FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je danas da dosadašnji tijek Akcijskog plana za rješavanja problema mliječnog sektora pokazuje dobre rezultate i u otkup je vraćeno 67 posto mlijeka u kojem je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine te da se prva faza Akcijskog plana nastavlja zaključno s 20. ožujka, nakon čega kreće druga faza koja uključuje zamjenu zdravstveno neispravne stočne hrane koja je u vlasništvu poljoprivrednika. Ministarstvo će stoga do iduće srijede izdati upute poljoprivrednicima na koji način i pod kojim uvjetima će se moći zamjenjivati stočna hrana. Dosadašnji tijek Akcijskog plana pokazuje dobre rezultate i pozitivne pomake, što potvrđuje i podatak da je u otkup vraćeno već 67 posto ukupnih količina mlijeka tj. 76.190 litara dnevno, navodi se u priopćenju. Proizvođači koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofikastore te se pridržavali uputa stručnih službi vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara jer je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Nažalost, dio poljoprivrednika nije se pridržavao uputa stručnih službi te, unatoč činjenici da im je Ministarstvo dostavljalo stočnu hranu, nisu promijenili način ishrane mliječnih krava, pa ni nakon dva tjedna provođenja mjera nisu smanjili razinu aflatoksina u svom mlijeku. "Ministarstvo poljoprivrede naglašava kako će poljoprivrednici koji se nisu pridržavali danih uputa i savjeta nego su svojevoljno nastavili krave hraniti svojom hranom, što potvrđuju dvije uzastopne službene kontrole njihovog mlijeka i pozitivni rezultat na povišene razine aflatoksina, biti isključeni iz otkupa. To konkretno znači da će im i službeno biti izdana mjera zabrane isporuke mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na svoj farmi morat će snositi sami", poručuju iz Ministarstva.

ZAGREB - Tijekom redovnog posjeta Hrvatskoj, od 4. do 15. ožujka, predstavnici Svjetske banke posjetili su Poreznu upravu i tom su prilikom pohvalili postignuća u reformama u području izmjene poreznog zakonodavstva i organizacijskoj strukturi, objavili su danas iz Porezne uprave. Za vrijeme posjeta predstavnika Svjetske banke u Poreznoj su se upravi provodila dva projekta - Projekt modernizacije porezne uprave (Revenue Administration Modernization Project-RAMP) i Projekt mjerenja učinkovitosti rada porezne uprave (IAMTAX). Svrha RAMP projekta je pružiti podršku gospodarskom programu Vlade, odnosno osigurati makroekonomsku stabilnost i promicati visoke stope rasta, dok je IAMTAX integrirani model kojim se mjeri učinkovitost rada poreznih uprava. "Svjetska banka je pohvalila značajne napore i postignuća Porezne uprave. Istaknute su reforme koje Porezna uprava provodi u području izmjene poreznog zakonodavstva i organizacijskoj strukturi. Osobito značajan korak u modernizaciji Porezne uprave postignut je osnivanjem i uspostavljanjem funkcionalnosti Ureda za velike porezne obveznike, Sektora za strategiju i razvoj te Sektora za servis poreznim obveznicima", navodi se u priopćenju Porezne uprave. Dodaje se da je napredak postignut i u području pružanja elektroničkih usluga, u reformi koja se provedi u cilju usklađivanja s međunarodnim standardima.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala za 0,27 posto, na 2.019,82 boda, dok se vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 nije mijenjala, odnosno ostala je na 1.120,32 boda. Redovni promet na Burzi iznosio je 18,4 milijuna kuna, a u većem fokusu investitora su bile dionice Končar Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) zbog najave isplate dividende. Redovnih dionica Končara D&ST protrgovano je za 2,16 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 2,54 posto, na 1.210 kuna. Uprava i Nadzorni odbor te tvrtke predložili su glavnoj skupštini da se dioničarima isplati dividenda od 52,1 kunu po svakoj redovnoj i povlaštenoj dionici, pa bi tako ukupno za dividendu bilo isplaćeno 13,32 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a s 2,13 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 217,04 kune, što je 0,21 posto veća cijena nego jučer. Nakon višednevnog rasta cijene, u proteklih pet trgovinskih dana za oko 60 posto, cijena dionice Diokija danas je pala i to za 13,69 posto, na 17,78 kuna. Dionica Diokija protrgovano je za 1,3 milijuna kuna. Dionica Atlantske plovidbe prikupila je 1,23 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,30 posto, na 331 kunu, dok je dionica Leda prodano za 1,22 milijuna kuna, a cijena im je pala 2,52 posto, 8.700,01 kunu. S padom cijene za 5,04 posto, na 130 kuna, trgovanje je danas završila dionica Vupika, uz promet od 1,1 milijun kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙