FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Najnoviji podaci Europske središnje banke (ECB) o kreditnoj aktivnosti pokazali su daljnji pad kreditiranja kompanija u 17-članoj eurozoni, sugerirajući daljnje produbljivanje recesije. Kreditni plasmani banaka prema nefinancijskim institucijama u rujnu su smanjeni za 1,4 posto na godišnjoj razini. Time je pad kreditiranja poduzeća na godišnjoj razini znatno ubrzao budući da je u kolovozu pad iznosio 0,7 posto. Najnovije brojke svjedoče o problemima koji i dalje nemilosrdno pogađaju 17-člano gospodarstvo usprkos nastojanjima središnje banke da potakne kreditiranje i smiri napetosti na financijskim tržištima koja strahuju od mogućeg raspada eurozone. ECB je snizio ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto, a bankama u eurozoni dodijelio je jeftine zajmove s rokom vraćanja do tri godine u ukupnom iznosu od čak 1.000 milijardi eura, želeći da ih one preusmjere ka poduzećima i potrošačima i time potaknu posustalu gospodarsku aktivnost. Nakon stagnacije gospodarstva u prvom tromjesečju, u drugom je tromjesečju BDP eurozone pao 0,2 posto.

STRASBOURG - Europski parlament odobrio je ovaj tjedan više od 36 milijuna eura pomoći EU-a za gotovo 8000 otpuštenih radnika u Irskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Danskoj, koji su ostali bez posla zbog globalne krize, objavio je Europski parlament. Novac će biti isplaćen iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF), koji raspolaže s godišnjim proračunom od 500 milijuna eura. Otpuštenim radnicima bit će ponuđene razne mjere za poticanje njihova ponovnog zapošljavanja kao što su potpora osnivanju start-up tvrtki, pomoć u potrazi za poslom i razni oblici dodatnog obrazovanja. U većini slučajeva, nacionalne vlasti već su počele njihovu provedbu, a EU će im nadoknaditi troškove. Od osnutka krajem 2006., EGF je isplatio više od 440 milijuna eura pomoći gotovo 91.000 europskih radnika, po podacima Europske komisije.

BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak ponovila da je još ostalo riješiti nekoliko pitanja kako bi se postigao dogovor između Grčke i njezinih vjerovnika, nakon što je grčko mnistarstvo financija već objavilo da je postignut dogovor, prema kojem je Atena dobila još dvije godine za sanaciju svojih financija. "Ovih je dana postignut veliki napredak u pregovorima, ali ostalo je još nekoliko pitanja koja treba riješiti", rekao je glasnogovornik Komisije Simon O'Connor. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio je u Berlinu da je u pregovorima grčke vlade i "trojke" postignut napredak, ali da je "ostalo precizirati neke elemente". Izvor iz grčkog ministarstva financija priznao je da Grčka još nije formalno dobila odgodu, no da se svi scenariji na kojima rade s trojkom odnose se na četiri godine, što znači kraj programa 2016. umjesto 2014. Grčka mora ostvariti dodatne uštede u sljedeće dvije godine da bi dobila sljedeću tranšu pomoći od 31,5 milijarde eura, na koju čeka još od lipnja. Novi niz mjera štednje uključuje povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina, daljnje smanjenje plaća i mirovina i dodatno ukidanje radnih mjesta u administraciji.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagače na europskim tržištima dionica oraspoložila je u četvrtak najava ubrzanja aktivnosti u kineskoj industriji i podatak o neočekivano snažnom rastu britanskog gospodarstva u trećem tromjesečju. Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.824 boda a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.438 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,6 posto i iznosio je 7.232 boda. Među faktorima koji su utjecali na dionice ponovo su bila poslovna izvješća. Tako je njemački BASF dobio na vrijednosti 2,1 posto nakon što je izvijestio o rastu prodaje za osam posto u trećem tromjesečju. Poslovno izvješće poduprlo je i Credit Suisse, koji je ojačao 2,7 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima nastavio jačati prema dolaru i jenu, uz podršku jučerašnjih umirujućih izjava čelnika ECB-a Marija Draghija u njemačkom parlamentu, no izrazitiji oporavak mogle bi kočiti nastavljene zabrinutosti u vezi Španjolske. Euro je u takvim okolnostima ojačao dodatnih 0,2 posto prema dolaru, na 1,2996 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, za 0,6 posto na 104,13 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,5 posto, na 80,210 jena, i time zabilježio najviše razine u posljednja četiri mjeseca. Euro je podršku i dalje crpio iz jučerašnjeg nastupa čelnika ECB-a Marija Draghija u njemačkom parlamentu vezanom za ECB-ove kupovine državnih obveznica zemalja u poteškoćama. Njemačkim je zastupnicima Draghi poručio kako nema mjesta za strah da će time doći do nezakonitog financiranja vlada i jačanja inflacije.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙