo mjesto ispred brojnih drugih uglednih i omiljenih odredišta, priopćeno je danas iz Hrvatske turističke zajednice. Belgijci su u istraživanju posebno istaknuli prekrasne hrvatske krajolike, očuvanu prirodu, čistoću mora i voda općenito, povoljne i prihvatljive cijene te brojne zanimljivosti. Kao jedini negativan element, naglašavaju pak sve veći broj turista koji posjećuju Hrvatsku.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze blago je ojačao danas, šesti dan uzastopno, a održi li se nekoliko dana iznad 1.980 bodova mogao bi se uspeti do nove ciljane razine od 2.060 bodova. Kao i proteklih dana, Crobexi su jutros trgovanje započeli u blagom minusu, da bi oko podneva promijenili smjer te su trenutno u blagom plusu, ostvarujući dobitke šesti dan zaredom. Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,13 posto, na 1.984 boda, a Crobex10 0,10 posto, na 1.111 bodova. Redovni promet iznosio je gotovo 6 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego jučer ovo doba. Najlikvidnija na domaćem tržištu do podneva bila je dionica Podravke, s 2,8 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 2,75 posto, na 288,5 kuna. Slijedi dionica HT-a s prometom od 454.000 kuna i stagnacijom cijene za 217,25 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po dobitcima se ističu dionice Končar Elektroindustrije, koje su poskupjele 3 posto, te Vira 2,62 posto. Najveća gubitnica, pak, dionica je Badela 1862, čija je cijena nakon jučerašnjeg pada za 3,2 posto, jutros potonula još 13,93 posto, te iznosi 32 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu neznatno, za 0,007 posto, oslabila prema euru. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,589392 kune. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru i to za 0,03 posto, dok je prema švicarskom franku ojačala za 0,28 posto, a ojačala je i prema britanskoj funti za 0,40 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 5,825000 kuna, franka 6,166728 kuna, a funte 8,790123 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙