FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA/ZAGREB - Radnici Diokija i Dine Petrokemije zbog neisplate plaća i neriješene sudbine njihovih tvrtaka ponovno će prosvjedovati na Markovu trgu u Zagrebu sljedećeg četvrtka, 14.ožujka, izjavio je danas za Hinu povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u Diokiju Srđan Perković. Naveo je da će u prosvjedu sudjelovati sva tri sindikata u Diokiju te da se očekuje dolazak dijela radnika Dine Petrokemije, članice Dioki grupe, iz Omišlja. Okupljanje prosvjednika bit će u 8,30 na Trgu bana Jelačića, a prosvjed je prijavljen od 9 do 13 sati na Markovu trgu. Istaknuo je da su radnici, koji nisu primili plaće od sredine prošle godine, na izmaku snaga te da nemaju nikakvih novih informacija i plaćama i sudbini tvrtke, "osim priča o tome da tvrtka Crodux Ivana Čermaka pregovara o modalitetu sudjelovanja u predstečajnoj nagodbi", odnosno u restrukturiranju tvrtke. Predsjednik Sindikata Dine Petrokemije Predrag Mihaljević potvrdio je da će dio radnika Dine doći na prosvjed, vjerojatno sa dva autobusa.

SPLIT - Darko Papo novi je predsjednik Uprave Brodosplita d.d., a Tomislav Debeljak novi je predsjednik Uprave Brodosplit - Brodogradilišta d.o.o, odlučio je danas Nadzorni odbor splitskog brodogradilišta. Tomislav Debeljak vlasnik je samoborskog DIV-a, kompanije koja je od kraja veljače novi vlasnik splitskog škvera, a Darko Papo član je Uprave DIV-a. Papo i Debeljak na čelu splitskog brodogradilišta naslijedili su dosadašnjeg predsjednika Uprave Brodosplita i direktora Brodosplit-Brodogradilišta Vladimira Kesslera, koji je podnio ostavku na te dužnosti, navodi se u priopćenju Nadzornog odbora. Nadzorni je odbor na današnjoj sjednici imenovao Vladimira Kesslera i Antuna Čaglja novim članovima Uprave Brodosplit d.d. Za nove članove Nadzornog odbora Brodosplita i Brodosplit-Brodogradilišta imenovani su Damir Goleš i Stipe Krželj. Imenovanja novog čelništva splitskog brodogradilišta uslijedila su nakon što su 28. veljače predstavnici Vlade i samoborskog DIV-a potpisali Ugovor o prodaji i prijenosu dionica brodograđevne industrije Split po kojem je DIV postao vlasnik 99,78 posto dionica Brodosplita čime je završen višegodišnji proces privatizacije splitskog škvera.

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava priopćilo je danas da socijalni dijalog mora postati hrvatskom svakodnevicom kao temeljni način rješavanja svih pitanja od interesa za radnike i poslodavce. Povodom medijskih istupa, kojih smo svjedoci u proteklih nekoliko dana, te komunikacije na društvenim mrežama, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava želi još jednom naglasiti da je pravo na sindikalno organiziranje jedno od temeljnih prava radnika zajamčeno Ustavom i zaštićeno međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska potpisnica, kaže se u priopćenju. Neprimjerene izjave kojima se poziva na osporavanje ili kršenje temeljnih prava i sloboda radnika za Ministarstvo rada apsolutno su neprihvatljive. Kao buduća članica Europske unije, Hrvatska se opredijelila za vrednote na kojima počiva EU, od kojih je socijalni dijalog jedan od temeljnih načina rješavanja svih pitanja od interesa za radnike i poslodavce. Stoga Ministarstvo rada poziva sindikate i poslodavce da procese restrukturiranja tvrtki i mjere koje treba poduzeti temelje na konstruktivnom socijalnom dijalogu i međusobnom uvažavanju i povjerenju socijalnih partnera, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatska je u robnoj razmjeni s inozemstvom u siječnju ove godine prema istom prošlogodišnjem mjesecu zabilježila, izraženo u kunama, pad izvoza za 8,9 posto, te rast uvoza za 2 posto, dok je izražen u eurima hrvatski izvoz smanjen za 9,1 posto, a uvoz je povećan za 1,8 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je svega 53,7 posto. Hrvatski robni izvoz u siječnju ove godine, izražen u kunama, iznosio je ukupno 4,6 milijardi kuna i bio je 8,9 posto manji nego u siječnju prošle godine. Uvoz je istodobno porastao za 2 posto, na 8,5 milijardi kuna. Tako je zabilježen ukupan vanjskotrgovinski deficit od 3,96 milijardi kuna, što je za 18,5 posto više u odnosu na deficit u robnoj razmjeni u siječnju 2012. Iskazan pak u eurima hrvatski je robni izvoz u siječnju iznosio 605,6 milijuna eura ili 9,1 posto manje nego u siječnju 2012., dok uvoz bilježi rast od 1,8 posto, na 1,13 milijardi eura. Iskazan u eurima manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u siječnju ove godine iznosi 522,7 milijuna eura, što je povećanje za 18,2 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

ZAGREB - Nizak promet i pad dioničkih indeksa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi, Crobex je smanjen za 0,12 posto, na 2.004,64 boda, a specijalizirani Crobex10 za 0,28 posto, na 1.119,67 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 9,2 milijuna kuna, a ni jedna dionica nije imala milijunski promet. Najveći promet od 991,6 tisuća kuna ostvaren je dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 0,22 posto, na 215,98 kuna. Dionicom Ericssona Nikole Tesle postignut je promet od 596,9 tisuća kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,03 posto, na 1.536,90 kuna. Za 3,52 posto, na 192 kune, pala je cijena dionice Imperiala, s prometom od 576 tisuća kuna. Po prometu slijede dionice Leda s 484,4 tisuće kuna i rastom cijene od 1,69 posto, na 8.491 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙