FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Svjetska banka od hrvatske Vlade očekuje da osigura makroekonomsku stabilnost države kroz fiskalnu konsolidaciju, i to prvenstveno na rashodovnoj strani, poručila je danas nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamta Murthi. Fiskalna konsolidacija treba se temeljiti na smanjivanju javne potrošnje, rekla je Murthi koja je uvjerena da će hrvatska Vlada to uskoro učiniti bez obzira na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića kako je u Hrvatskoj "gotovo s rezovima". "Ohrabrena sam najavom ministra financija Slavka Linića da će se fiskalna konsolidacija provesti kroz rebalans državnog proračuna, koji će biti predstavljen u Hrvatskom saboru sredinom ili krajem ožujka", izjavila je novinarima Murthi koja je prvi put posjetila Hrvatsku nakon što je 1. veljače preuzela novu dužnost. Makroekonomska i fiskalna stabilnost signalizirat će tržištima da Vlada ozbiljno misli, no osim toga treba raditi na povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, strukturnim reformama i izvlačenju što veće koristi od skorog članstva u EU. Dojmio me se napredak koji je Hrvatska ostvarila u procesu pristupanja EU, ali članstvo samo po sebi neće biti dovoljno. Svjetska banka i dalje će biti partner Hrvatskoj i pružati joj pomoć u nastojanjima da pokrene gospodarski oporavak, kazala je Murthi.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako je Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora počeo davati rezultate - mljekare su u otkup vratile 42 posto količina mlijeka u kojima je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine. "Proizvođači mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara budući je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako je u otkup vraćeno 42 posto od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 43.000 litara zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno", navodi se u priopćenju Ministarstva iz kojeg ističu kako provedba Akcijskog plana pokazuje obrahrujuće pozitivne pomake u proizvodnji mlijeka. Ministarstvo i sve druge nadležne službe nastavljaju s Akcijskim planom pa će se nastaviti prikupljati još idućih sedam dana mlijeko u kojem još uvijek postoji povećana količina aflatoskina i odvoziti u bioplinska postrojenja. Poljoprivredna gospodarstva dobit će dodatne količine zamjenske stočne hrane te će se proširiti obuhvat zamjene stočne hrane na još oko 200 gospodarstava, najavljuju iz Ministarstva. Sva zamjenska stočna hrana isporučena je s danom 28. veljače, a riječ je o ukupno 378 tona. S današnjim danom prikupljeno je i u bioplinska postrojenja isporučeno 581.209 litara mlijeka, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava.

ZAGREB - Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren bio je u srijedu domaćin sastanka veleposlanika država članica Europske unije akreditiranih u Hrvatskoj s potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem i ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost Damirom Novinićem posvećenog investicijskoj klimi u Hrvatskoj, priopćila je Delegacija EU-a u RH. S obzirom na važnost teme, sastanku su nazočili i šefovi misija država nečlanica EU-a u Hrvatskoj, te predstavnici Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnog programa UN-a (UNDP). Kako je priopćeno, veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo najavama hrvatske vlade da će proučiti prepreke izravnim stranim ulaganjima koje je identificirala Europska unija i nastojati pronaći adekvatna rješenja. U tom je pogledu istaknuo da razmjena ideja i stajališta može uvelike pomoći krajnjem cilju Hrvatske a to je maksimalizacija učinka ulaska u EU i najboljeg korištenja prednosti članstva.

ČEPIN - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas u Čepinu kako bi se za 15 dana dana na sjednici Vlade trebao naći prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za privatizaciju IPK Tvornice ulja Čepin. Nakon sastanka s direktorom te tvrtke Ivicom Vrkićem te predstavnicima radnika i Sindikata PPDIV-a Vrdoljak je izjavio novinarima kako privatizacijski proces ide u smjeru u kojem ponuditelj jamči investicijski ciklus u nove proizvode i kapacitete. Dodao je kako je s pristiglim ponudama upoznao Upravu i Sindikat, a iako u početku nije htio govoriti o pojedinostima, na upite novinara kazao je kako je, za sada, njegov stav da tvrtka "Žito" treba preuzeti uljaru, jer je dala "vrlo zadovoljavajuću i perspektivnu ponudu". Ocijenio je kako je ovdje "pri kraju rijedak pozitivan proces u Hrvatskoj, a to je stavljanje na noge jedne tvrtke, koja je bila na koljenima, a onda i privatizacijskog procesa koji daje perspektivu i budućnost radnicima". Proteklih mjeseci proizvodnja je ponovno pokrenuta, sirovina je osigurana, ulje se vratilo na police trgovina, a radnici redovito primaju plaće, kazao je ministar Vrdoljak. Sindikalna povjerenica Helena Žeravica rekla je da pristigle ponude govore da ova tvornica ima budućnost te da se od 206 zaposlenih radnika, njih oko 60 javilo za odlazak iz tvrtke putem plana zbrinjavanja.

ZAGREB - Prema bruto dobiti poduzetnika po gradovima i općinama u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci prošle godine prvi je Zagreb s 9,5 milijardi kuna, dok po gubitku prednjači Kutina sa 118,4 milijuna kuna bruto gubitka, pokazuju podaci Financijske agencije. Od 555 gradova i općina u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci prošle godine njih 425 (ili 76,6 posto) imalo je bruto dobit, odnosno njihovi su poduzetnici ostvarili višak prihoda nad rashodima. Pritom su najmanju bruto dobit, od 3.854 kune, imali u općini Zažablje (u Dubrovačko-neretvanskoj županiji), a najveću u gradu Zagrebu, od 9,5 milijardi kuna. Istodobno su u 130 gradova i općina (ili njih 23,4 posto) poduzetnici zabilježili bruto gubitak odnosno rashodi su im bili veći od prihoda. Najmanji je bruto gubitak, u iznosu od 3.585 kuna, bio u općini Lasinja (Karlovačka županija), a najveći u gradu Kutini (Sisačko-moslavačka županija), od 118,4 milijuna kuna.

ZAGREB - Trgovački lanac Mercator-H izvijestio je danas je u tijeku postupak dokapitalizacije tog društva u vrijednosti od 15,6 milijuna eura, a ta će dokapitalizacija biti realizirana pretvorbom duga u kapital. U tijeku je postupak dokapitalizacije društva Mercator-H u vrijednosti od 15,6 milijuna eura i trajat će oko 14 dana, navodi se u priopćenju. Kako se objašnjava, dokapitalizacija je uslijedila po revalorizaciji dugotrajne imovine u dijelu goodwilla i u dijelu nekretnina što je utjecalo na strukturu kapitala, ali i na rezultat poslovanja Mercatora-H u 2012. godini. Dokapitalizacija Mercatora-H bit će realizirana pretvorbom duga u kapital te ima za cilj poboljšanje adekvatnost kapitala Mercatora-H, zaključuje se u priopćenju. Mercator-H djeluje na području Hrvatske, a dio je slovenske Mercator grupe.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze nastavili su rast šesti trgovinski dan zaredom, a Crobex je prešao razinu od 2.000 bodova, prvu put od rujna 2011. Crobex je danas porastao za 1,26 posto, na 2.007,07 bodova, a Crobex10 za 1,44 posto, na 1.126,94 boda. Zadnji put je Crobex bio na razini većoj nego danas 2. rujna 2011. godine, a Crobex10 početkom kolovoza 2011. Redovni promet Burze iznosio je danas 15,2 milijuna kuna, a milijunske su promete ostvarile tri dionice. Najveći promet od 3,04 milijuna kuna imala je dionica Podravke koja je poskupjela za 2,11 posto, na 291 kunu. Dionicom HT-a trgovalo se za 1,7 milijuna kuna, a zadnja cijena porasla joj je u odnosu na jučerašnju za 0,09 posto, na 218 kuna. Za 1,66 posto, na 1.532,90 kuna, porasla je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, uz promet od 1,2 milijuna kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙