FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Minus na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke nego ga treba regulirati kreditnim aranžmanom između banke i potrošača, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić. "Naš je prijedlog da bi se u idućih godinu dana minus na tekućim računima građana morao smanjiti na najviše jednu plaću, a da se sve ostalo mora regulirati kroz redovni bankarski ugovor. Kod minusa na tekućim računima imamo jednostrane odluke banaka, koje same odlučuju kada će kome smanjiti ili povećati minus, a mi smatramo da to ne smije biti jednostrani akt nego dogovor", rekao je novinarima Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara financija zemalja članica EU. Kaže kako će inzistirati da sve što prelazi visinu jedne plaće mora biti stvar dogovora o potrošačkom kreditu između banke i građana i onda se mora znati rok i veličina otplate. Nada se da će takav prijedlog prihvatiti i Hrvatski sabor koji će raspravljati o prijedlogu zakonskih izmjena. Potvrdio je kako se razmatra i mogućnost ograničavanja visine kamata na stambene kredite. "Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s HNB-om vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu", rekao je Linić.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić potpisali su danas Sporazum o suradnji na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja prema poslodavcima, kojim se poslodavcima želi pomoći u očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta. Lani je mjerama aktivne politike zapošljavanja zaposleno 42.000 osoba, što je najviše do sada, a ove godine Ministarstvo rada očekuje daljnje povećanje broja zaposlenih, zbog čega je povećalo sredstva za tu namjenu za 24 posto, na 450 milijuna kuna, istaknuo je ministar Mrsić. Budući da se čak 86 posto novih radnih mjesta otvara u malom i srednjem poduzetništvu, većina mjera je usmjerena prema njima, posebno na zapošljavanje mladih, prema poslodavcima u teškoćama radi očuvanja radnih mjesta, kao i za poticanje samozapošljavanja u obrtu ili tvrtki. Mrsić je ustvrdio kako je mjera za zapošljavanje mladih, oko koje se lani diglo najviše prašine - rad bez zasnivanja radnog odnosa, kroz godinu dana postigla uspjeh jer je na taj način zaposleno 9.500 mladih. Ove je godine zasad zaposleno već 3500 osoba. HUP od danas svim novim tvrtkama nudi besplatno članstvo prvu godinu dana, tijekom kojih će imati na raspolaganju sve HUP-ove usluge, najavio je Majetić.

ZAGREB - Ukupni iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj u siječnju je pao ispod razine od 40 milijardi kuna, dok istodobno dugovi građana rastu i gotovo su dosegnuli 18 milijardi kuna. Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata na kraju siječnja ove godine iznosila je 39,97 milijardi kuna, što je za 2,48 milijardi kuna ili 5,8 posto manje nego krajem mjeseca prije, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje bila su blokirana 65.504 poslovna subjekta, ili njih 1.880 manje nego u prosincu lani, objavila je danas Financijska agencija na svojim mrežnim stranicama. Istodobno je zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana siječnja u blokadi bilo 249.029 građana, ili njih 3.588 više nego u prosincu, a njihova ukupna dugovanja u odnosu na prosinac povećana su za oko 290 milijuna kuna ili za 1,6 posto te iznose ukupno 17,97 milijardi kuna. Podaci Fine pokazuju da je više od tri četvrtine poslovnih subjekata u blokadi dulje od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 84,8 posto iznosa ukupnoga duga. Tako je krajem siječnja u blokadi dužoj od 360 dana bilo 50.310 poslovnih subjekata s ukupnim dugovanjima od 33,9 milijardi kuna. Kod poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 31,4 posto.

ZAGREB - Tijekom veljače u Hrvatskoj je prodano 1.787 novih automobila, što je za 1,5 posto ili 27 vozila manje nego u siječnju te upola manje nego u veljači prošle godine, pokazuju podaci agencije Promocija Plus koji se oslanjaju na evidenciju Ministarstva unutarnjih poslova o novim registracijama. U prva dva ovogodišnja mjeseca prodaja je gotovo prepolovljena - s lanjskih 7.053 na 3.601 automobil ove godine. Najprodavanija automobilska marka u prva dva mjeseca u Hrvatskoj je Volkswagen s 470 automobila i tržišnim udjelom od 13 posto. Slijedi Renault koji je prodao 324 automobila i ostvario tržišni udjel od devet posto, a na trećem mjestu je Opel s 302 prodana vozila i tržišnim udjelom od 8,4 posto. Korejska Kia probila se na četvrto mjesto s 292 automobila, a slijede Peugeot s 253 osobna vozila te Citroen i Hyundai s prodanih po 248 automobila. Među prvih deset još su Škoda, Chevrolet i BMW. Najprodavaniji model u prva dva mjeseca je Volkswagen Golf sa 162 vozila. Druga je Opel Astra, treći Renault Clio, četvrti Renault Megane, a peta Kia Sportage. Među prvih deset su i Volkswagen Polo, Citroen C4, Hyundai i30, Peugeot 208 i Kia Rio.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze raste peti trgovinski dan za redom, Crobex je danas porastao za 0,69 posto, na 1.982,10 bodova. Više je, za 1,41 posto, porastao Crobex10 koji je tako probio granicu od 1.100 bodova te trgovanje završava na 1.110,91 bodu. Redovni promet iznosio je 16,2 milijuna kuna pri čemu je najviše, 1,7 milijuna kuna, ostvareno dionicom Ericssona Nikole Tesle koja je poskupjela za 0,66 posto, na 1.507,89 kuna. Dionica HT-a danas je dobila na cijeni 0,37 posto i trgovanje, uz promet od 1,3 milijuna kuna, završila na 217,80 kuna. Rast cijene za 4,44 posto, na 4.348,90 kuna, bilježi dionica Ine kojom je danas ostvaren promet od 1,1 milijun kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je još redovnom dionicom Adris grupe kojoj je cijena porasla za 1,25 posto, na 325 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙