FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska mora ubrzati provedbu programa strukturnih reformi, koji je presudan da bi se ponovno pokrenuo rast, iskoristile sve prednosti pristupanja EU i poboljšali srednjoročni izgledi, a, unatoč poteškoćama, treba nastaviti provoditi postupnu fiskalnu konsolidaciju, poručila je Misija MMF-a u zaključnoj izjavi nakon posjeta Hrvatskoj od 20. do 25. veljače. "Nedavno najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru i planirane reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava koraci su u pravom smjeru; međutim, potrebna su daljnja poboljšanja i brza provedba reformi, s težištem u početnom razdoblju, kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", navodi Misije MMF-a koja pozdravlja namjeru hrvatskih vlasti da se donese rebalans proračuna za 2013. Podržava i "planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene, tempom od šest mjeseci po godini, prekine indeksaciju privilegiranih mirovina i pojača kontrolu nad očigledno zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina". "Važno je da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovici 2013. kako bi što prije ostvarile koristan učinak". Gospodarski su se uvjeti pogoršali, BDP se vjerojatno smanjio za 1,8 do 2 posto u 2012., a jačanje gospodarske aktivnosti u 2013. ponajviše bi ovisilo o pravovremenoj realizaciji planiranih velikih ulaganja javnog sektora. Međutim, moguće kašnjenje u njihovoj provedbi, iznenađenja vezana uz negativan rast u zemljama koje su glavni inozemni partneri Hrvatske i nastavak kontrakcije kredita banaka, uzrokuju znatne negativne rizike za gospodarske izglede zemlje.

ZAGREB - Predstavnici radnika Diokija i Dina Petrokemije dogovorili su na današnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva da će se u roku 24 sata nastojati organizirati sastanak svih zainteresiranih strana kako bi se pronašlo rješenje za teško socijalno stanje radnika Diokija i Dine. Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u Diokiju Srđan Perković izjavio je nakon sastanka sa zamjenicom ministra Tamarom Obradović Mazal da će Ministarstvo gospodarstva pokušati u koordinaciji s kabinetom premijera Zorana Milanovića u roku 24 sata sazvati sastanak predstavnika radnika, ministarstava gospodarstva i financija, Hypo banke, Uprave Dioki grupe i većinskog vlasnika Roberta Ježića kako bi se riješilo očajno socijalno stanje i egzistencija radnika Dine i Diokija. Tristotinjak radnika tih tvrtki prosvjedovalo je danas u Zagrebu tražeći hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina. Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dina Petrokemije izjavio je kako radnici očekuju da se njihovi zahtjevi riješe do kraja tjedna, inače će se prosvjedi dodatno radikalizirati idućeg tjedna. Ljudi moraju u idućih nekoliko dana dobiti svoje plaće. Može i preko Croduxa, kojega podržavamo kao investitora i očekujemo konkretnu ponudu njegova vlasnika Ivana Čermaka, te da uplati sredstva za isplatu plaća radnicima. Druga je mogućnost otkup zemljišta za LNG terminal na Krku, pa tražimo da se hitno provede arbitraža koja će utvrditi cijenu zemljišta, a potom da se iz avansa od tih sredstava isplate plaće, rekao je Mihaljević. Nakon što su ih njihovi predstavnici ispred sjedišta Ministarstva gospodarstva izvijestili o rezultatima sastanka, prosvjednici su se razišli.

ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) prihvatilo je danas izvješće o ostvarenom programu rada i financijskom planu HTZ-a za 2012., dok je prihvaćajući izvješće o naplati boravišne pristojbe odredilo da turističke tvrtke-dužnici dug HTZ-u za boravišnu pristojbu za prošlu godinu moraju platiti jednokratno, a za godine prije na rate, inače će se pokrenuti ovršni postupci. Turističke tvrtke ukupno HTZ-u za boravišnu pristojbu duguju 27,5 milijuna kuna, od čega se 19,5 milijuna kuna odnosi na dug za za prošlu godinu, a 8 milijuna kuna na dug iz godina prije. Član Turističkog vijeća HTZ-a Frane Skoblar istaknuo je da dužnici nisu samo slabije nego i tvrtke koje imaju dobit pa time što ne plaćaju sve ostale čine blesavim, dok je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Veljko Ostojić kazao da boravišna pristojba nije prihod tvrtki te im i ne pripada. HTZ je, kako je rečeno, prošle godine poslovao sukladno programu i zakonima, ostvarivši 263,4 milijuna kuna ukupnih prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 232,3 milijuna kuna, što znači da se u ovu godinu prenosi oko 31 milijun kuna.

RIJEKA - O izazovima i mogućnostima u vezi s modernizacijom riječkog željezničkog pravca raspravljali su danas predstavnici lokalne i područne uprave, sveučilišta, HŽ-a, riječke Lučke uprave i Luke Rijeka na panel raspravi Hrvatskog društva željezničkih inženjera. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da Rijeka svoju budućnost mora tražiti u modernizaciji i vrednovanju riječkog prometnog pravca. Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić rekao je da je Rijeka na prvom mjestu u planovima HŽ-a, dodavši da je postojeća pruga devastirana, da je na njoj brzina vlakova oko 50 kilometara na sat i manja te da se postojeću prugu obnavlja kako bi bila sposobna izdržati prijevoz tereta dok se ne napravi nova. Peričić je naveo da se među ostalim planira remont pruge od Moravica do Ogulina, popravak mosta u Fužinama te da se projektira dvotračna dionica od Hrvatskog Leskovca do Ogulina, što će stajati oko 1,1 milijarde eura, a financirat će se iz EU fondova. Najavio je povezivanje dijelova Rijeke prugom, prepuštanje dijela zgrada državi i izgradnju nove poslovne zgrade te izgradnju putničkog i dva teretna kolodvora u Rijeci. Kad se donese odluka o razvoju luke u Omišlju, trebat ćemo ići na gradanju dionice pruge od Ogulina, Krasice do Novog Vinodolskog, rekao je.

ZAGREB - Većina indeksa Zagrebačke burze današnje je trgovanje završila u plusu, pri čemu je vrijednost indeks Crobex porasla za 0,14 posto, na 1.914,81 bod, a Crobexa10 za 0,41 posto, na 1.076,42 boda. Od šest novih sektorskih indeksa, polovica ih je završila s rastom vrijednosti, a polovica s padom. Najveći je rast, za 1,13 posto, pritom zabilježio indeks sektora graditeljstva, CROBEXkonstrukt, dok je najveći pad zabilježio sektor transporta i njegov indeks CROBEXtransport, za 0,95 posto. Redovni promet Burze danas je iznosio 12,2 milijuna kuna, a milijunski je promet u redovnom trgovanju ostvaren samo dionicom HT-a. Promet tom dionicom iznosi 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,99 posto, na 215,01 kunu. Dionicama Leda realizirano je 777,8 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 1,23 posto, na 8.200 kuna. Promet dionicom Vupika iznosio je 735,9 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 0,04 posto, na 127,55 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe imala je promet od 626,6 tisuća kuna, zadnja joj je cijena 290 kuna, što je 0,35 posto više nego na kraju jučerašnjeg dana. Uz promet od 565,8 tisuća kuna, dionicama Vira cijena je porasla za 1,1 posto, na 642,50 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙