FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Crodux plin izvijestio je danas da je dostavio prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe, te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima. Predsjednik Uprave Crodux plina Ivan Čermak u obavijesti o prijedlogu preuzimanja zagrebačkog Diokija i omišaljske Dine ističe kako je njegova tvrtka spremna osigurati potrebna sredstva za pokretanje i nastavak proizvodnje, osiguranje radnih mjesta, te razvoj novih projekata koji će omogućiti novo zapošljavanje. Razmatrajući opciju preuzimanja cjelokupne Dioki grupe (Dioki i Dina Petrokemija), iz Crodux plina poručuju da su se vodili zakonskim kriterijima - pretvaranju potraživanja dijela vjerovnika u vlasnički udio, korištenju zakonskih okvira za otpis ili diskont potraživanja, te preuzimanju otplate dijela duga kroz kratkoročno i dugoročno opterećenje. Predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović u izjavi za Hinu pozdravio je mogućnost da Crodux plin uđe u proces restrukturiranja i preuzimanja Dioki grupe. "Pozdravljam Čermakovu odluku i nakon dugo vremena nadam se pozitivnom razrješenju problema, što znači isplati zaostalih plaća radnicima i ponovnom pokretanju proizvodnje u Diokiju i Dini", rekao je Rumenović.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas zamjenika kancelarke Savezne Republike Njemačke i saveznog ministra gospodarstva i tehnologije Philippa Röslera, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj u pratnji brojnih njemačkih gospodarstvenika. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, Josipović je, zahvalivši na snažnoj podršci koju je Njemačka pružala Hrvatskoj na njenom europskom putu, istaknuo kako će ulazak Hrvatske u EU otvoriti nove prilike za još intenzivniju suradnju dviju država. Tijekom susreta Josipović i Rösler razgovarali su o važnosti stabilizacije regije jugoistočne Europe te su dali podršku nastavku politike proširenja EU na zemlje regije, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika. S Röslerom se danas sastao i premijer Zoran Milanović, a na sastanku u Banskim dvorima istaknuti su tradicionalno dobri politički i gospodarski odnosi između dvije države. Vicekancelar Rösler čestitao je Hrvatskoj i Sloveniji na danas potpisanom Memorandumu o suglasnosti, koji je ocijenio bitnim kako za ove dvije zemlje, tako i za cijelu Europsku uniju, naglasivši da se raduje skorašnjem pridruživanju Hrvatske 1. srpnja ove godine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade. Premijer Milanović je govoreći o namjeri Vlade da olakša ulaganje u našu zemlju i maksimalno otvori vrata održivim investicijama, rekao je da su u pripremi dva važna zakona u tom smislu, a radi se o zakonu o strateškim ulaganjima i zakonu o poticanju stranih ulaganja. Naglasio je da će ulagači uskoro imati povoljniji zakonodavni okvir.

ZAGREB - Hrvatsku je u siječnju posjetilo 108 tisuća turista, što je 10 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a pad od 10,6 posto zabilježen je i s 277,4 tisuće noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Domaćih je turista u ovogodišnjem siječnju bilo 57 tisuća ili 8,5 posto manje, a znatno veći pad, od 14,4 posto, ostvarili su s 144,5 tisuća noćenja. Stranih je turista u siječnju također došlo manje nego u lanjskom, 11,7 posto manje ili njih 50,6 tisuća. Ostvarili su 133 tisuće noćenja ili 6,2 posto manje. U strukturi noćenja stranih turista u siječnju najviše su ostvarili Talijani 16,4 posto, gosti iz Bosne i Hercegovine 10 posto te Nijemci 9,6 posto.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s padom vrijednosti, Crobex je dan završio u minusu od 0,43 posto te je pao ispod 2.000 bodova, na 1.996,04 boda. Vrijednost Crobexa10 je pala za 0,69 posto, na 1.111,94 boda. Redovni promet na Burzi danas je iznosio gotovo 17 milijuna kuna, a tri su dionice imale milijunske promete. Dionica HT-a imala je promet od 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,02 posto, na 216,02 kune. Po prometu slijedi redovna dionica Končar Distributivnih i specijalnih transformatora kojih je protrgovano za 2,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 2,63 posto, na 1.170 kuna. Milijunski promet danas su ostvarile još dionice Leda kojih je prodano za 1,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla 2,46 posto, na 8.700 kuna. Dionice Diokija, za koje je danas tvrtka Crodux plin predala prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemiej kroz predstečajne nagodbe, te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima, uz promet od 878,8 tisuća kuna, bilježe najveći rast cijene, za 19,81 posto, na 15 kuna. Povlaštenoj pak dionici Adris grupe, uz promet od 605,3 tisuće kuna, cijena je pala za 1,27 posto. S padom cijene za 0,70 posto, trgovanje je završila dionica Ericssona Nikole Tesle koja je imala 379,3 tisuće kuna prometa, a uz promet od 343,9 tisuća kuna, dionici Vupika cijena je pala za 0,37 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙