FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Smanjena izravna inozemna ulaganja u SAD i Europsku uniju pomogla su zemljama u razvoju da prvi puta privuku polovinu ukupnih izravnih inozemnih ulaganja, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu (UNCTAD). Ujedno je UNCTAD u redovnoj tromjesečnoj analizi investicijskih trendova upozorila da sada očekuje da će se u cijeloj ovoj godini ukupna izravna inozemna ulaganja "u najboljem slučaju" kretati nešto ispod razine od 1.600 milijardi dolara. U srpnju je UNCTAD procijenio da će se njihova vrijednost kretati oko razine od 1.600 milijardi dolara. U prvoj polovini godine ukupna su izravna inozemna ulaganja u svijetu pala osam posto, na 668 milijardi dolara, zbog posustajanja gospodarskog oporavka u drugom tromjesečju, konstatirao je UNCTAD. Glavni je razlog pada ulaganja smanjeni priljev ulaganja u Sjedinjene Države, za 61 milijardu dolara, ali i pad ulaganja za 23 milijarde dolara u skupinu BRIC, koja obuhvaća Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Priljev ulaganja u tranzicijska gospodarstva jugoistočne Europe, Zajednice Neovisnih Država i Gruzije smanjio se 28 posto, na 33 milijarde dolara, zbog snažnih nepovoljnih trendova u razvijenim gospodarstvima, tradicionalno glavnom izvoru ulaganja. Kina je u prvoj polovini godine zabilježila pad ali je usprkos tome zadržala poziciju najprivlačnijeg odredišta za izravna inozemna ulaganja.

ATENA - Grčka je dobila produljenje roka za uravnoteženje proračuna od dvije godine, do 2016. umjesto 2014., rekao je u srijedu grčki ministar financija Yannis Stournaras u grčkom parlamentu. "Paket novih mjera štednje dogovoren je kada smo dobili odgodu za uravnoteženje proračuna", rekao je. Po izvoru iz ministarstva financija, riječ je o odgodi od dvije godine, kako je i tražila grčka vlada. Grčka će tako do 2016. umjesto 2014. morati smanjiti proračunski deficit na ispod tri posto BDP-a, sa 9,4 posto koliko je iznosio na kraju 2011., po revidiranim statistikama objavljenim početkom tjedna. Zauzvrat, Stournaras je s "trojkom" međunarodnih vjerovnika dogovorio mjere štednje u vrijednosti 13,5 milijarda eura u iduće dvije godine. Većina ušteda odnosi se na 2013., a uvjet su za isplatu iduće tranše međunarodne pomoći od 31,5 milijarda eura. Ako dogovor prihvate tri stranke vladine koalicije, ministarstvo financija namjerava dogovor idući tjedan iznijeti parlamentu, kako bi ga se usvojilo prije sastanka ministara financija eurozone 12. studenoga.

LJUBLJANA - Budući da kasni s implementacijom europskih direktiva koje se odnose na energiju, odnosno njihovim unošenjem u svoj domaći pravni sustav, Sloveniji prijete visoke kazne Europske unije, prenose slovenski mediji. Europska komisija zaprijetila je da će Slovenija za svaki dan kašnjenja implementacije dviju direktiva o plinu i električnoj energiji morati platiti kaznu od 10.287 eura po direktivi. Direktive je primijeniti morala do 3. ožujka 2011., a to nije učinila. Kaznu neće platiti ako svoju obvezu ispuni prije nego joj to odredi Europski sud pravde (ECJ) kojemu će biti tužena zbog prekoračenja rokova. U slučaju pozitivne odluke Suda, kaznu će morati platiti od dana izricanja presude do dovršetka implementacije direktiva. Konačan iznos kazne odredit će Sud, objavila je Europska komisija. Osim toga, Europska komisija pozvala je u srijedu Sloveniju da osigura punu usklađenost s europskim pravilima o održivom korištenju pesticida, odlagalištima otpada i željezničkoj interoperabilnosti. Slovenija mora Komisiji odgovoriti u roku dva mjeseca. Ne bude li Komisija zadovoljna, mogla bi biti tužena Europskom sudu pravde.

WALLDORF - Njemački softverski div SAP izvijestio je da mu je neto dobit u trećem tromjesečju prepolovljena dok su mu prihodi nadmašili očekivanja zahvaljujući novim proizvodima koji su omogućili daljnje povećanje tržišnog udjela u otežanom gospodarskom okruženju. Dobit nakon oporezivanja iznosila je 618 milijuna eura i bila je za 51 posto manja u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine. Njezin pad posljedica je rezerviranja za zaštitu od valutnih rizika u iznosu 64 milijuna eura, vezano za nedavnu akviziciju tvrtke Ariba. Operativna dobit prije odbitka posebnih stavki uvećana je za 10 posto, na 1,24 milijarde eura, objavio je SAP u najnovijem poslovnom izvješću. Ukupni prihodi istodobno su uvećani za 16 posto, na 3,95 milijardi eura. Rastu prihoda pridonijeli su novi proizvodi tog najvećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera, poput onog naziva Hana, koji pomaže kompanijama da brzo analiziraju goleme količine podataka. U SAP-u sada procjenjuju da će ukupni prihodi od prodaje softvera i pratećih usluga zabilježiti rast od 10,5 do 12,5 posto, nasuprot u srpnju projiciranom rastu u rasponu od 10 do 12 posto.

CHICAGO - Američki proizvođač zrakoplova i vojne opreme Boeing u srijedu je izvijestio da mu se dobit u trećem tromjesečju smanjila na godišnjoj razini zbog viših troškova mirovinskog osiguranja, ali je usprkos tome podigao prognozu za cijelu godinu. Neto dobit pala je šest posto, na 1,03 milijarde dolara, budući da su višu dobit odjela komercijalnih zrakoplova i odjela za vojnu opremu, aeronautiku i sigurnost zasjenili viši troškovi mirovina u iznosu 194 milijuna dolara. Dobit po dionici iznosila je 1,35 dolara i osjetno je nadmašila očekivanja analitičara. Prihodi su skočili 13 posto, na 20,01 milijardu dolara, i nešto su niži od očekivanja. Boeing je povećao svoje prognoze ovogodišnje dobiti po dionici na 4,8 do 4,95 dolara, u usporedbi s prethodno prognoziranih 4,4 do 4,6 dolara po dionici. Povisili su i prognozu prihoda u 2012., na 80,5 milijardi do 82 milijarde dolara, zahvaljujući višim prihodima u odjelu vojne opreme, aeronautike i sigurnosti. U prethodnoj prognozi procijenili su ih na 79,5 milijardi do 81,5 milijardi dolara.

LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u tjedan dana prema dolaru, nakon što su podaci o padu poslovnih aktivnosti u njemačkom gospodarstvu i pogoršanju tamošnje poslovne klime potaknuli zabrinutosti u vezi slabosti najvećeg gospodarstva eurozone. Euro se nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,29205 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,2971 dolara, što znači da je na gubitku 0,09 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Novu najnižu razinu u tjedan dana jedinstvena europska valuta nakratko je zabilježila i prema jenu, i njome se trgovalo po 102,99 jena. Dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i njime se trgovalo po 79,79 jena. Euro se ipak i dalje držao unutar uobičajenog raspona od sredine rujna, od 1,28 do 1,3170 dolara.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙