FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - HEP-ov plan restrukturiranja predviđa odlazak dijela radnika iz kompanije uz otpremnine propisane Kolektivnim ugovorom, ali samo slobodnom voljom i uz pristanak zainteresiranih radnika, poručeno je danas iz HEP-a u vezi najava u medijima da će Hrvatska elektroprivreda uskoro otpustiti oko 2000 radnika. Plan restrukturiranja društava koja posluju u okviru HEP grupe provodi se u skladu s Planom restrukturiranja koji je usvojio Nadzorni odbor u lipnju 2012., rekla je Hini glasnogovornica HEP-a Alenka Dulčić. Prema nedavnoj najavi predsjednika Uprave HEP-a Zdravka Koračevića, HEP je iz svoje dobiti rezervirao 245 milijuna kuna za troškove restrukturiranja u 2013., a ta se rezervacija najvećim dijelom odnosi na zbrinjavanje oko 1.500 radnika HEP-a koji će ove godine napustiti kompaniju. Proces je u završnoj fazi u društvima HEP Operator distribucijskog sustava i HEP Operator prijenosnog sustava, a slijedi i u drugim društvima te ćemo po njegovom okončanju moći precizno govoriti o ukupnom broju radnika i iznosima otpremnina za cijelu HEP grupu, kaže Dulčić. U HEP grupi trenutno je zaposleno oko 13,5 tisuća radnika, a koliko će ih otići znat će se nakon što se vidi koliko ih nije prihvatilo nove ugovore o radu, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica. Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac protivi se smanjenju broja zaposlenih u HEP-u tvrdeći da se radi o "paušalnim procjenama Uprave o višku zaposlenih".

ZAGREB - Cijene naftnih derivata po prvi će put u ovoj godini pasti, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti za simboličnih jednu lipu po litri, dok će cijene eurodizela i plavog dizela s oznakom euro pasti za sedam lipa, a plavog dizela bez oznake euro i lož ulja za 14, odnosno 15 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 5. do 18. ožujka. U tom razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 može biti 10,82 kune po litri, što je jednu lipu manje od dosadašnjih 10,83 kune. Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će biti niža za sedam lipa po litri, jer je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,93 kune (do sada 10,00 kuna). Za sedam lipa pojeftinit će i plinsko ulje obojano plavom bojom s oznakom euro i njegova je nova cijena 6,66 kuna (do sada 6,73 kune). Plavi dizel bez oznake euro, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom pojeftinit će za 14 lipa po litri, na 6,28 kuna (do sada 6,42 kune). Ministarstvo je novu najvišu cijenu loživog ulja s oznakom euro utvrdilo na 7,04 kune, što je 15 lipa manje od dosadašnjih 7,19 kuna.

RIJEKA - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas u Rijeci kako očekuje da će gradilište na dionici riječke obilaznice Sv. Kuzam-Križišće biti aktivirano do petka te da vjeruje da će ta dionica biti završena do kraja svibnja, a do kraja lipnja biti obavljen tehnički pregled. Ministar je to odgovorio na novinarsko pitanje o blokadi gradilišta zbog fizičkih prepreka tvrtke Konstruktor. Nakon više produljenja rokova izgradnje, posao na toj dionici trebao je biti gotov do 31. travnja, ali je izvođač radova Konstruktor dospio u financijske teškoće. Odlukom Hrvatskih cesta kao solidaran partner u posao je uveden Viadukt, ali je Konstruktor blokirao pristup gradilištu. Viadukt je prošli tjedan na riječkom Općinskom sudu predao zahtjev za privremenu mjeru ulaska u gradilište, a na današnjem ročištu ga je bez obrazloženja povukao. Ministar je rekao je da će, bez obzira na povlačenje zahtjeva, gradilište biti aktivirano. Na pitanja novinara kazao je da će tunel Sv. Ilija kroz Biokovo biti u operativnoj funkciji do početka turističke sezone. Govoreći o željeznici rekao je da se strateški dokumenti provode, Hrvatske željeznice prvi put se sveobuhvatno transformiraju i vidljive su investicije koje se tiču sigurnosti. Najavio je skoro potpisivanje ugovora o nabavci 44 nova vlaka, kazavši da se nada da će biti proizvedeni u hrvatskim tvornicama.

SPLIT - Čelnici Nezavisnog sindikata Brodosplita, Sindikata metalaca Hrvatske i Radničkog sindikata Brodosplita danas su potpisali Socijalni sporazum o zajedničkim akcijama tijekom petogodišnjeg procesa restruktuiranja splitskog škvera, a očekuju da će do 1. travnja s novim vlasnikom, samoborskim DIV-om, i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom potpisati sporazum kojim će se jamčiti socijalna prava iz postojećeg kolektivnog ugovora. U sporazumu ćemo navesti otpremninu od 6400 kuna po godini staža, ali i radničke dionice koje bi se povlašteno otkupljivale, te bi se omogućio dokup mirovine. Otvoreni smo za suradnju s novim vlasnikom, ali o višku radnika može se raspravljati tek kada se ugovori gradnja novih brodova, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević također je poručio da u škveru nema tehnološkog viška, dok se u Brodosplit ne donesu poslovi. Šegvić je dodao kako je Socijalni sporazum, osim ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, podržao i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, dodavši kako će DIV postati vlasnik škvera tek poslije pet godina i to nakon što u potpunosti ispoštuje ugovor.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) promovirat će u ožujku hrvatski turizma na pet međunarodnih turističkih sajmova, od kojih je prvi najveća svjetska turistička burza/poslovni sajam ITB koji se u Berlinu održava od 6. do 10. ožujka, najavili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a. Nastup na ITB-u u Berlinu važan je za Hrvatsku, ali i brojne druge zemlje svijeta koje predstavljaju svoju turističku ponudu, kao i za brojne turističke i druge kompanije te državne turističke dužnosnike koji se tamo svake godine okupljaju ne bi li čuli i dogovorili najnovije trendove i prognoze uoči početka tekuće turističke godine. Na ITB-u će biti blizu 11 tisuća iz oko 180 zemalja svijeta. Hrvatsku turističku ponudu na ITB-u osim HTZ-a predstavlja i 30-ak drugih izlagača, turističkih i prijevozničkih tvrtki te turističkih zajednica, a prvog dana sajma, u srijedu, 6. ožujka, predviđena je i hrvatska konferencija za medije s popratnom prezentacijom i degustacijom hrvatskih vina. Nakon Berlina HTZ će ovog mjeseca hrvatski turizma promovirati na sajmovima u Moskvi (20.-23. ožujka), Parizu (21.-24. ožujka), Götheborgu (21.-24. ožujka) te Kijevu (27. -29. ožujka).

ZAGREB - Veljača je na Zagrebačkoj burzi donijela nastavak pozitivnih kretanja iz siječnja, uz sveukupni promet na gotovo jednakoj razini kao u siječnju te rast redovnog prometa dionicama za 7,2 posto, a indeksi Crobex i Crobex10 porasli su za oko tri posto. Crobex je na kraju veljače u odnosu na kraj siječnja porastao za tri posto, na 1.945,38 bodova, a Crobex10 povećan je za 2,7 posto, na 1.087,36 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 426,5 milijuna kuna, što je 0,7 posto manje nego u siječnju. Od toga se na redovni promet dionicama odnosi 336,5 milijuna kuna. Najtrgovanija dionica u veljači, s prometom od 48,7 milijuna kuna, bila je dionica HT-a, čija cijena je tijekom prošlog mjeseca stagnirala i mjesec završila na 216 kuna. S prometom od 38,4 milijuna kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga kojoj je cijena porasla za 12 posto, na 145 kuna. Za 15,7 milijuna kuna u veljači je prodano dionica Vupika, čija cijena je povećana za 1,6 posto, na 130,01 kunu. Dionicama AD Plastika u veljači je ostvareno 15,5 milijuna kuna prometa, a na mjesečnoj razini cijena im je porasla za 1,6 posto, na 120,88 kuna. Dionicama Končar Elektroindustrije u veljači se trgovalo za 12,7 milijuna kuna, a cijena im je porasla za devet posto, na 716 kuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze rastu četvrti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas porastao za 0,58 posto, na 1.968,53 boda, a Crobex10 za 0,41 posto, na 1.095,44 boda. Redovni promet Burze iznosio je 12,5 milijuna kuna, a svega su dvije dionice imale milijunske promete. Promet malo manji od tri milijuna kuna ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle koja je poskupjela za 1,21 posto, na 1.498 kuna. Za 0,34 posto, na 217 kuna, porasla je cijena dionice HT-a kojom je postignut promet od 1,9 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Kraša sa 614,1 tisućom kuna i padom cijene za 0,43 posto, na 460 kuna. Dionica AD Plastika danas je dobila na cijeni 2,47 posto i dan je, uz promet od 609 tisuća kuna, završila na 123,99 kuna. Dionice zadarskog Turisthotela, kojima se danas počelo trgovati na redovnom tržištu, imale su promet od 591,5 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 5,73 posto, na 1.300 kuna. Za 2,34 posto, na 283,99 kuna, porasla je cijena dionice Podravke, s prometom od 412,1 tisuću kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙