FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Francuska mora sniziti troškove rada za 30 milijardi eura kako bi uspješno konkurirala ostalim gospodarstvima, ustvrdio je u svojoj šok-terapiji za poticanje gospodarskog rasta bivši čelnik europskog zrakoplovnog koncerna. Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srpnju od bivšeg čelnika EADS-a Louisa Galloisa da izradi studiju o konkurentnosti francuskog gospodarstva. Rezultati su u ponedjeljak predstavljeni premijeru Jeanu-Marcu Ayraultu a francuski mediji već danima objavljuju izvatke iz tog dokumenta. Gallois, koji je svojedobno bio i na čelu francuskih željeznica, predlaže "šokantno" smanjenje troškova rada, za ukupno 30 milijardi eura, i ublažavanje zakona o radu kako bi se zaustavilo slabljenje konkurentnosti francuske industrije. Tako bi se u iduće dvije do tri godine doprinosi na plaće koje plaćaju poslodavci po njegovom prijedlogu trebali smanjiti za 20 milijardi eura, a doprinosi iz plaća koje plaćaju radnici za 10 milijardi eura. Protuteža bi trebali biti rezovi javne potrošnje i viši porezi na promet. Gallois je 22 preporuke za poboljšanje konkurentnosti označio za teške ali nužne. Ured premijera nije želio komentirati Galloisovo izvješće. Iz vlade su priopćili da će odgovor na izvješće, najavljen za utorak, biti fokusiran na poticanje ulaganja u inovacije i profesionalno obučavanje a ne na smanjenje troškova rada.

DETROIT - Američki proizvođači automobila General Motors i Ford u ponedjeljak su objavili da im je prodaja u Kini dosegla rekordno visoke razine u listopadu zahvaljujući kineskoj blokadi japanskih brendova zbog kinesko-japanskog teritorijalnog spora. Prodaja General Motorsa u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, skočila je u listopadu na godišnjoj razini 14,3 posto, na 251.812 vozila, što je rekordna brojka za taj mjesec, navela je kompanija u priopćenju. U 10-mjesečnom razdoblju GM i njegovi partneri prodali su oko 2,3 milijuna vozila u Kini, 10,5 posto više nego u odgovarajućem lanjskom razdoblju, stoji u priopćenju. Prošle je godine GM u Kini prodao više od 2,5 milijuna vozila. U odvojenom je izvješću Ford Motor izvijestio da mu je prodaja u Kini dosegla također rekordnih 60.518 vozila u listopadu, skočivši 48 posto odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se u priopćenju.

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru zbog neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u Grčkoj o reformama, te uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,2778 dolara. Potom se stabilizirao na 1,2787 dolara, što znači da je na gubitku oko 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Dolar je pak pod pritiskom dobitonosnih prodaja oslabio 0,2 posto prema jenu, na 80,28 jena. Time se spustio s najviše razine u četiri mjeseca od 80,68 jena, na koju se popeo u petak poslije objave američkih podataka s tržišta rada. Slabljenje eura pomoglo je jačanju dolara. Neizvjesnosti u vezi ishoda američkih predsjedničkih izbora, s obzirom na mrtvu utrku između aktualnog predsjednika Baracka Obame i republikanca Mitta Romneya, potaknule su veći priljev ulaganja u dolar, u kojem ulagači vide sigurno utočište u nemirnim vremenima.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙