FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Njemačke tvrtke spremne su ulagati u Hrvatsku, no važna im je sigurnost ulaganja, žele jednostavnije postupke za izdavanje različitih dozvola, ubrzanje donošenja odluka i njihovu provedbu, istaknuto je danas na Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu posjeta Hrvatskoj njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva i tehnologije Philippa Röslera. Rösler je istaknuo kako Hrvatska mora postati atraktivnija za investicije, mora postati konkurentnija te nastaviti s borbom protiv korupcije, a nužno je i poboljšati sustav dualnog obrazovanja. Njemačke tvrtke imaju interes ulagati u Hrvatsku, no njihove investicije moraju biti sigurne, nužno je ukloniti administrativne barijere kod ulaganja, kazao je Rösler te dodao kako Hrvatska treba fleksibilnije tržište rada, reforme upravnog i socijalnog sustava. I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je kazao kako je nužno nastaviti s reformama, borbom protiv korupcije, jačanjem konkurentnosti, ulaganjima u inovacije i tehnologiju, poboljšanjem obrazovnog sustava, jer to će dovesti do 'greenfield' investicija. Kao perspektivna područja suradnje naveo je prehrambenu, drvnu, auto industriju, energetiku, IT industriju, turizam. Kazao je i kako su jučer na sastanku u Vladi s njemačkim izaslanstvom razgovarali o suradnji Siemensa i Končara, projektima u energetici, turizmu, kako otkloniti administrativne barijere za ulaganja njemačkih tvrtki itd.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je danas kako je svaka ponuda koja daje šansu da se pokrene i nastavi proizvodnja u Dini i Diokiju prihvatljiva ponuda, no vjerovnici će reći da li je prihvaćaju ili ne. Svaka ponuda koja daje šansu da se pokrene proizvodnja, da ljudi dobiju posao i nastave raditi, da se nastavi proizvodnja u Dini i Diokiju je nama prihvatljiva ponuda. No, naša nije konačna, vjerovnici će reći da li je prihvaćaju ili ne, kazao je ministar upitan za komentar jučerašnje objave tvrtke Crodux plin, u vlasništvu Ivana Čermaka, koja je dostavila prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima. Dioki grupa je privatna tvrtka sa vjerovnicima koji su najvećim dijelom privatni, i kao što ste čuli Ministarstvo financija, oni su spremni prihvatiti taj dio nagodbe, država će napraviti svoje sve što god može, ali idemo sačekati vjerovnike, kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara nakon Hrvatsko-njemačkog poslovnog foruma u HGK. "Ja bi im stvarno sugerirao (vjerovnicima) da damo šansu toj proizvodnji, vjerovatno će na taj način i oni povećati šansu svoje naplate, ali ne bi volio bitnije utjecati na njih", kazao je Vrdoljak.

ZAGREB - Pomoćniku ministra gospodarstva Darku Lorencinu, članu IDS-a, ponuđeno je mjesto ministra turizma upražnjeno nakon što je ostavku podnio Veljko Ostojić, doznaje Hina iz visokog izvora u Vladi. Mjesto ministra turizma Lorencinu ponuđeno je na inicijativu premijera Zorana Milanovića jer je, kako se doznaje u Vladi, rok do Uskrsa, do kada je čelnik IDS-a Ivan Jakovčić najavio da će ta stranka predložiti svog novog kandidata, predug. U konzultacijama i razgovorima, doznaje se iz istog izvora, IDS je prihvatio prijedlog premijera Milanovića te se očekuje da će u 16 sati u Puli biti održana i konferencija za novinare na kojoj će IDS i službeno predložiti Lorencina za novog ministra turizma. Lorencin je rođen 1970. godine, diplomirani je ekonomist, bio je član Poglavarstva Istarske županije, govori engleski, njemački i talijanski jezik.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) danas je u sklopu svoje pilot superbrze mreže TeraStream, koju kao tehnološku inovaciju razvija od prošle godine, predstavio najnovije mogućnosti u području telemedicine uz koje liječnici iz različitih bolnica mogu bolje komunicirati u dijagnostici i liječenju pacijenata u realnom vremenu. Riječ je o pilot projektu za telemedicinu koji se provodi u Hrvatskoj, u nekoliko zagrebačkih bolnica u sklopu HT-ovog TeraStream-a, te je ujedno i jedinstven i u Europi i globalno, rečeno je. HT ga je danas predstavio u Zagrebu pred njemačkim vicekancelarom i ministrom gospodarstva i tehnologije Philippom Rösler u sklopu njegovog posjeta Hrvatskoj, a predstavljanju su prisustvovali i ministar zdravlja Rajko Ostojić, članica Uprave Deutsche Telekoma (DT) Claudia Nemat te brojni hrvatski i njemački gospodarstvenici, liječnici i mediji. Naglasivši da je investicija HT-a i DT-a u tehnološke inovacije i impresivni pilot TeraStream-a još jedan dokaz dobre suradnje Njemačke i Hrvatske, Rösler je kazao kako investicije ne idu samo za tim da se proda neka usluga nego i da se pokrene gospodarstvo čega nema bez (tele)komunikacije i tehnologije.

ZAGREB - U siječnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao 5,3 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju nominalno pao za 0,8, a realno za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Siječanj je već 11. mjesec zaredom kako potrošnja pada. Premda oštar, pad je usporen u odnosu na prosinac, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 6,1 posto. "Oštar pad prometa u maloprodaji je očekivan, a uglavnom je posljedica negativnih kretanja na tržištu rada, odnosno pada zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i smanjenja raspoloživog dohotka. Oporavak maloprodaje ne možemo očekivati prije nego što se oporavi tržište rada", kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria. I dalje očekuje racionalizaciju potrošnje građana, odnosno njihovo usmjeravanje na podmirivanje osnovnih životnih potreba, te odgodu kupnje luksuznih proizvoda.

ZAGREB - Ove godine, po prvi put u posljednjih 11 godina, manje je hrvatskih građana koji planiraju višednevne odmore (48 posto), u odnosu na one koji će ostati kod kuće ili otputovati negdje na kraće razdoblje (52 posto), pokazuje novo istraživanje GfK-a obavljeno na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika. U posljednje tri godine u Hrvatskoj se uočava trend stagnacije višednevnih odmora izvan mjesta boravka, a u 2013. godini zabilježen je najniži postotak građana koji namjeravaju barem jednom otputovati izvan svog mjesta boravka, a da putovanje ne traje manje od pet dana. Od 48 posto ispitanika koji planiraju otputovati, najviše je onih koji na odmor planiraju samo jednom tijekom ove godine, njih 31,3 posto. Regionalno gledajući, najviše onih koji planiraju odmor izvan svog mjesta boravka je među Zagrepčanima, 64 posto, dok je najmanje takvih među Dalmatincima, samo 24 posto. Na odluku o putovanju snažno utječe novac - samo 12 posto ispitanika s najnižim primanjima kani si priuštiti putovanje, dok je među osobama s prosječnim mjesečnim primanjima iznad 11.000 kuna takvih čak 81 posto.

ZAGREB - Pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj je nastavljen i u siječnju ove godine u kojem je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prikupljeno 46.334 tone kravljeg mlijeka, što je u odnosu na siječanj 2012. godine smanjenje za 16,5 posto. U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tone kravljeg mlijeka, u siječnju ove godine prikupljeno je 7,7 posto manje mlijeka. Siječanj je tako osmi mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a peti mjesec za redom smanjenje je veće od 10 posto, s obzirom da je u rujnu je na međugodišnjoj razini zabilježen pad za 12,1 posto, u listopadu za 14,5 posto, u studenom za 12,9 posto, u prosincu za 16,5 posto te u siječnju 16,5 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u siječnju u odnosu na isti mjesec 2012. smanjena proizvodnja mlijeka za piće i maslaca, dok je povećana proizvodnja vrhnja, fermentiranih proizvoda i kravljeg sira. Mlijeka za piće proizvedeno je 14 posto manje nego u siječnju 2012.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je ponovno preskočio psihološki važnu granicu od 2.000 bodova, a u fokusu je ulagača dionica Diokija koja se ističe i po prometu i po rastu cijene. Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,65 posto, na 2.009 bodova, a Crobex10 za 0,63 posto, na 1.118 bodova. Redovni promet dionicama bio je 5,1 milijun kuna. Dionicom Diokija do podneva je ostvareno 1,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila gotovo 30 posto, na 19,10 kuna. Tvrtka Crodux plin, u vlasništvu Ivana Čermaka, dostavila je jučer prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima. U protekla četiri dana dionica Diokija ojačala je oko 58 posto. Po likvidnosti do podneva slijedi dionica HT-a, s 900.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,5 posto, na 217 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističe dionica Đure Đaković Holdinga, s rastom cijene od 5,1 posto. Po gubitku se, pak, izdvaja dionica Badela 1862 kojoj je cijena pala 4,61 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala prema euru, za 0,02 posto, a ojačala je i prema američkom dolaru i britanskoj funti, dok je oslabila prema švicarskom franku. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,584175 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i američki dolar, za 0,13 posto, na 5,828153 kune po srednjem tečaju, a oslabila je i britanska funta, za 0,26 posto, te njen srednji tečaj iznosi 8,663668 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema švicarskom franku za 0,16 posto pa srednji tečaj franka iznosi 6,148500 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙