FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Gradnja hidroelektrane (HE) Ombla neće ugroziti špiljski živi svijet te to, uz primjenu mjera smanjivanja i ublažavanja negativnih utjecaja i provedbu Plana upravljanja bioraznolikošću i stručnog nadzora tijekom pripreme, gradnje i korištenja, nije prepreka gradnji HE Ombla, istaknuli su danas predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) na predstavljanju najvažnijih zaključaka Plana upravljanja bioraznolikošću. Taj je plan izradila konzultantska kuća u području zaštite okoliša WSP i predstavnici HEP-a su izvijestili kako se za očuvanje bioraznolikosti špiljske faune dodatno predlaže podizanje razine zaštite drugih špiljskih lokaliteta, prvenstveno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Plan upravljanja bioraznolikošću te dodatna dokumentacija, kao što su sektorske studije utjecaja izgradnje HE Ombla na ekološku mrežu, na faunu šišmiša, na ribe te na špiljsku faunu, dostupni su na mrežnim stranicama HEP-a. Na pitanje može li nakon pozitivnih nalaza dodatnih eko-studija bilo što zaustaviti gradnju HE Ombla, u HEP-u ističu kako misle da to više nije moguće. Procjenjuju da je do početka radova ostalo četiri do pet mjeseci. Radovi na gradnji HE Ombla, snage 68,5 megavata i srednje godišnje proizvodnje 220 gigavatsati, trebali bi trajati četiri i pol godine, a ukupni troškovi projekta procjenjuju se na 152 milijuna eura. Iz HEP-a najavljuju da slijedi dogovoreni postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o studiji WSP-a koja će se do kraja ožujka prezentirati u Dubrovniku, Zagrebu i Sarajevu.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da je u sklopu Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora u otkup vraćeno 47 posto ukupnih količina mlijeka obuhvaćenih planom, a u kojima je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine. Mljekare su nastavile s prikupljanjem mlijeka s farmi odvozom u bioplinska postrojenja te je od 26. veljače zaključno s jučerašnjim danom, 11. ožujka, prikupljeno 952.676 litara mlijeka, navodi se u priopćenju Ministarstva. Proizvođače mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore mljekare su vratile u otkup mlijeka, jer je kod njih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako je u otkup vraćeno 47 posto od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 740.572 litre zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno, ističu iz Ministarstva. Po podacima koje iznose, Veterinarska inspekcija uzela je uzorke mlijeka sa 493 gospodarstva, a negativni nalazi na aflatoksin utvrđeni su u 161 uzorku te je toliko gospodarstava vraćeno u otkup. To znači da je 33 posto gospodarstava s kojih su uzeti uzroci mlijeka u okviru službenih kontrola vraćeno u otkup mlijeka. Veterinarska inspekcija i službe Hrvatske poljoprivredne agencije obišle su ukupno 776 poljoprivrednih gospodarstava i uzele ukupno 1.349 uzorka stočne hrane, od čega je 37 posto uzoraka imalo koncentracije aflatoksina iznad dozvoljenih granica. Do 11. ožujka isporučeno je 712.156 kilograma stočne hrane (712 tona) zamjenske stočne hrane, ističu iz Ministarstva.

ZAGREB - Ulaskom u Europsku uniju s 1. srpnjem ove godine i u Hrvatskoj će se početi primjenjivati tzv. Roaming III regulacija slijedom koje će turisti iz EU-a koji dođu u Hrvatsku za mobilne pozive unutar EU-a plaćati nižu cijenu, kao što će i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a plaćati niže cijene za pozive unutar EU-a, doznaje se iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Iz HAKOM-a navode i da je spomenuta Roaming III regulacija u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine. To je ujedno treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem previsokih cijena roaminga u zemljama EU-a, što posljedično usporava uspostavu jedinstvenog europskog tržišta i kojom se nastoji cijene roaminga postupno približiti cijenama na domaćoj razini. Ta ista regulacija primjenjivat će se i u Hrvatskoj od dana stupanja u EU, ističu iz HAKOM-a. Navode i da su time propisane i maksimalne cijene (bez PDV-a) koje će se primjenjivati od 1. srpnja ove godine.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 1,14 posto, pa je Crobex ponovno iznad psihološke granice od 2.000 bodova te trgovanje završava na 2.018,84 boda. Rastom za više od 1,10 posto Crobex je nadoknadio gubitke iz protekla dva dana, kada se spustio i ispod 2.000 bodova, te je na najvišoj razini od početka rujna 2011. godine. Specijalizirani indeks Crobex10 ojačao je za 1,16 posto, na 1.124,83 boda. Redovni promet Burze danas je iznosio 19,2 milijuna kuna, a u fokusu investitora su bile dionice Podravke, HT-a te dionica Diokija kojoj cijena nastavlja rasti, danas za gotovo 34 posto. Dionica Podravke imala je promet od 2,87 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,32 posto, na 295,50 kuna. Po prometu slijedi dionica Diokija kojom je ostvareno 2,86 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 33,80 posto, na 20,07 kuna. Više od 2,7 milijuna kuna prometa danas je zabilježila dionica HT-a, uz rast cijene od 0,45 posto, na 217 kuna. Na listi milijunaša našle su se još dvije dionice - Ingre i Ericssona Nikola Tesla. Dionica Ingre protrgovano je za 1,08 milijuna kuna, a cijena im je porasla 3,45 posto, na 4,20 kune, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle prodano za 1,03 milijuna kuna, uz pad cijene od 1,32 posto, na 1.506,01 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙